JULEGAVER I SISTE LITEN: Nære tre av ti nordmenn sier at panikkhandler julegaver. – Særlig noen grupper skiller seg ut, forteller forbrukerøkonomen.  Foto: Stig B. Fiksdal.

Julaften nærmer seg med stormskritt og som med mye annet er det fort gjort å vente med gavekjøpene til siste frist. Kjenner du deg igjen?

Fort bli dyrere enn du hadde tenkt

Nære tre av ti nordmenn sier at de panikkhandler julegaver, ifølge undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

– Utsetter du gaveinnkjøpene til siste liten, kan det fort bli dyrere enn du hadde tenkt. I tillegg øker det sjansen for å gjøre bomkjøp hvis du ikke finner det du leter etter, eller har en plan for hva du skal kjøpe, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Gi en gave som gir stor glede i fremtiden. Sjekk ut BSU start

Flere oslofolk som panikkhandler

De fleste panikkhandlerne finner vi i Oslo, her sier nære fire av ti at de panikkhandler julegaver. Det er også andre karakteristikker som er typiske for panikkhandlere.

Ikke vent til dagen før, ta grep nå

Det er flest unge i alderen 18-29 år som venter til siste liten før de handler gaver. Hele én av to i denne aldersgruppen gjør dette.

– Som ung har man gjerne ikke så god økonomi, særlig hvis man er student. Da er nok ikke panikkhandling oppskriften på å gjøre det billigst mulig. Det kan være fine summer å spare på å sammenligne priser på nettet før du kjøper, og den muligheten kan du gå glipp av hvis du er ute i siste liten. Ikke vent til dagen før, ta grep nå, sier Sandmæl.

ENKELT: Karen Elene Thorsen, også kjent som @fattig.student på Instagram, har mange gode tips til fine og billige hjemmelagde julegaver. Sjekk ut oppskriftene her. Foto: Stig B: Fiksdal.

Den hektiske barnefamilien

På andreplass over de som panikkhandler mest finner vi barnefamilien. Særlig de med barn i alderen 0-10 år, og de som har over tre barn panikkhandler mer.

Utfordring å drasse med seg barna på handleturen

– At flere barnefamilier panikkhandler skyldes nok at alle gavekjøpene kommer oppå resten av hverdagskabalen. I tillegg kan det være en utfordring å drasse med seg barna på handleturen. Da er det fort gjort at du ikke fått gjort alt du hadde planlagt, sier Sandmæl.

Sandmæl råder derfor barnefamilien til å skrive en gaveliste med hva dere skal kjøpe, hvor dere skal kjøpe det og deretter fordele ansvaret hvis man er to.

Gavetips i siste liten

I år sier flest kvinner at de ønsker seg gavekort til jul, etterfulgt av bøker, klær og penger, viser undersøkelsen. Menn ønsker seg klær, penger og bøker.

Gi penger med et formål

– En sikker vinner til menn er både klær og bøker, skal man tro årets ønskeliste. Samtidig ser vi at klær er den gaven som flest ønsker deg, men som flest også sier at de har blitt skuffet over å få. Sørg derfor for at du får konkrete ønsker, så sikrer du deg at de myke pakkene passer i størrelse og faller i smak, sier Sandmæl.

For de unge i alderen 18-29 år er det penger som står øverst på listen, hvor halvparten ønsker seg dette.

– For de unge anbefaler jeg at du gir penger med et formål. Det kan være noe spesifikt de sparer til, som en reise, studier eller bolig. På den måten blir det til at du bidrar til noe konkret, sier Sandmæl.

 

Les også