ePensjon

Ferske tall fra Lindorff Norge viser at 17 000 nordmenn over 66 år har betalingsanmerkninger. Har norske pensjonister det for gøy om dagen?

Det er 5000 flere enn for fem år siden og økningen i betalingsanmerkninger for de to eldste aldersgruppene skiller seg klart fra øvrige aldersgrupper i befolkningen.

– Tallene er et tydelig tegn på at mange eldre lever et liv som økonomien deres ikke tillater. Det sier pensjonsekspert i DNB, Stian Revheim.

Han tror det kommer som en overraskelse på mange at de ikke kan fortsette å leve på samme måte som de gjorde da de var i arbeid.

– Mange utsetter å tenke på pensjon til de er godt voksne og noen får seg en stor overraskelse den dagen de ser hva som venter dem i pensjonsutbetaling. Planene om å reise og nyte livet blir vanskelig å realisere fordi det rett og slett ikke er penger til det, sier Revheim.

For dem som ikke har nådd pensjonsalder enda, viser dette viktigheten av å planlegge økonomien din som pensjonist.

Unngå betalingsanmerkninger? Nøkkelen er oversikt

betalingsanmerkninger
Pensjonsekspert i DNB, Stian Revheim

Revheim råder alle til å tenke igjennom hvordan du ønsker å leve som pensjonist og sørg for at du legger opp sparingen din slik at du har mulighet til å realisere den pensjonstilværelsen du vil ha.

– Alle bør sette seg grundig inn i hvilken pensjon de kan regne med å få. Hvilken ordning har du gjennom arbeidsgiveren din? Hvordan er pensjonspengene dine plassert? Hvor mye sparer folketrygden for deg? For å få oversikt anbefaler jeg alle å bruke en pensjonskalkulator.  Da blir det lett å se om den estimerte pensjonen gir deg mulighet til å leve slik du ønsker den dagen du blir pensjonist, sier Revheim.

Han tror de fleste vil se at det trengs en god porsjon egeninnsats.

– Vi lever stadig lenger og det påvirker hvor mange år vi skal leve på pensjonen vår. Når du bruker en pensjonskalkulator er det viktig at du ser etter hvor lenge de ulike utbetalingene varer. Det du får fra folketrygden varer livet ut, mens andre tar slutt etter noen år. Dagens pensjonssystem legger opp til at du selv spare til pensjon hvis du skal få det livet du ønsker som pensjonist.

Finn din sparemåte

Når du har fått oversikt over hvor mye penger du må spare, må du velge en spareform som passer for deg.

– Sett deg et klart sparemål og gjør en vurdering på hvor lang tid du har på deg. Når ser du for deg å slutte å jobbe? Ut i fra sparehorisonten din må du velge hvilken risiko du ønsker å ta. De aller fleste har en sparehorisont på fem år eller mer når det kommer til pensjon og da anbefaler jeg at du sparer i aksjefond, sier Revheim.

– Men snakk gjerne med en rådgiver i banken din hvis du er i tvil om hvordan du bør spare til pensjon. Det finnes mange gode pensjonsspareprodukter som tar hensyn til alderen din og hvor stor risiko du tåler å ta, legger han til.

For å gjøre det mer attraktivt å spare til pensjon har myndighetene børstet støv av individuell pensjonssparing, og 1. november 2017 er det klart for lansering av en ny og forbedret versjon av IPS. Dette kan være et godt alternativ for sparing til pensjon.

 

Les også