Rekordlave renter gjør at nordmenn sitter med mange tusen ekstra mellom hendene. Her er tipsene for hvordan du bruker dem mest fornuftig.

Rentene i Norge er på et historisk lavt nivå – og nylig ble den enda lavere. Skal vi tro ekspertene, skal renten enda et hakk ned før året er omme. Det betyr at Ola og Kari Nordmann vil sitte igjen med flere tusenlapper mer enn de gjorde i fjor.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) var gjennomsnittlig boliglånsrente på et rammelån 3,2 prosent gjennom året som gikk. I år spår de en gjennomsnittsrente på 2,4 prosent. Mange vil også ha vesentlig lavere rente enn dette.

Hvilke boliglånsrente du har avhenger av bankforbindelse, alder, størrelse på lånet eller om du er medlem av noen foreninger som gir kundefordeler og kundeprogram. I tillegg ser banken på blant annet lønn og betalingsevne.

– Har du to millioner i lån over 25 år vil du med SSB sine prognoser sitte igjen med et renteoverskudd på i overkant av 9 500 kroner i år fra i fjor. Går boliglånsrenten ytterligere ned blir det mer rentepenger å rutte med.

I følge undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB bruker vi renteoverskuddet som vi har fått å rutte med i året som følge av siste års rentenedgang forskjellig:

  • En av fire har spart pengene (27 prosent)
  • Nesten like mange har bruk pengene på forbruk og faste utgifter (23 prosent)
  • 1 av fem har betalt ekstra ned på boliglånet (20 prosent)
  • En av seks har brukt pengene på bolig/oppussing (17 prosent)
  • En av sju har brukt på ferie eller reise (15 prosent)

Forbrukerøkonomen anbefaler to forskjellige strategier for å få mest mulig ut av de sparte pengene:

Nedbetal gjeld

– Har du en høy gjeldsgrad kan det være fornuftig å bruke de ekstra rentekronene på å nedbetale gjeld. Lag din egen fastrente ved å betale ned mer på lånet ditt. Med en høy gjeldsgrad er du mer sårbar for uforutsette hendelser som arbeidsledighet og sykdom, sier Sandmæl.

Sparing

Bruker du renteoverskuddet til å spare vil det mest sannsynlig lønne seg, mener forbrukerøkonomen. Mens gjennomsnittlig boliglånsrente ligger på 2,4 prosent, kan avkastningsmulighetene i aksjemarkedet ligge på rundt 7,5 prosent. «Fortjenesten» ved å spare i aksjefond kan derfor bli 5,1 prosent.

– Beløpet du trekker fra konto blir det samme som i fjor, bare at nå går renteoverskuddet på 800 kroner i fast månedlig sparing i et aksjefond. Det kan fete opp sparegrisen din betraktelig. Etter 10 år kan den faste månedlig sparingen din utgjøre cirka 123 200 kroner før skatt.

 

 

Les også