– Neste års statsbudsjett skattlegger forbruk, og gir gulroten til de som sparer og jobber, sier finansrådgiver i DNB, Hanna Folkvord.

Skatten går ytterligere ned til 23 prosent på alminnelig inntekt i 2018. Dette betyr ett skattelette for de aller fleste. For en gjennomsnittsfamilie med en samlet inntekt på 800.000 kroner, tilsvarer det ett skattelette på 1.480 kroner, forteller hun.

Og legger til et «men»:

– På den andre siden blir det dyrere for gjennomsnittsfamilien gjennom økte utgifter til barnehage, legetime, strøm, NRK-lisens og avgifter på aktiviteter som kino og hotellopphold.

– Dette gjør at spinninga fort kan gå opp i vinninga.

Lavere skatt = lavere skattefradrag på boliglånet

– Det er også viktig å huske på at et kutt i skattesatsen innebærer tilsvarende kutt på fradragssiden. Barnefamilier har gjerne høye boliglån, og vil derfor kunne trekke fra mindre gjeldsrenter på skatten.

Dette blir dyrere for gjennomsnittsfamilien

Barnehage: 

– Regjeringen foreslår en reell økning i maksimalprisen for en barnehageplass med 110 kroner per måned til 2.910 kroner fra 1. januar 2018.

Legebesøk:

– Egenandelen går opp med 1,8 prosent, men dette utgjør ikke store beløp. I dag må man betale 152 kroner i egenandel for et alminnelig besøk hos fastlegen. Denne summen øker nå til 155 kroner.

Dyrere strøm:

– Elavgiften øker til 16,58 prosent per kilowatt. Dette betyr at strøm vil bli dyrere i 2018.

Økt «moro-skatt»:

– Laveste sats på moms øker fra ti til tolv prosent. Dette betyr at aktiviteter som kino, museum, fornøyelsesparker og overnatting på hotell blir dyrere.

NRK-lisensen:

– NRK-lisensen øker med 55 kroner. Det betyr at du må ut med 2.922,70 kroner til NRK i 2018.

 

Les også