Bilde av en ung kvinne i sin nye, og foreløpig tomme, leilighet

EN GANG I LIVET: Gleden over å ha kjøpt seg sin første bolig kan ikke beskrives. Ilustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Vurderer du å kjøpe bolig, sørg for å ha finansieringsbeviset klart. Søker du digitalt fra PC eller mobil innhenter banken all dokumentasjon for deg.

Søker du digitalt finansieringsbevis trenger du bare å samtykke til at banken innhenter siste skattemelding og lønnsslipper for siste tre måneder, så skjer dette automatisk. Også hvis du har medlåntaker. Da må vedkommende bare bekrefte når han eller hun  får melding om å gjøre det.

Det aller viktigste for kundene er utfallet av søknaden

DNB har tilbudt digitalt finansieringsbevis siden før jul. Det som kundene setter mest pris på med denne løsningen er at dokumentasjonen av inntekt, formue og gjeld blir innhentet automatisk. Dette fremkommer av en undersøkelse som DNB har gjennomført blant kundene sine.

Gir samme utfall, men er enklere og raskere

Ikke uventet viser undersøkelsen også at det aller viktigste for kundene er utfallet av søknaden, at de får innvilget lånet de søker om.

GJØR TING ENKLERE: Personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten. Foto: Stig B. Fiksdal

– Utfallet blir det samme uansett hvordan du søker, men søknadsprosessen er enklere og tar mindre hvis du søker digitalt finansieringsbevis fra PC eller mobil, forklarer personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten.

– Har du vært på visning og falt for en bolig vil du vite om du får lån eller ikke med en gang, og hvor mye du eventuelt får. Dermed er du klar til å kunne by når budrunden starter morgenen etter, opplyser hun.

Søk digitalt finansieringsbevis her

Søker du digitalt finansieringsbevis skjer alt digitalt

 

Når du søker finansieringsbevis fra mobil eller PC vil altså både innhenting av info, vurdering, beslutning og utsendelse av bevis skje digitalt. Hvis du kvalifiserer til å få innvilget lån vil alt dette skje veldig raskt. Alle vil uansett utfall få svar med en gang.

– Vi har med dette gjort det enklere og raskere å komme i gang med boligkjøpsprosessen. Tiden det  tar å få finansieringsbevis kan jo i enkelte tilfeller være avgjørende for om du får kjøpt drømmeboligen, poengterer Spiten.

Møt småbarnsfamilien som har boligkjøp som hobby

Ny teknologi har gjort dette mulig

Det er API-teknologi som har gjort det mulig for banken å innhente dokumentasjon på vegne av kunden. Samtidig som DNB har lansert digital søknad om finansieringsbevis har banken også tatt i bruk «Samtykkebasert lånesøknad». Det er et resultat av Regjeringens digitaliseringsprosjekt for Norge. API-teknologi er samme teknologi som Ruter bruker nå de gir ruteinformasjon basert på hvor du befinner deg i øyeblikket. API-er (datagrensesnitt) lar DNBs og Skatteetatens systemer snakke sammen direkte.

– Grunnen til at vi har kunnet integrere «Samtykkebasert lånesøknad» i vår løsning er at offentlige myndigheter har tilgjengeliggjort informasjonen som banken trenger via sine API-er, opplyser Spiten.

Personmarkedssjefen er klar på at DNBs løsning for digitalt finansieringsbevis skal videreutvikles.

– Etter hvert skal kundene våre også kunne endre, forlenge, avslutte eller effektuere finansieringsbeviset. Har du fått tilslag på en bolig, skal du ved et tastetrykk kunne informere banken og dermed få tilsendt tilbud om lån, sier hun.

Alle bankkunder kan søke finansieringsbevis fra DNB

Er du kunde i en annen bank kan du ved hjelp av BankID bli DNB-kunde på et blunk, slik at du fra PC eller mobil enkelt og raskt kan sjekke om du i DNB vil få innvilget lån til boligen du er interessert i.

Sjekk om du kan få lån/finansieringsbevis i DNB her

Priseksempel på Boliglån for unge (BLU):

Lån til nominell rente på 2,35 prosent (effektivt 2,44 prosent) på 2 millioner kroner over 25 år = totalt: 2.663.575 kroner.

På BLU Start er den nominelle renten  nå 2,05 prosent (effektiv 2,13 prosent).

Les også