Analyst: Magnus Vie Sundal, Kredittstrateg og Game of Thrones-fan. Analysen befinner seg litt utenfor vårt vanlige investeringsunivers og gjelder kun investeringer for selskaper og innbyggere i Westeros. Forfatteren har ikke sett første episode av sesong 7.

Vinteren nærmer seg med stormskritt. Det er i hvert fall tilfellet i Westeros, med dagens premiere på sesong syv av Game of Thrones. Til ære for alle finans-interesserte fans presenterer vi her våre favorittbransjer i Westeros.

Lannisters møter motstand på alle kanter. De siste årene har også prisen på gull, en av familiens viktige inntektskilder, falt. Likevel: Prisen er høy i et lengre perspektiv, noe som bør hjelpe. «A Lannister always pays his debt», sies det. Og gjeld er det mye av. Om jern-banken i Bravoos sies det også at «The Iron Bank will have its due». Om rentene er like lave som det vi ser globalt i dag, vites ikke. Men i så fall bør Lannisters klare å betjene rentekostnadene, såfremt de fremdeles er i live. Vi er derimot negative til Bravoos’ finanssektor: Med den geo-politiske situasjonen i regionen, kan vi fort se utlånstap som overstige de vi har sett i italienske banker etter finanskrisen.

Utvikling i gullpris og renter

Fra øst kommer derimot Daenarys med dragene sine. Luftfartsbransjen har i det store og det hele hatt et relativt bra år, selv om det for noen selskaper har vært tøffere tider. Med en relativt lav CASK (Cost per available seat kilometer) og gratis drivstoff (fienden), har Daenarys helt klart en kostandsfordel her. En drages levetid er derimot betydelig mer usikker enn for eksempel en Boeing 737-Max 8.

Avkastning siste år, verdens børsnoterte flyselskaper (%)

The white walkers er også en gjeng som vi helt klart kommer til å se en del til fremover. For å bekjempe dem er det selvsagt drageglass, valyrisk stål og flammer som gjelder. Dragonglass finnes ved Targaryens familieresidens på Dragonstone, og en sammenslåing mellom «Air Daenarys» og the Night’s Watch ville selvsagt vært en bra strategisk match, om enn urealistisk, og med feil geografisk eksponering. Derimot kan eiendomsinvesteringer ved mineralrike felter på øyen Dragonstone være noe å tenke på. Eiendomsretten er derimot ikke helt sikker, så man løper en høy risiko.

Risiko er et gjennomgangstema når det kommer til investeringer i dagens Westeros. Derimot tror vi at en bevisst forvaltning av aktiva kan bidra til betydelig meravkastning og liker følgende bransjer:

  1. Helsesektoren. Sammenlignet med den brede S&P500-indeksen (oransje indeks under) ser vi helt klart at helse (hvit indeks) har gitt ekstra avkastning. Ved storkrig i Westeros ligger det fortsatt an til bra etterspørsel etter tjenester innen sektoren. En potensiell trussel er selvsagt røde prestinner som gjenoppliver karakterer (for eksempel Jon Snow) uten bruk av ekstrautstyr. Vi tror imidlertid denne kapasiteten er svært begrenset sammenlignet med den totale etterspørselen.

    Avkastning i helsesektoren (hvit linje) indeksert mot det brede amerikanske aksjemarkedet (oransje)
  2. Generelle konsumvarer. Gode merkevarer som leverer avkastning, jevnt og trutt, i både krig og fred. Et relevant eksempel fra menneskeverden er Reckitt Benckiser, selskapet bak merkevaren Durex. Aksjekursen vist under. Om Littlefinger velger å innføre Durex i sine bordeller, må det da helt klart være oppsidepotensiale. Hvis ikke, har man en naturlig hedge gjennom at selskapet tidligere i vår annonserte oppkjøp av Mead Johnson Nutrition, som lager kunstig morsmelk, som skreddersydd for halv-kongelig avkom.

    Aksjekurs, Reckitt Benckiser
  3. Sjømat. Greyjoy-huset har de siste årene nytt godt av stigende sjømat-priser. For å ruste seg til kamp trengs billige proteiner, og dette bidrar til økt etterspørsel. Samtidig har Euron seilt av gårde med Greyjoy-flåten, og ventes å sette denne inn i kamp. Dette kan bidra til redusert fiskekapasitet, lavere tilbud og høyere priser. Investeringen holder imidlertid best på mellomlang sikt. Etter kampens hete vil nok mange Greyjoys ha falt over bord og gi god næring til en bugnende fiskebestand.
Kilopris, norsk laks (NOK/kg)

Vi ønsker lykke til med TV-tittingen og eventuelle investeringer. Om man derimot foretrekker mer stabile markeder, kan DNB tilby en rekke produkter, deriblant netthandel av aksjer og fond. Det kan du nå gjøre enkelt gjennom appen Spare. Så håper vi familie-mottoet til House Whitehill blir representativt for dine investeringer: «Ever Higher!»

 

Les også