Det er lett å vente for lenge med å begynne å spare til pensjonisttilværelsen. Det kan få store konsekvenser, mener forbrukerøkonom.

– Det er lurt å starte med pensjonssparingen så fort lommeboken din tillater det. Husk at alle årene du står utenfor arbeidslivet grunnet utdanning eller annet går du glipp av viktig pensjonsopptjening, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

– Det er bedre å spare jevnt og trutt enn å spare i hu og hast når du begynner å nærme deg pensjonsalder. Selv om du kun klarer å spare en liten sum i måneden vil dette kunne være avgjørende for hvordan økonomien din blir som pensjonist.

Sparer du for eksempel 500 kroner mens økonomien er litt trang i 20- årene vil du sitte igjen med 60.000 kroner rett i pensjonskassa når du fyller 30 år.

– Sparer du i aksjemarkedet vil du kunne få langt bedre avkastning enn å spare på bankkonto. I disse lavrentetider er sparekonto et tapsprosjekt, sier hun.

Lav eller høy risiko?

Sandmæl råder til å spare penger du vil trenge i nær fremtid i trygge produkter som bankkonto eller rentefond. Penger du ikke skal bruke før om flere år, som pensjonssparing, råder hun til å ta mer risiko.

– Derfor anbefaler jeg deg å opprette en månedlig spareavtale som inkluderer fond eller aksjer. Velg gjerne et fast månedlig beløp som trekkes fra kontoen på lønningsdagen.

– Har du nylig kjøpt din første bolig og sitter på en høy gjeldsgrad kan du bruke pengene du får til overs fra den lave renten til å betale ned på lånet til et komfortabelt nivå. Boligen er også en viktig sparegris til pensjonsalder. Men den burde ikke være den eneste, så har du penger til overs bør du fortsette med månedlig sparing i aksjer eller en kombinasjon av aksjer og fond.

 

Les også