Boligmarkedet har for alvor løsnet nå i januar og bare i våre fire største byer inviteres det til over 2 600 visninger denne uken. Her er tipsene du trenger til budrunden!

– Det helt grunnleggende du må ha på plass som potensiell boligkjøper er økonomisk oversikt, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

– Du må vite hva du har råd til og du må holde hodet kaldt. – Før du i det hele tatt begynner å gå på visninger bør du søke om et finansieringsbevis i banken din.

Finn ut hva du har råd til

Med et finansieringsbevis får du vite hvor mye du kan låne, og dermed hvilke boliger du har råd til.

– Det er dumt å kaste bort tid på visninger på boliger du uansett ikke har mulighet til å kjøpe. Og skulle du falle for en bolig, stiller du langt sterkere i en budrunde når du har finansieringsplanen klar. Å gi bud med forbehold om finansiering lønner seg sjelden, svært få boligselgere tar sjansen på å akseptere slike utrygge bud, sier Sandmæl.

Budtaktikk som lønner seg?

En budrunde handler vel så mye om følelser, psykologi og taktikkeri som om kroner og øre. Det snakkes veldig mye om taktikk. Både venner, familie og kollegaer har nok sine velmenende teorier. Vi har ikke fasiten på hva som fungerer best, men som Norges største bank og eier av landets største eiendomsmeglerforetak har vi i DNB en hel del kunnskap om gode kjøp som kundene våre kan leve med.  Det viktigste med en budrunde, er jo å vinne den. Men ikke for enhver pris. Husk at den du byr mot kan ha andre rammer, andre planer og andre forutsetninger enn deg for å by.

– Du må forholde deg til ditt budsjett og din virkelighet, det er det viktigste rådet jeg kan gi sier Sandmæl.

Her er våre 10 bud om budgivningen

  1. Sørg for å ha finansiering på plass og bestem deg for en maksgrense før budrunden starter. Det er lett å bli revet med.
  2. Før du legger inn bud må du sjekke boligen grundig, og lese salgsoppgaven og vedlegg nøye.
  3. Sett alltid en tidsfrist på budet. For at megler skal kunne videreformidle budet må minstefristen for dette være kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning.
  4. Et bud skal inneholde eiendommens adresse, budets størrelse, budgivers navn og kontaktinformasjon som adresse, e-post og mobilnummer. Det bør også være en finansieringsplan, betalingsplan, akseptfrist, overtakelsesdato og eventuelle forbehold. VIKTIG: Ikke oppgi rammen din eller finansieringsbevisets størrelse til megler. Mange gjør det og viser dermed maksgrensen sin, som megler vil vite og utnytte fordi det nettopp er meglers jobb. Rådet er derfor: Hold kortene tett til brystet.
  5. All budgiving skal skje skriftlig, og du må også legitimere deg. Legitimering kan gjøres ved at du tar kopi av gyldig legitimasjon, som bankkort, førerkort eller pass. Budet må signeres. Ved å trykke på “gi-bud” knappen på boligens finn-annonse kan du benytte bank-ID, eventuelt signere på skjerm om du bruker mobil/lesebrett. Da trengs ikke ytterligere signatur.
  6. På boligens salgsoppgave vil du finne nærmere opplysninger om selve budgivingsprosessen og hvilke formelle krav som må følges.
  7. Vær obs på forkjøpsrett. Spesielt i borettslag er det vanlig at andre beboere eller medlemmer av boligbyggelaget har forkjøpsrett. Spør megler hva som gjelder her.
  8. Hadde du det høyeste budet, men fikk likevel ikke aksept? Er det lov? Ja, det er ikke slik at selger er forpliktet til å akseptere høyeste bud. Selger bestemmer selv hvem boligen selges til.
  9. Kopi av budjournal skal uoppfordret formidles til kjøper og selger straks handel har kommet i stand, dvs. når selger har akseptert kjøpers bud. Andre budgivere kan få tilsendt anonymisert budjournal på forespørsel.
  10. Du må for all del ikke delta i flere budrunder samtidig. Du risikerer da å ende opp som en ulykkelig eier av to boliger, med de økonomiske forpliktelsene det innebærer. Så snart budet er akseptert innenfor fristen er avtalen inngått.

 

I følge norsk lov skal alle bud, budforhøyelser, aksept og avslag skje skriftlig (etter 1.1.2014). Alle eiendomsmeglerne tilbyr nå elektroniske løsninger for dette. Det holder også å ta bilde av budskjema og legitimasjon og sende til megler via SMS/MMS eller på e-post. Ikke vis finansieringsbeviset til megler, be heller megler ringe oss for bekreftelse på finansiering.

Les også