TIPS: Forbrukerøkonomen Hallgeir Kvadsheim kommer med tips for å unngå å havne i Luksusfellen. Foto: Tilja Fyksen

De som havner i luksusfellen har spesielt én egenskap til felles ifølge Hallgeir Kvadsheim fra «Luksusfellen». Gjelder dette også deg?

I tv-programmet «Luksusfellen» møter programleder Hallgeir Kvadsheim på mennesker som har tatt vann over hodet og fått store økonomiske problemer. Hvordan de har havnet i luksusfellen har ofte ulike årsaker, men det finnes noen fellestrekk ved deltagerne.

Lav impulskontroll

Hvis du er en av de som handler før du tenker, så kan det være en større sannsynlighet for at du havner i luksusfellen, ifølge programlederen.

Vi ser at de som oftest havner i luksusfellen har lav impulskontroll på en rekke områder

– Vi ser at de som oftest havner i luksusfellen har lav impulskontroll på en rekke områder, for eksempel at de kjører for fort uten å tenke på konsekvensene som kan følge, sier Hallgeir.

Når det gjelder unge som kommer i luksusfellen så er det sjeldent at kredittkort ikke er involvert. En annen faktor som er til felles for luksusfellen-deltagerne er at de undervurderer utgiftene og overvurderer inntekten sin.

RISIKOVILLIG: De som havner i luksusfellen har ofte lav impulskontroll og tar høyere risiko, ifølge Hallgeir Kvadsheim. Foto: Pexels

Forsvarer egne handlinger

– Folk er generelt flinke til å leve på striskjorta og havrelefsa hvis de bare er bevisste. Mange sier at da de var studenter med lav inntekt var det ikke noe problem å få endene til å møtes, men når de får jobb og tilpasser seg det nye inntektsnivået, så oppleves en liten nedgang eller fravær av inntekt mye tøffere, sier Hallgeir.

Mange tenker at «hvis andre gjør det, så kan jeg også gjøre det»

Det kommer blant annet av at mennesker forsvarer egne handlinger så langt det er mulig, ifølge økonomen.

– Kredittkort gjør det mulig for folk med lavere inntekt, eller fravær av inntekt i en periode, å ha et større forbruk over en viss tid. Mange tenker at «hvis andre gjør det, så kan jeg også gjøre det», selv om de sammenligner seg selv med andre med langt høyere inntekt. Hvis man ikke klarer å tilbakebetale disse regningene, kan man fort havne i luksusfellen.

– Mange tror de er nødt til å ha kredittkort

Et av de mest stilte spørsmålene programlederen får fra den yngre garde, er knyttet til kredittkort. Flere unge tror de er nødt til å ha denne typen bankkort, forteller Hallgeir.

– Det er mange unge som spør meg om de MÅ ha et kredittkort, men det er man ikke nødt til. Før man skaffer seg et kredittkort bør man ta en vurdering av seg selv og egen økonomi, for man bør være trygg på dette før man skaffer seg et kredittkort, sier Hallgeir.

Ikke bruk mer penger enn du har på kontoen

Hvis man skal være på den helt sikre siden for å unngå å havne i luksusfellen, så har Hallgeir ett enkelt tips:

– Ikke bruk mer penger enn du har på kontoen, rett og slett. La kredittkortet ligge hjemme i skuffen! sier han.

LA DET LIGGE: Legg igjen kredittkortet i skuffen, tipser forbrukerøkonomen. Foto: Thomas Strzelecki

Kjønnsforskjeller

Til tross for at det er flere likheter mellom de som havner i luksusfellen, så ser Hallgeir forskjeller mellom kjønnene. Det klassiske tilfellet er at guttene bruker mye penger på biler og tekniske ting, mens jentene kjøper dyre klær, vesker og sko.

Guttene synes ofte det er tullete at jentene bruker så mye penger på vesker og klær, men jeg vil forsvare jentene noe

– Ingen trenger å bytte bil hvert år. Med hyppige utskiftninger er også sjansen større for at det blir et pengesluk. Guttene synes ofte det er tullete at jentene bruker så mye penger på vesker og klær, men jeg vil forsvare jentene.  Når det gjelder salg av gjenbruksting så holder verdien langt bedre på for eksempel vesker, som til og med kan ha økt i verdi flere år senere, sammenlignet med biler og mobiler hvor verdien synker drastisk etter kun litt bruk, sier Hallgeir.

Selv om programlederen forsvarer jentene til en viss grad, så anbefaler han ingen å kjøpe mange dyre vesker og presiserer at det ikke er økonomisk fornuftig.

– Skolen bør ta et større ansvar

Når det kommer til bakgrunnen for at mange havner i luksusfellen så er siviløkonomen klar.

Svært mange oppgir at de lærer om økonomi først og fremt gjennom «Luksusfellen»

– De fleste har ikke hatt gode nok rollemodeller rundt seg. Flere har foreldre med tilsvarende problemer, og eplet faller som regel ikke så langt fra stammen, sier Hallgeir.

Et annet problem er knyttet til mangelen av privatøkonomi i lærerplanen på grunnskolen og videregående, ifølge forbrukerøkonomen. En undersøkelse fra DNB viser at hele 9 av 10 foreldre ønsker at privatøkonomi skal inn i pensum i skolen.

– Jeg har mast om dette i ti år, men det er tydeligvis noen som mener at det ikke er nødvendig med privatøkonomi i skolen. Undersøkelser viser faktisk at svært mange oppgir at de lærer om økonomi først og fremt gjennom «Luksusfellen», noe som er veldig fint, men det burde være skolen som tar denne rollen. Her tar DNB et stort ansvar med undervisningsopplegget «Lærepenger» til barn, avslutter Hallgeir.

Les også