GRUDDE SEG: Banksjef Rigmor Bråthen i Trondheim grudde seg aller mest til å ikke kjøre bil til jobben. Foto: Anna Lian

Er det mulig å overleve på bare studielån? Her er DNB-sjefens konklusjon etter at hun tok utfordringen og forsøkte å leve ei uke på studentbudsjett.

I en hektisk jobbhverdag har du kanskje tatt deg selv i å mimre tilbake til den bekymringsløse og frie studietida? Men hvordan hadde det egentlig vært å leve ei uke som en student når du har vent deg til å få en anstendig lønn på konto hver måned?

Det fikk plassjef i DNB Trondheim, Rigmor Bråthen, kjenne på kroppen da hun ble utfordret til å leve på samme studentbudsjett som sine to studentdøtre i én uke. Det innebar et matbudsjett på 350 kroner, buss til jobben istedenfor bil og en avlyst kinodate med ektemannen – det siste ble nemlig for dyrt.

– Jeg tok utgangspunkt i at en student får utbetalt 8000 kroner i mnd. Da blir det 5400 kroner i husleie – som min studentdatter i Bergen har, samt nettleie, strøm og telefon til 800 kroner i måneden, i tillegg til  Buss for 380 kroner. Da blir det 1420 kroner igjen til mat og levekostnader i måneden. Det vil si 350 kr i uka.

En svært nøktern matpakke

– Det har vært en svært bevisstgjørende uke, innrømmer Rigmor Bråthen etter sju dager på sparebluss, og legger til:

– Jeg ante ikke hva en liter melk koster før jeg satte i gang, men nå kan jeg love at jeg vet det.

For med et matbudsjett på 350 kroner ble hver eneste vare vurdert nøye før den havnet i handlekurva. Og det ble brått slutt på å kjøpe lunsj i kantina. I stedet troppet banksjefen opp på jobb med en svært nøktern matpakke – noe som raskt fikk en positiv smitteeffekt.

Jeg fikk mange kommentarer på den matpakka, og det var tydelig at folk lot seg inspirere

– Det har faktisk vært et veldig engasjement på jobben rundt dette. Jeg fikk mange kommentarer på den matpakka, og det var tydelig at folk lot seg inspirere. Dagen etter var det flere som kom med matpakke i lunsjen, ler Bråthen.

LES OM @FATTIG.STUDENT: – Jeg bruker mellom 300-400 kroner i uken på mat. Selv om jeg lever for mye mindre enn en gjennomsnittlig student spiser jeg sunt, godt og variert

rigmor bråthen lever på studentbudsjett
BEVIS: Her er noen bildebevis Rigmor har samlet opp gjennom uken hun levde på studentbudsjett. Foto: Privat

Studentbudsjett betyr brødskiver til middag

Rigmor mener at alle har godt av å tenke bedre gjennom hva en bruker penger på, og at å velge billig i butikken ikke nødvendigvis betyr dårligere.

– Jeg fikk gode tips fra døtrene mine. Blant annet om å bruke lojalitetsprogrammet og de egne varemerkene til dagligvarebutikkene. Jeg lærte meg også å bruke en app som heter toogoodtogo som distribuerer overskuddsmat som ellers ville blitt kastet.

Too Good To Go til Android

Too Good To Go til iOS

Ville hjem til mor, hadde ikke råd

Havregrøt til frokost, matpakke til lunsj og fiskekaker på brødskive til middag gikk helt greit i fem dager. Men etter en lang arbeidsuke valgte Rigmor å gjøre som så mange andre studenter – å reise hjem til mors hjemmelagde mat.

– Det eneste problemet var at jeg ikke hadde penger igjen til å reise til Kristiansund der foreldrene mine bor. Det endte med at mannen min måtte kjøre meg, forteller hun, og legger til:

– Jeg pleier alltid å kjøpe pølse og potetstappe på et gatekjøkken når jeg er der, men denne gangen hadde jeg ikke de 70 kronene det kostet, så da måtte jeg stå over det. Heldigvis fikk jeg god mat av mamma, ler hun.

Med «Morsom sparing», sparer du hver gang du trekker kortet eller betaler en regning

Ubehagelig uten sikkerhetsnett

Det hun gruet seg aller mest til før eksperimentet satte i gang var å ta bussen i vinterkulda i stedet for å kjøre fra dør til dør i en behagelig og varm bil.

– Det gikk heldigvis mye bedre enn jeg fryktet. Jeg bestemte meg til og med for å gå det siste stykket i stedet for å skifte buss i sentrum, og det var en veldig fin måte å starte dagen på, sier hun.

Jeg er glad jeg ikke plutselig måtte til tannlegen denne uka

Som banksjef innrømmer hun at et slikt eksperimentet ikke kan bli helt autentisk. Det er noen frynsegoder i løpet av ei uke som obligatoriske jobblunsjer og middager for eksempel. I tillegg gjorde det nok det hele litt enklere når hun visste at det kun var snakk om ei lita uke.

– Jeg skulle sikkert ha testet dette i minst en måned for å kjenne det mer på kroppen. Og jeg er jo heldig som vet at det bare er midlertidig. For det må være ordentlig ubehagelig å ikke ha et økonomisk sikkerhetsnett om noe uforutsett skulle skje. Jeg er glad jeg ikke plutselig måtte til tannlegen denne uka, for å si det sånn.

Men så til det store spørsmålet: Mener hun det er mulig å leve på kun studielån over lengre tid?

– Det har jeg diskutert med flere og jeg har endt opp med å si at «nei, jeg tror ikke det». I alle fall ikke om du skal ha et sosialt liv og ikke bare sitte hjemme alene, konkluderer banksjefen.

Som nå både vet hva en liter melk koster  og har med seg matpakke på jobb.

Les også