NULLSUM? – Dette statsbudsjett har ingen klare vinnere. Regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre. Foto: Christian Faarlund

Litt mindre i skatt, billigere strøm (og godteri?) står på plussiden. På minussiden er det flere ting som blir dyrere.

Regjeringen foreslår å kutte skattesatsen på alminnelig inntekt fra 23 til 22 prosent. I snitt betyr det at nordmenn får 300 kroner i snitt i skattelette i 2019, ifølge beregninger fra Finansdepartementet.

Regjeringen tar med den ene hånden og gir med den andre

På den andre siden foreslås det å øke prisene på blant annet barnehage, lengre flyreiser og NRK-lisens.

– Dette statsbudsjett har ingen klare vinnere. Regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre. Det nordmenn nok vil merke mest på lommeboka i 2019, er økte renter på boliglån, sier Silje Sandmæl forbrukerøkonom i DNB.

Økte renter på boliglånet

Torsdag 20. september satte sentralbanken opp styringsrenten for første gang på over syv år, og DNB Markets oppretteholder anslaget sitt om at Norges Bank vil sette opp styringsrenten ytterligere to ganger i 2019 og to ganger til i 2020.

Økt boliglånsrente vil nok være det du merker mest på lommeboka

– Etter en lang periode med rekordlave renter vil nok dette gjøre større utslag på lommeboka enn noen hundrelapper i skattelette eller økte avgifter, sier Sandmæl.

Mindre i rentefradag

Skattesatsen på alminnelig inntekt foreslås altså å settes ned fra 23 til 22 prosent. Dette får utslag for deg med boliglån, forteller forbrukerøkonomen.

Mindre skatt, betyr mindre i rentefradrag

– Siden fradragspostene følger skattesatsen betyr det også at du får mindre i fradrag. For deg med boliglån betyr dette at du vil få mindre i rentefradrag, forteller Sandmæl.

Dette blir dyrere

Hvis regjeringen får gjennomslag er det flere ting som blir litt dyrere i 2019:

Lange flyreiser:

Flypassasjeravgiften reduseres på reise i Norge og Europa til 75 kroner per reise, men økes til 200 kroner på reiser utenfor Europa.

NRK-lisensen:

Lisensen blir 61 kroner dyrere å betale, og ender nå på 2.713 kroner før moms.

Barnehage:

Maksprisen på barnehage går opp fra 2.910 kr, til 2.990 i januar 2019. Prisen foreslås økt ytterligere fra august 2019 til 3.040 kroner.

Alkohol og tobakk:

Avgiften på alkohol øker med 1,5 prosent. På sigarer og sigaretter øker avgiften på 1,5 prosent. På snus og skråtobakk øker avgiften på 1,9 prosent.

Bensin og diesel:

Avgiften på bensin og diesel økes med 1,5 prosent, i henhold til forventet prisstigning.

Egenandelstak på legebesøk:

Du må betale 87 kroner mer hos legen før du får frikort neste år.

Å vrake

Regjeringen foreslår at det innføres vrakpantavgift på 500 kroner for motorsykler og mopeder, 3.000 kroner for campingvogner og 5.000 kroner for lastebiler.

Reisefradraget endres

Bunnbeløpet i reisefradraget foreslås prisjustert fra 22.350 kroner til 22.700 kroner i 2019.

Dette blir billigere

Mens prisen øker på noe, går den ned på andre ting. Dette foreslår regjeringen skal bli billigere i 2019:

Strøm:

Regjeringen foreslår å sette ned elavgiften med 1 øre pr. kWh: fra 16,58 øre til 15,83 øre pr. kilowattime.

Eiendomsskatt: 

Fra 2020 vil det innføres endringer som gjør at innbyggerne i 64 kommuner betaler mindre i eiendomsskatt. Makstaket foreslås senket fra 7 til 5 promille av markedsverdi på bolig og hytte.

Sjokolade- og sukkervarer:

I fjorårets budsjettforhandlinger ble sukkeravgiften satt kraftig opp. Nå foreslår regjeringen å reversere sukkeravgiften på sjokolade til 2017-nivå. Den videreføres inntil videre på alkoholfrie sukkerholdige drikker.

Å havne i retten: 

Regjeringen foreslår 77 millioner kroner til nedjustering av overprisede gebyrer på rettsområdet. Nedjusteringen vil redusere publikums utgifter med om lag 21 millioner kroner til politiet.

 

Les også