budsjett

Familien Valen-Utvik skulle bare teste ut å la barna være på budsjett i ferien. Det fungerte så bra at barna nå styrer sin egen pengehverdag gjennom faste lommepenger – og de deler gjerne tipsene for å unngå sløsing.

– Jeg hadde en plan for hvor mye jeg skulle spare, men endte faktisk opp med å ha mer penger igjen enn budsjettert, er status fra Noah (13).

Det hele startet som et ferieprosjekt hvor barna som er mellom 8 og 13 år skulle få teste hvordan det var å styre sitt eget budsjett. De hadde nemlig fått i oppdrag å ta bilder fra ferien i København for en avis, og fikk dermed noen tusenlapper på deling.

Lær barna dine om sparing ved å sette sparemål i Spare-appen. Last den ned her

Hjalp dem med å sette opp budsjett

– Det var en god anledning til å la barna selv få bedre forståelse for pengene. Vi hjalp dem med å sette opp budsjett, men det var opp til dem selv hvordan de ville bruke pengene sine, forteller mor i familien, Astrid Valen-Utvik.

Og for søskenflokken sto utfordringene i kø.

– Allerede på taxfree-butikken på danskebåten ble de satt på prøve, ler Astrid.

Vandrende gjennom det fristende mylderet av godteri og leker måtte barna bestemme seg for om de skulle bruke pengene med det samme, eller spare dem til senere.

– Det var vanskelig i starten, for da ville man ha alt. Men det er jo bedre å spare penger til noe større senere, sier Noah.

– Ja, for hvis man kjøper alt blir huset veldig fullt, istemmer Linnea.

Budsjettprosjektet bød på mange gode samtaler mellom foreldrene og barna.

– I begynnelsen ville de kjøpe alt de kom over, men da snakket vi om at pengene skulle vare i flere uker. De skjønte etter hvert at hvis de brukte alle pengene nå, så kom det til å bli en kjedelig sommer, fortsetter Astrid.

Spareguruer

Søsknene sier seg enige i at sparing faktisk er gøy – når man klarer det. Samtlige forlot taxfree-butikken med lommepengebeholdningen intakt, og siden da har de blitt rene spareguruer. Faktisk var erfaringene så gode at familien bestemte seg for å begynne med en lommepenge-ordning.

Ukentlig har de familieråd rundt trebordet hjemme på Nesodden, og i tillegg til den vanlige planleggingen får de utdelt plikter – som gir lønn i form av ti kroner og oppover.

Lukas (11) om ukelønn og sparing:

For og imot lommepenger

– Vi hadde egentlig ikke tenkt å ha ukepenger, for vi synes at barna skal bidra i familien uten å få penger for det. Samtidig er det en god måte å sørge for at barna får forståelse for penger, sier Astrid.

Som sagt, så gjort. Nå er familien i gang med testingen av den nye ordningen, og så langt er alle fornøyde.

– Det er bedre å ha sine egne penger, for da kan man bestemme selv hva man vil bruke dem på, fortsetter Noah.

Også voksne kunne vært flinkere til å sette opp budsjett: Vi er dårligst i Europa!

Ny ordning

Ukepengerordningen er fortsatt ny, men så langt tyder erfaringene på at det er en ordning som har kommet for å bli.

– Det er viktig at ungene ikke bare får det de vil ha, men at vi lærer dem å spare til det. Både datamaskin og mobiltelefoner har de tidligere måttet spare til selv. De har ikke fått ønske seg penger i gave uten at de ønsker seg noe konkret, fortsetter Astrid.

Både hun og pappa Glenn er stolte over hvor raskt barna har fått en god pengeforståelse.

– Nå er de faktisk bedre enn oss på sparing, sier hun.

Linnea (8 1/2): – Mamma låner penger fra sparebøssen

Barnas tips for å unngå sløsing

Søskenflokken har etter hvert utviklet teknikker for å unngå sløsing.

– Hvis vi vil bruke pengene med en gang? Da snakker vi med foreldrene våre først, og så tenker vi på hva vi heller kunne kjøpt for dem – noe større, er Lukas (11) beste tips til hvordan en skal motstå fristelsene.

Hva sparer så barna så iherdig til? Vel, i tillegg til at de faktisk synes det er gøy å se egen pengebeholdning vokse, har de noen ønsker. I likhet med mange andre jevnaldrende på Nesodden, halvøya med omtrent en dags svømmetur til Oslo, ønsket Noah å bruke sparepengene på en båt. Imidlertid har planene forandret seg, og nå er det slalåm-utstyr som står øverst på ønskelista.

Yngstejenta Linnea ønsker seg skøyter, mens Lukas i likhet med storebroren sparer til slalåm-ski.

Mamma Astrid: – Vi vil lære ungene et sunt forhold til penger

Les også