HAR OVERSIKT: Dordi Schou (29) er høyst aktiv når det gjelder å styre økonomien hjemme, men å spare i fond og til pensjon vekker ikke enormt med begeistring. Foreløpig. Foto: Monika Kjendalen

DNB Nyheter er på besøk hos Fylkesmannen i Oslo og snakker med Dordi Schou (29). Dordi er sykepleier og jobber som rådgiver i et vikariat i de trange, litt eldre kontorlokalene i Tordenskiolds gate, opprinnelig bygget på 30-tallet og som utgjør en del av fasaden til Oslo rådhus.

Den hyggelige sykepleieren skal gifte seg til sommeren med samboeren som jobber som byggingeniør. De har foreløpig bare «deltidshund», bord nord i Oslo, og muligens går Dordi tilbake til Legevakta etter vikariatet. Paret har dessuten boliglån i DNB.

DNB har en avtale med Norsk sykepleierforbund, en avtale som gir medlemmene deres gunstigere betingelser på lån og forsikring. Vi i DNB Nyheter er nysgjerrig på hva sykepleierne tenker rundt privatøkonomi, og ikke minst, hvor økonomisk bevisste de er.

Hvem er egentlig finansministeren hjemme?

Det er ingen hemmelighet at kvinner er overrepresentert i sykepleieryrket. En undersøkelse utført av DNB viser at mannen som oftest er hovedlåntaker, noe som kan være ufordelaktig for motparten når det gjelder for eksempel skattefradraget for renter på lånet. Spesielt hvis man er samboer.

– Hos oss er det faktisk jeg som er hovedlåntaker. Det ble sånn fordi jeg er medlem i Norsk sykepleierforbund og for at vi skulle få en gunstigere rente på lånet. Derfor står det i mitt navn. Det hadde også noe med at jeg hadde eid en leilighet før vi ble samboere, og dermed gikk inn med mer penger i egenkapital enn hva han gjorde.

Vårt umiddelbare inntrykk er at det er Dordi som er finansministeren på hjemmebane.

Det føles jo litt som å si at man ikke stoler helt på motparten

– Ja, hehe, vi har i alle fall ikke noen samboerkontrakt. Min venninne som er jurist har mast på oss om at det bør vi ha, men så har vi bare aldri fått ut fingeren og nå skal vi snart gifte oss.

For det er ikke så lett å ta initiativ til den potensielt litt vanskelige praten om en samboerkontrakt.

– Det føles jo litt som å si at man ikke stoler helt på motparten. At man sier man ikke skal være sammen for alltid og vil sikre seg. På den andre siden er det en fornuftig stemme inne i deg som sier at jeg kanskje burde ha det, innrømmer Dordi.

FOND, JEG?: Som mange andre nordmenn synes Dordi det er krevende å sette seg inn i hvordan man sparer i fond. Foto: Monika Kjendalen

Og så var det denne sparingen, da …

Her er Dordi som svært mange andre nordmenn. Hun sparer ikke med faste trekk, men setter alltid av penger på en sparekonto når hun får lønn. Penger som hun tar av etter hvert.

– Jeg liker bare ikke å ha de pengene på kortet til brukskontoen. Da tror man at man er litt rikere enn det man egentlig er.

«70 kroner på konto, det går nok bra!»

Dordi sier at hun har arvet noe av sin økonomiske sans av foreldrene – en arv som også har smittet over på samboeren.

– Han har nok levd litt mer fra hånd til munn før vi ble sammen, hehe. Sånn «70 kroner på konto, det går nok bra!». Jeg har vokst opp med en pappa som har alt i ringpermer og en mamma som har en bankbok med oversikt over alt som kommer inn og går ut.

29-åringen forteller at da hun vokste opp, var det hun som sparte mest penger blant søsknene sine.

– Jeg var veldig opptatt av mynter. Jeg ville ha feitest mulig lommebok og ble lurt trill rundt av broren min som ga meg 50 mynter for en hundrelapp, ler hun.

«Det er helt gresk, noe for rike mennesker»

I likhet med mange andre, er spørsmålet «sparer du i fond?» noe som ikke vekker voldsomt med engasjement hos Dordi.

– Med en gang jeg hører ordet fond, tenker jeg bare: Det er helt gresk. Noe som er veldig fjernt, noe for rike mennesker som har råd til å sette av penger. Det høres bare så … fjernt ut. Hva skjer med pengene mine hvis jeg kjøper i fond? Blir de borte? ler Dordi.

Ja da, hun har fått med seg at det er fornuftig å spare i fond, men savner det hun kaller en «en litt nedpå forklaring» på hvordan det fungerer å spare i fond.

– Det ville aldri falt meg inn å google «fond». Da skulle jeg vært langt forbi å runde både Instagram og Facebook. Det høres bare så kjedelig ut – og det kommer fra en som har bachelor i økonomi, som riktignok ikke tok for seg privatøkonomi.

Les: DNB-fondet som har hatt samlet avkastning på 1400 prosent siden 2001

«De sa at jeg ikke trenger å tenke på det helt enda»

Det er lett å føle at mange maser om at vi skal spare til pensjon. Dordi er heller ikke i gang. Helt ennå.

– Pensjon? Det er enda mer gjesp. Jeg har tenkt på det og grensen min går ved 30 år. Da skal jeg begynne. Jeg spurte foreldrene mine da jeg begynte på sykepleien i 25-årsalderen og kjøpte min første leilighet. Da lurte jeg på hva jeg trengte av forsikringer og sånt og spurte også om pensjon. De sa at det trenger du ikke å tenke på helt ennå. Så jeg venter til jeg blir 30.

29-åringen er bevisst på at mange sykepleiere jobber i vikariat og i deltidsstillinger, og at hun kan bli bekymret «da man ikke helt vet hvor mye det påvirker pensjonen min.»

Det er jeg som har oversikt over felleskontoene

Når det gjelder forsikring, har derimot Dordi god oversikt.

– Det har jeg. Og livsforsikring. Og samboeren har vel det gjennom jobben. Sier han i alle fall. Man vil jo ikke blande seg for mye inn med samboeren og hans jobb. Mine forsikringer fikk jeg delvis satt opp da jeg kjøpte leilighet for første gang.

Tjener mer selv om de har like lang utdanning

Avslutningsvis spør vi Dordi om hvordan hun opplever at privatøkonomien til henne og samboeren fungerer i praksis, i hverdagen.

– Jeg føler meg litt som finansministeren hjemme. Det er jeg som har oversikt over felleskontoene. Vi setter inn penger på en felles konto når vi får lønning og så trekkes lånet fra den. Det må jeg bare ha bort. Og mest mulig avtalegiroer og e-fakturaer.

Deler dere alt 50 / 50?

– Nei, han betaler for bilen. Vi delte likt på bilen før, men han tjener mer enn meg selv om vi har like lang utdanning. Det var litt krevende og ukomfortabelt å ta opp dette med samboeren, men det var det ingen grunn til. Han betaler gledelig mer enn meg.

Les også