DROPPER MOMSREFUSJON:  Det er særlig to grunner til at de fleste av oss ikke får tilbake på momsen når vi handler i utlandet, ifølge forbrukerøkonom  i DNB.Foto: NTB Scanpix.

Særlig en gruppe skiller seg ut. Gjelder dette deg?

– Det kan være snakk om flere tusenlapper i tapt momsrefusjon, sier forbrukerøkonom.

Det kan være fine summer å spare på å legge shoppingen utenlands i høsteferien, men dessverre er det slik at de aller fleste av oss går glipp av ekstra rabatt på handlekurven.

Nei takk, jeg betaler heller fullpris

At du kan få tilbake momsen når du handler i utlandet skrives det alltid mye om før ferien, men fortsatt er det kun fire prosent av oss som sier at vi alltid benytter seg av den ekstra rabatten, viser undersøkelse gjennomført for DNB. 54 prosent sier at de aldri gjør det, mens 42 prosent gjør det sjeldent eller av og til.

– Det er som å si «Nei takk, jeg betaler heller fullpris» når noen spør deg om du vil ha rabatt, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

To grunner til at vi dropper momsrefusjon

De aller fleste av oss er altså ikke så ivrige på å få tilbake momsen når vi handler i utlandet. Eller vet vi rett og slett ikke om at det er en mulighet? Ifølge Sandmæl er det litt av begge.

Andre dropper det fordi de føler at det er for mye stress

– Noen vet jo ikke at det er mulig å få momsen refundert, mens andre dropper det nok fordi de føler at det er for mye stress. Ja, vi nordmenn liker rabatt, men kanskje ikke hvis vi må samle på momsskjemaer og kvitteringer for å få tilbake pengene på flyplassen, sier Sandmæl.

– Jeg anbefaler alle å benytte seg at den ekstra rabatten på utenlandsshoppingen i høstferien. Det er verdt den lille ekstra tiden, samtidig som det gir en god følelse av å ha fått maksimalt igjen for shoppingpengene, sier hun.

Slik får du tilbake på momsen:

  • Ta med passet når du handler
  • Spør om butikken du handler i har en taxfreeordning som refunderer merverdiavgift
  • Fyll ut skjemaet fra butikken og få deres stempel og signatur. De vil ofte se passet ditt.
  • Legg varene øverst i bagasjen når du skal dra til flyplassen
  • Vis frem varene og lever skjemaene i refusjonsskranken på flyplassen
  • Legg varene tilbake i bagasjen og send den på vanlig måte
MOMS-GLAD: Selv er forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, opptatt av å få maksimalt ut av pengene. – Når jeg handler i utlandet pleier jeg å kartlegge hva jeg kan spare mest på ved å kjøpe det i utlandet kontra i Norge. At man i tillegg får en momsrefusjon gjør utenlandsshoppingen enda mer gunstig! Foto: Privat.

En gruppe skiller seg ut

Hvem er det som er verstinger på å droppe momsen?

Jo bedre økonomi, jo løsere sitter gjerne pengene

– Vi ser at de fleste som sier at de «aldri» får igjen på momsen er i aldersgruppen 30-39 år, forteller Sandmæl.

– På den andre siden er det de unge i aldersgruppen 18-29 år som i størst grad gjør dette. Dette synes jeg ikke er overraskende da de unge gjerne har mindre penger å rutte med. Er man litt lenger opp i årene har man gjerne bedre økonomi og da har pengene en tendens til å sitte litt løsere, sier Sandmæl.

Varierer mellom landene

Sandmæl påpeker at hvor mye du får i refusjon avhenger av momssatsen i det landet du shopper i.

Samle så mange momstransaksjoner som du kan på ett momsskjema

– Minstebeløpet du handler for varierer også. Derfor anbefaler hun at du setter deg inn i hvilke regler som gjelder i landet du skal til.

PS: Handler du i Norden er det slik at nordmenn må betale moms i ett av de nordiske landene. Det vil derfor sjeldent lønne seg å få tilbake, for så å måtte betale den på nytt i Norge.

Lurt tips: – Butikkene og refusjonsordningene tar ofte et gebyr når du krever tilbake momsen. Derfor er det lurt å samle så mange transaksjoner du kan på ett momsskjema. Dette kan du gjøre ved å handle i et varehus og samle alt i varehusets serviceskranke.

Sjekk ut Smarte Penger sin liste hvor mye du kan få tilbake i de ulike landene. 

Unngå toll

Hvis du ikke vil betale ekstra for varene dine bør du passe på at summen du har handlet for ikke overskrider norsk tollgrense. Da kan det fort bli dyrt, advarer Sandmæl.

Vær obs på 24-timers-regelen

– Når du har vært i utlandet i over et døgn kan du ta med varer tilbake til Norge for inntil 6.000 kroner, inklusiv det du handler på flyplassen/båtens taxfree. Vær obs på 24-timers regelen, for har du nemlig vært ute av landet i under 24 timer kan du kun ta med deg varer for inntil 3.000 kroner, sier hun.

– Har du med deg mer, må du gå på rød sone i tollen og fortolle varene, avslutter Sandmæl.

Les også