Tåler du en dyrere rente? Her er to grep du kan gjøre for å unngå at renteøkningen kommer som et sjokk på økonomien din. 

Årevis med rekordlave renter har gjort at flere nordmenn har fylt ytterligere på gjeldshaugen. Bare i fjor økte nordmenns bruttogjeld med hele 6,5 prosent, ifølge tall fra SSB.

Boliglånet ditt vil bli dyrere.

Nå ser derimot rentefesten ut til å gå mot slutten. For første gang på over syv år skal styringsrenten heves, melder sentralbanken. Og dette vil skje allerede i 2018. Tåler du en dyrere rente?

Bruk lånekalkulatoren til å regne ut hva renteøkning betyr for ditt boliglån. 

Dyrere rente

For forbrukeren betyr det at lånerentene du betaler til boliglånet ditt vil bli dyrere. Dette kan by på utfordringer for noen av oss. Har du tenkt på dette? Hvis svaret er nei, er du ikke så annerledes enn de rundt deg, mener forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Det finnes tiltak du kan gjøre for å unngå å bli tatt på senga.

– I dag lever flere av oss svært behagelig og ikke tenker noe særlig på økonomien så lenge alt går rundt. Da er det fort gjort å bli tatt litt på sengen når man «plutselig» får høyere utgifter, sier Sandmæl.

Dette bør du gjøre

– Ikke la renteøkningen komme som et sjokk på økonomien din, vær heller føre var, lyder rådet fra Sandmæl.

Sandmæl har følgende tiltak til deg som nå tenker «Oi, dette burde jeg kanskje gjøre noe med!»

– Bruk tiden nå, mens renten fortsatt er rekordlav, til å betale ned mer på boliglånet ditt. Har du annen gjeld, med høyere rente, bør du prioritere denne først, sier hun.

– Et alternativ til å betale ned mer på boliglånet er å spare. Dette gjør du ved å regne ut hva en renteøkning på en, tre og fem prosentpoeng vil bety for dine utgifter, og spare differansen slik at du bygger deg opp en buffer, råder hun.

Din digitale hjelper: Å spare er enklere sagt enn gjort. Da er det godt å få litt hjelp: Last ned appen «Spare» og velg metoden som passer for deg. Foto: Stig B. Fiksdal. 

Ta en stresstest av økonomien din

For å finne ut av hvor mye du kan klare å spare eller betale ned ekstra på lånet anbefaler Sandmæl at du setter opp et budsjett, hvis du ikke allerede har ett.

Kutt i forbruket ditt for å finne pengene.

– I budsjettet skriver du ned inntekten din og alle de faste og variable utgiftene du har. Deretter må du tenke gjennom hvor du kan kutte i forbruket ditt for å finne pengene du trenger, sier hun.

Bruk lånekalkulatoren til å sjekke hva det betyr for deg

I nettbanken kan du enkelt se hvor mye du har igjen av lånet ditt, og hvilke betingelser du har. Ta utgangspunkt i disse tallene og regn på ulike renteøkninger i lånekalkulatoren.

Enkle grep kan spare deg for mye hodebry.

Ønsker du å spare differansen kan du ta utgangspunkt i renteøkningen du vil ta høyde for og putte beløpet inn i sparekalkulatoren for å sjekke hvor mye du vil kunne bygge deg opp i buffer.

For å gjøre det enklere å lykkes med sparingen kan du laste ned appen «Spare» der du kan velge mellom ulike sparemetoder.

Burde du binde renta?

Har du høy gjeld sammenlignet med inntekt og ser at en renteøkning vil tippe over økonomien din, bør du vurdere å binde renten allerede nå, råder Sandmæl.

– Hvis du er sårbar for en renteøkning anbefaler jeg deg å binde renta slik at du får tryggheten du trenger, sier hun.

Fortsatt «billig» å forsikre seg mot høyere boliglånsrente

Les også