PÅ SOMMERFERIE: Mange nordmenn planlegger å dra på utenlandstur de neste månedene. Alle foto: NTB Scanpix

Hva vil du få for kronen i feriefavoritter som Spania, New York og Norden i sommer?

Nordmenns reiselyst er stor. En undersøkelse gjennomført av bransjeorganisasjonen Virke, viser at 72 prosent av oss planlegger å ta sommerferie i år. Av disse har 62 prosent tenkt seg til utlandet.

Spania ruver på toppen av listen over foretrukne reisemål. 34 prosent av dem som planlegger utenlandstur, vil reise hit, oppgir Virke.

Tall fra søkeportalen Finn.no, viser imidlertid at de klassiske destinasjonene Hellas, Kroatia og Spania nå utfordres av mer eksotiske destinasjoner. Flere nordmenn velger reisemål lengre unna Europa, som Sri Lanka, Vietnam og Sør-Amerika, men det er USA og New York som øker mest.

Feriebudsjettet er noe nedjustert fra samme tid i fjor. Nå planlegger en norsk husstand å bruke i gjennomsnitt 39.250 kroner mot 41.850 kroner i fjor, ifølge tall fra Virke.

Dra på drømmereisen med Spare

Her får du mest for pengene

DNBs forbrukerbarometer viser at 41 prosent av oss vil bruke feriepengene våre på reise i år.

Men hvor langt rekker de norske kronene i de ulike favoritt-destinasjonene?

– Det er billigst å reise dit prisnivået er lavest. Det kan være land i Øst-Europa, som Ungarn, Slovakia, Bulgaria, Latvia, Litauen eller asiatiske land som Kambodsja, Vietnam, Filippinene, Thailand eller India, påpekte valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets like før påske.

Fremover vil du også få mer igjen for kronen i euro-land.

FØLGER MED: Valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen følger utviklingen for valuta i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal

DNB Markets oppdaterte nylig sine prognoser for økonomiske utsikter, og notatet viser blant annet at økonomene venter at kronen vil styrke seg noe fremover.

– Kronen avsluttet fjoråret med en markert svekkelse. I desember var prisen for en euro tilbake på nivåer vi sist så under finanskrisen i 2008. I slutten av desember måtte du ut med i underkant av ti kroner for en euro, sier valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets.

Kronen har imidlertid hentet seg noe inn, og de to siste månedene har euro blitt handlet for mellom 9,50 kroner og 9,70 kroner.

Det kan bety flere greske salater og mer serranoskinke for de norske kronene i land som Hellas og Spania.

I skrivende stund koster en euro 9,63 kroner. Om tre måneder tror meglerhuset du må ut med 9,40 euro, og om tolv måneder vil trolig en euro koste 9,10 kroner.

Les også: Begynner det å bli utsolgt i Syden? Her er reiseekspertens beste tips for deg som er litt sent ute

Dyrere USA-tur

Enten du planlegger roadtrip i statene eller shopping i New York, vil du få mindre igjen for kronen i USA i sommer enn du gjorde i vinter.

Prisen for en dollar er nå tilbake på rundt åtte kroner

Prisen for en dollar var helt nede i 7,65 kroner på det laveste i slutten av januar, mens du nå må ut med rundt åtte kroner igjen.

– De siste månedene har kronestyrkingen flatet litt ut. Kronen har særlig tapt terreng mot amerikanske dollar de siste ukene. Dette skyldes primært en bred dollarstyrking, forklarer Øwre-Johnsen.

Rimeligere hos «söta bror»

Den samme utviklingen har norske kroner hatt mot danske kroner. Danske kroner nådde en topp i desember, og har siden falt med over 3,5 prosent mot norske kroner.

I skrivende stund må du ut med 129,3 kroner for 100 danske kroner.

(Saken fortsetter under)

Kronen har styrket seg markert mot svenske kroner, siden starten av året.

Den klassiske «harryhandelen» har blitt billigere

Signaler om senere renteoppgang fra Riksbanken har vært den største driveren, forklarer Øwre-Johnsen.

– Riksbanken bekreftet sist uke at de skyver utsiktene til første renteheving til tidligst desember 2018. Med utsikter til at Norges Bank hever renten i september, har dette bidratt til en markert styrking av norske mot svenske kroner. Handelen over grensen har blitt ti prosent billigere siden årsskiftet, sier hun.

Dette betyr også at den klassiske «harryhandelen» har blitt billigere. Planlegger du en svipptur over til «söta bror», kan du sjekke ut Siljes seks superbillige harryhandel-favoritter.

Valutaprognoser for sommeren:

Valuta 1 måned 3 måneder
EURNOK 9,5 9,4
SEKNOK 93,14 92,16
GBPNOK 11,05 10,93

Kilde: DNB Markets

Les også: Norsk økonomi går bedre enn antatt, men: – En global handelskrig kan stanse oppturen

Han kjøpte sine første aksjer som 16-åring i 1973 og mistet nesten alt på 80-tallet. Nylig oppdaget han «en gullgruve»

Gamle sedler for 2,7 milliarder fortsatt ikke vekslet inn

Les også