Noe som endret seg i livet ditt i 2018?  Endringer i livssituasjon kan påvirke skattemeldingen din, påpeker Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.

Skattemeldingen nærmer seg med stormskritt, og mange er nok spent på om de har penger til gode eller skylder restskatt.  Slik blir du klar for skattemeldingen.

Tiden er inne for å finne frem årsoppgavene og grave litt i fradragsveilederen. 4. april blir skattemeldingen tilgjengelig for alle lønnsmottakere og pensjonister i Altinn.

– Du er selv ansvarlig for å passe på at alt som står i skattemeldingen er korrekt. Dersom det er feil som du kunne ha oppdaget, kan det medføre en tilleggsskatt, advarer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Still forberedt

Ikke ta det for gitt at det banken, barnehagen, arbeidsgiver og andre som har rapportert inn opplysninger om deg er riktig.

– Det skal bare et feil tastetrykk til, sier Sandmæl.

Tenk gjennom om det var noe som endret seg gjennom fjoråret

Det kan være lurt å finne frem relevant dokumentasjon allerede nå, råder Sandmæl.

– I løpet av januar skal du ha mottatt lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver og andre som betalte deg lønn eller pensjon i fjor. I tillegg skal du ha fått årsoppgaver fra blant annet bank, forsikringselskap og barnehage / SFO. Alt dette har du fått tilsendt, enten per post, i nettbanken din eller så vil du finne det på Altinn, sier hun.

Oppdager du feil må du ta kontakt med de som sendte deg årsoppgaven.

DNB Nyheter har en bred dekning av skattemeldingen. Få informasjonen og tipsene du trenger rett i messenger her 

HUSK FRADRAGENE: – Mange går glipp av penger av på skatten fordi de ikke registrerer fradragene de har krav på. Bruk fradragsveilederen og finn ut av hvilke som gjelder deg, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. FOTO: Stig Fiksdal

Kjøpt bolig eller skilt deg?

Det er ikke slik at Skatteetaten har full oversikt over hva som endret seg i livet ditt gjennom 2018. Endringer som gjelder økonomi eller livssituasjon kan ha mye å si for skatten din.

Gått av med pensjon, eller fått barn?

– Tenk gjennom om det var noe som endret seg gjennom fjoråret når det gjelder din økonomi og livssituasjon.  Har du for eksempel tjent penger på utleie, kjøpt eller solgt bolig, gått av med pensjon, eller fått barn? Dette er eksempler på endringer som kan påvirke skatten din og hvilke fradrag du har krav på, sier Sandmæl.

Ikke glem fradragene

Like viktig som at lønn, gjeld og formue må være korrekt, bør du bruke tid på å få med deg fradragene, råder Sandmæl.

Krav på foreldrefredrag der det er snakk om 25.000 kroner

– Flere er ikke klar over at de kan ha krav på fradrag på for eksempel utgifter knyttet til utleie av bolig, refinansiering eller reisekostnader hvis du pendler til jobb . Har du barn som er yngre enn 12 år har du krav på foreldrefradrag der det er snakk om 25.000 kroner for første barnet og 15.000 for øvrige. Her kan det være store summer å hente. sier hun.

For å finne ut av hvilke fradrag du har krav på kan du sjekke ut Skatteetatens fradragsveileder.

Flere utsetter

Skal du gjøre endringer eller legge til mangler i skattemeldingen må du gjøre dette innen fristen som rett etter påske, 30. april. Det er fort gjort at skattemeldingen forsvinner i påskekosen, påpeker Sandmæl.

– Mange venter til i siste liten med å levere, men da kan det fort bli hektisk hvis noe ikke stemmer eller du er usikker på hvilke fradrag som gjelder deg. Sett heller av tid nå i forkant til å  forberede deg: Finn frem relevant dokumentasjon og gå gjennom fradragsveilederen, avslutter Sandmæl.

 

Les også