GIR RÅD: I podkasten «Pengetabu» diskuteres det ting vi lurer på,  men ikke tør å spørre om. I neste episode dukker det opp en problemstilling som er en gjenganger for familieterapeut, Dora Thorhallsdottir. Her sammen med programleder, Silje Sandmæl, og den norske artisten Jenny Jenssen. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

– Hvis ikke barnet ditt får et forhold til ordet «nei» vil de heller ikke bruke det i møte med alkohol, sex eller dop, sier familieterapeut, Dora Thorhallsdottir.

«Selv er jeg oppdratt til at du skal være forsiktig med penger, og at du alltid skal spare til en regnværsdag. Dette er verdier jeg ønsker å videreføre til barna. Dessverre har ikke dette vært så enkelt da min kone har et helt annet syn på pengebruk enn meg … Hilsen Trond»

Ovenfor leste du et utdrag fra et av lytterbrevene som blir tatt opp i neste episode (14.juni) av podkasten «Pengetabu» av DNB. Episoden handler om ulike syn på pengebruk på barna, og lytterbrevet du så utdrag fra kommer fra en fortvilet far som sliter med at kona alltid sier «ja» til alt barna peker på.

I studio, for å besvare spørsmålet, sitter programleder og forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, familieterapeut Dora Thorhallsdottir og den norske artisten Jenny Jenssen.

– Dagens foreldre er en «Ja»-generasjon. Vi mener godt, men dette kan få store konsekvenser for barna våre, sier Sandmæl.

Fikk dårlig samvittighet

Jenny Jenssen kjenner seg godt igjen i situasjonen den fortvilede faren, Trond, beskriver. Men, det er kona hans hun relaterer seg til.

Jeg hadde virkelig kjørt meg inn på en blindspor

– Jeg sa alltid «ja» til datteren min Tilje. Jeg fikk dårlig samvittighet hvis jeg ikke gjorde det. Jeg trodde datteren min tenkte det samme som meg, at hun satte pris på det og visste hva ting kostet. Jeg hadde virkelig kjørt meg inn på et blindspor og jeg er glad for at jeg endret kurs, sier hun.

Det var etter å ha fått besøk av Sandmæl at Jenny tok grep, og innførte en lommepengeordning for datteren Tilje. Les mer her.

UENIG: I podkastepisoden får vi også høre fra en annen lytter som vegrer seg for å ta et oppgjør med svigermor. Her er Jenny Jenssen svært uenig med Sandmæl og Thorhallsdottir om hvordan de skal løse floken. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Får egoistiske og selvsentrerte barn

Jenssen er ikke alene om å ha gått i fella med å la barn få det de peker på, ifølge familieterapeut Thorhallsdottir.

Lærer at deres behov er mye viktigere enn alle andres

– Stadig flere foreldre gir fra seg lederansvaret. Hvis ikke barnet ditt får et forhold til ordet «nei» vil de heller ikke bruke det i møte med alkohol, sex eller dop. Det samme gjelder håndtering av egen økonomi. I tillegg får vi barn som lærer at deres behov er viktigere enn alle andres, og da blir de gjerne egoistiske og selvsentrerte, sier hun.

Hvis barna aldri får høre «nei» vil dette også kunne påvirke hvordan de klarer seg i voksenlivet, påpeker Thorhallsdottir.

– Det er jo ingen voksne som kan få alt de peker på, eller at alt alltid går deres vei. Gir du barna sine det inntrykket vil de få et tøft møte med virkeligheten den dagen de skal ut på egen hånd og leve på et stramt budsjett, sier hun.

GRENSESETTING: – Vi setter grenser for hvor lenge barna skal få spille, eller hvilke filmer de skal få lov til å se. Dette skyldes at vi ser umiddelbar effekt, som at de blir trøtte eller får mareritt. Økonomisk oppdragelse ser du gjerne ikke effekten av før barna flytter hjemmefra og går på en smell, sier Sandmæl. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Gi barnet ansvar

I podkastepisoden diskuterer panelet seg fram til hvordan lytteren, «Trond», og kona hans kan gi barna et forhold til ordet «Nei». Uten at det blir sure miner hverken fra barna eller i parforholdet.

– En god start er å gjøre barna til sin egen økonomisjef og gi ansvar, er et av rådene til Sandmæl.

Det er også viktig å stå samlet som foreldre, påpeker familieterapeuten.

– Det som har skjedd mellom «Trond» og kona er at de har sluttet å være et team, og blitt hver sine ekstremer i hver sin skyttergrav. Her er det viktig at de inngår et kompromiss og sammen kommer frem til en løsning som de begge eier, sier hun.

Hør episoden her for å få resten av rådene og panelets konklusjon. Blant annet kommer familieterapeuten med et lurt triks til hvordan du skal håndtere barnets reaksjoner på det å få «Nei».

Les også