PENGENE FLØY: Johanna Grønneberg Mesa skulle bare ut for å kjøpe såpe. Det gikk ikke helt etter planen. – Jeg klarte alltid å finne en grunn til å bruke penger, sier hun. Foto: TV 3.

Johanna sitt skyhøye forbruk gjorde at hun og ektemannen Vince måtte sette bryllupsreisen på vent. Ti år senere oppsøkte Johanna hjelp.

I siste episode av «I lomma på Silje» møter vi Johanna Grønneberg Mesa (39), «Farmen Kjendis»-utfordrer og tidligere programleder for blant annet MTV.

Pengene fløy i alle retninger

Johanna bor i Los Angeles sammen med ektemannen Vince (40) og datteren Savannah (6). Hun har søkt hjelp fra Silje Sandmæl, programleder i «I lomma på Silje» og forbrukerøkonom DNB. Johanna klarer nemlig ikke å spare.

– Johanna er en notorisk impulsshopper og pengene fløy i alle retninger da jeg besøkte henne i Los Angeles. Den ene dagen skulle hun bare ut for å kjøpe såpe, men endte opp med å shoppe for nære 4.000 kroner. Hun glemte til og med såpen, forteller Sandmæl.

Se episoden med Johanna her

Kjepper i hjulene for drømmen

Grunnen til at Johanna har bedt Sandmæl om hjelp er fordi hun har en drøm. En drøm hun deler med ektemannen: Å kunne reise på bryllupsreise til Hawaii, der Vince opprinnelig kommer fra.

Sløser spinnville summer

– Poenget var at vi skulle finansiere bryllupsreisen med oppsparte penger. Siden jeg ikke klarer å spare har bryllupsreisen blitt satt på vent. Nå er det over ti år siden vi ble gift, forteller Johanna.

Det er ikke så rart at det går trått med sparingen til Johanna, viser det seg. For selv om hun tjener godt er hun like god til å bruke opp det hun får inn.

I episoden finner Sandmæl ut at Johanna sløser spinnville summer, særlig på shopping og å spise ute. I tillegg flyr pengene på abonnementer og tjenester, Johanna betalte blant annet noen for å blåse bort spindelvev på tomten.

I denne appen kan du spare hver gang du bruker penger

SELFIE I LOS ANGELES: Her er programleder Silje Sandmæl med Johanna Grønneberg Mesa ut for å kjøpe en bursdagsgave. Johanna endte opp med å bruke 2.000 kroner mer enn hun hadde planlagt. Foto: TV 3.

Ville få Johanna til å forstå

Mens Sandmæl er på besøk stritter Johanna først imot rådene hun får. Men, så knekker Sandmæl koden.

Det gikk skikkelig inn på meg

– Både Johanna og Vince tjener jo godt, så strengt tatt kunne hun fortsatt med det høye forbruket. Men, det var viktig for meg at hun forstod hva det går på bekostning av, forteller Sandmæl.

«Det er ikke bare bryllupsreisen som står på spill. Hva med pensjonisttilværelsen? Utdanning til Savannah? Utdanning i USA er dyrt! Og hva med uforutsette utgifter eller hendelser?» Dette er spørsmål Sandmæl konfronterer Johanna med i episoden.

– Det gikk skikkelig inn på meg når Silje satte ord på det. Hvis jeg sløser penger så tar jeg fra noe som er mye viktigere, som Savannah sin fremtid, sier Johanna.

I episoden får Johanna en oppgave hun skal løse, for å lære seg hva som er nødvendig og unødvendig pengebruk. Se hvordan det gikk her.

HAWAII: Her får Johanna hjelp fra Sandmæl til å opprette sparemålene sine i appen Spare. – På den måten blir det mer motiverende og vanskeligere å ta ut pengene, sier Sandmæl. – Genialt, sier Johanna. Foto: TV 3.

– Føler meg som en ny person

Nå har det gått flere måneder siden Sandmæl var på besøk hos Johanna i LA. Hvordan har det gått?

Nå er det som at jeg tar penger fra Savannah sin utdannelse

– Det har gått utrolig bra, mye bedre enn forventet. Jeg føler meg som en helt ny person. Silje fikk meg til å forstå at kos ikke alltid trenger å koste masse penger, at det ikke nødvendigvis er pengene som er kosen. Jeg har faktisk blitt bedre på å nyte livet takket være Silje, sier Johanna.

En ting er hva Johanna sier, men hva viser beløpet i Spare-appen hennes?

Det viser imponerende 150.000 kroner.

Du har virkelig tatt rådene til Sandmæl på alvor?

 – Ja! Nå som jeg har konkrete sparemål og en spareplan, er jeg mye mer motivert. Før tok jeg alltid pengene ut igjen fra sparekontoen, men nå er det som at jeg tar penger fra Savannah sin utdannelse eller fra min egen pensjonstilværelse, forteller Johanna.

JOHANNAS SPAREPLAN: Her er spareplanen Johanna fikk av programleder, Silje Sandmæl. Johanna har opprettet fire sparemål i Spare-appen, der det trekkes et fast månedlig beløp til hvert av målene. Foto: TV 3.

Tøffest å legge om vaner

Hva har vært mest utfordrende å gi opp?

– Det tøffeste var å legge om vaner. Det å kjøpe kaffe og frokost ute hadde jo blitt en vane. Det enkleste har faktisk vært å la være å shoppe så mye småting. Silje oppfordret meg til å alltid ha en handleliste når jeg drar til butikken, og holde meg til den, sier Johanna.

Som avslører med at det endelig blir bryllupsreise på henne og Vince om ikke lenge.

Les også