17. mai nærmer seg og gatene kommer til å være fylt av mennesker i bunad. Nordmenn har til sammen 2,5 millioner bunader til en verdi godt over 30 milliarder kroner. Det er det dyreste plagget vi eier, men vi forsikrer det ikke.

Dersom du legger sammen verdien av selve bunaden, sølv, sko og annet tilbehør, kommer du fort opp i 60 – 70.000 kroner. Ytterst få av oss tenker på at vi burde forsikre bunaden vår, dog vi forsikrer både mobil, sykkel og bil.

– Det er flere som har oppdaget skader på sin bunad etter en 17. mai-feiring. Rift i skjorten, is på stakken, hull i stoffet etter glød fra en sigarett, eller rødvin i fanget fra bordmakkeren din, er vanlige skader, forteller Kjetil Voll, leder i DNB Skadeforsikring.

– Å skulle reparere en ødelagt bunad, uten forsikring, kan bli en kostbar affære, forteller han.

Faller mellom to stoler

18. mai er ofte en travel dag for forsikringsselskapene da det er mange som ringer om skader på bunaden sin. Flere får seg en overraskelse når de får beskjed om at skader på bunaden ikke dekkes av verken innbo- eller reiseforsikring.

– Innboforsikringen gjelder nemlig kun når bunaden er i ditt hjem, og reiseforsikringen gjelder kun på reise og gir ofte en begrenset utbetaling, fastslår Voll.

Voll forteller at for å forsikre bunaden din må du ha en egen verdigjenstandsforsikring. Verdigjenstandsforsikringen i DNB dekker nesten alle typer skader på bunaden – også når den er i bruk.

 

Les også