TIPS: Hallgeir Kvadsheim har flere gode råd til ferien. Foto: Tilja Fyksen

Høysesongen for utenlandsturer er for fullt i gang. Her er eksperttipsene til ferienturen som kan spare dere for penger – og stress.

– Lag en plan

Sommer er synonymt med at tusenvis av nordmenn tar turen til flyplassen for å reise til sydligere strøk. For å For å unngå å bli blakk i løpet av de første dagene på ferie, så anbefaler siviløkonomen å lage en liten plan over hvor mye penger man tenker å bruke per dag.

– Det er mange som går hardt ut på ferie og bruker opp mye av pengene i løpet av de første dagene, da kan resten av ferien bli litt kjip. Derfor bør man lage en liten plan før ferien, men den trenger ikke være veldig detaljert. Det er greit å vite cirka hvor mye penger du kan bruke hver dag, så kan man sjekke en gang i løpet av dagen på mobilen hvordan man ligger an, tipser Hallgeir.

Kredittkort kan være et nyttig verktøy

Selv om Luksusfellen-programlederen virker som kredittkortets store motstander, så er ikke dette tilfelle forteller han. Hallgeir foretrekker selv å bruke denne type bankkort på ferieturer for å få en bedre oversikt og i forhold til svindel.

Hvis man tar ut cash fra et kredittkort i utlandet kan rentene begynne å påløpe med en gang

Hallgeir Kvadsheim

– Jeg liker å ha oversikt over trekkene jeg har gjort på reise, noe jeg føler jeg får bedre oversikt med ved å bruke et eget kort. Jeg bruker det også nesten alltid på netthandel, for det er noe høyere sannsynlighet for svindel via netthandel og i utlandet, sier luksusfellen-programlederen.

Selv om Hallgeir selv bruker kredittkort på ferie og netthandel er ikke dette noe han nødvendigvis anbefaler andre, med mindre man har full kontroll på egen økonomi.

– Man bør være trygg på seg selv og egen økonomi før man starter å bruke et kredittkort. Og hvis man skal bruke det så må man ha en plan, slik at renter ikke påløper. Hvis man tar ut cash fra et kredittkort i utlandet kan rentene begynne å påløpe med en gang, informerer han.

– Dyrt å være på flyttefot

Siviløkonomen også om at det er kostbart å reise og at alle ekstratillegg er spesielt dyre, så dette bør bestilles i forveien eller unngås hvis det er mulig.

– Man må være klar over at det er dyrt å være mye på flyttefot. Husk at alle tillegg er veldig dyre, for eksempel koster det ekstra å legge til frokost  når man sjekker inn på hotellet sammenlignet med å gjøre det i forkant. Lån av barnesete til leiebil koster også overraskende mye. Det koster derimot ingenting å sende med et barnesete med SAS eller Norwegian så lenge du har en barnebillett, så det kan være lurt å ta med på turen hvis man trenger det, forteller han.

Det er ekstreme forskjeller i fly- og hotellpriser på sommeren som avhenger av når du drar

– Reis utenom fellesferien

Hvis man har mulighet så anbefaler Hallgeir å legge ferieturen utenom fellesferien, da det er mye å spare inn på det.

– Det er ekstreme forskjeller i fly- og hotellpriser på sommeren som avhenger av når du drar. Studenter har ofte mye mer fleksibilitet til å bestemme når de skal ta ferie. Man kan spare mye på å reise til utlandet når alle småbarnsforeldrene kommer hjem fra ferie, sier Hallgeir.

Les også