IKKE ET TEMA HJEMME: Tre av ti foreldre kutter ut økonomioppdragelsen, viser undersøkelse. Foto: Stig B. Fiksdal.

– Den største feilen vi kan gjøre på dette området er å være tause om penger, sier familieterapeut.

En dag skal barna dine ut og klare seg på egen hånd. Da er det lurt å ha kunnskapen som trengs for å kunne styre egen økonomi på en sunn måte.

Det brister hjertet mitt hver gang

Dessverre viser tall fra en tidligere analyse gjennomført for DNB, at flere barn og unge ikke får med seg denne kunnskapen hjemmefra. I overkant av tre av ti barn og unge i alderen 18-19 år sier at de sjeldent eller aldri snakker med foreldrene sine om privatøkonomi.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, ser stadig konsekvensene av dette. Unge som snubler på startstreken på vei inn i voksenlivet.

– Det brister hjertet mitt hver gang jeg blir kontaktet av unge som er rådville rundt hva de skal gjøre. Flere sliter med å betale regningene sine, har brukt penger de ikke har og for noen har dette endt opp med at de har betalingsanmerkninger som setter kjepper i hjulene for å kunne få boliglån, forteller Sandmæl.

Få hjelp til å lære barnet ditt om sunt pengevett. Sjekk ut Lærepenger! Lærepenger passer for barn og unge i alderen 7-16 år 

Er ikke en naturlig ting å ta opp

Hvorfor snakker vi ikke med barna våre om privatøkonomi? DNB Nyheter tok en prat med familieterapeut, Hedvig Montgomery.

Oppleves som veldig privat og skambelagt

– Jeg tror det skyldes to forhold. For det første har mange norske familier så god råd at det ikke er noe naturlig tidspunkt å ta opp slik tematikk med barna. Den andre grunnen er at penger og økonomi oppleves som veldig privat og skambelagt for mange, selv overfor egne barn, sier Montgomery.

VANSKELIG Å SNAKKE OM: Penger og økonomi oppleves som veldig privat og skambelagt for mange, sier familieterapeut, Hedvig Montgomery. Foto: Janne Rugland / Strawberry Publishing.

Foreldre med høyere utdanning

Sandmæl bekrefter at penger er tabu å snakke om i Norge. Montgomerys teori om at god råd gjerne gjør at foreldrene ikke snakker med barna om pengebruk, viser seg også å stemme.

Osloforeldre snakker minst med barna sine

– I analysen ser vi at det er noen foreldre som er langt dårligere enn andre når det gjelder å snakke med barna sine om privatøkonomi. Blant annet ser vi at osloforeldre snakker minst med barna sine om dette. Det samme gjelder de med høyere utdanning; her er det seks av ti barn og unge som sier at de sjeldent eller aldri snakker med foreldrene sine om dette, sier Sandmæl.

Slik påvirker det barnet

I undersøkelsen ble barn og unge spurt om hvordan de behandler pengene sine. Tallenes tale viste tydelige ulikheter mellom barna som har foreldre med høyere utdanning og de uten.

Dette vil de ta med seg videre inn i voksenlivet

– Vi ser at langt flere barn og unge som har foreldre med høyere utdanning sier at de bruker opp pengene de har, og ikke sparer. Dette sier noe om hvordan mangel på økonomi i oppdragelsen påvirker hvordan barnet ditt håndterer penger. Dette vil de ta med seg videre inn i voksenlivet, sier Sandmæl.

FORSKJELLER: Vi ser at langt flere barn og unge som har foreldre med høyere utdanning sier at de bruker opp pengene de har, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Thomas Stefan Strzelecki.

Hva kan du som forelder gjøre?

Ifølge familieterapeut Montgomery er den største feilen vi kan gjøre som forelder på dette området, er å være tause om penger.

Viktig å snakke om husholdningsøkonomien

– Det er viktig å snakke om husholdningsøkonomien, at dere som foreldre har et system og vise hvordan det fungerer. Forklar hvorfor noe må prioriteres over noe annet, hva ting koster og hvorfor du må spare hvis du ikke har råd til noe du ønsker deg, sier hun.

Sandmæl er enig med Montgomery om viktigheten av å åpne opp om husholdningsøkonomien.

– At unge skal lære mer om privatøkonomi har lenge vært en fanesak for meg og resten av DNB, nettopp fordi vi sitter tett på og ser hvor galt det kan gå. Mange foreldre vet nok ikke helt hvordan de skal gå fram, og akkurat derfor har vi laget Lærepenger for å hjelpe dem på veien.

La barnet ditt ta Lærepenger her, eller tipse læreren din om å ta det i bruk i klasserommet 

Les også