Du trenger ikke å være 100 prosent boligklar for å søke om lån hos oss. Er du ikke helt der enda, så hjelper vi deg med å finne de manglende brikkene. FOTO: NTB SCANPIX

Å søke om boliglån oppleves som skummelt og utfordrende, viser en undersøkelse.  Vet man ikke hva det innebærer, føles det jo litt ut som å komme uforberedt til eksamen, sier finansrådgiver Truls Thorgeirsson i DNB. 

Store forventninger, men lite kunnskap fører til at flere unge opplever det å søke om boliglån som krevende og litt skummelt, viser undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB. Nære fire av ti unge i aldersgruppen 22-30 år sier at de også er redde for å få avslag.

Senk skuldrene og pust rolig

– Som ung har man gjerne ikke så god kunnskap om hva som skal til for å få boliglån, og hvordan banken tenker når vi vurderer søknaden din. Det er jo ikke så rart når man aldri har gjort noe lignende før. Men, senk skuldrene og pust rolig. Du trenger ikke å være 100 prosent boligklar for å søke om lån hos oss. Er du ikke helt der enda, så hjelper vi deg med å finne de manglende brikkene, sier Truls.

Lurer du på hvor boligklar du er? Søk digitalt her og bli kontaktet av en av våre rådgivere

Frykter å få avslag

Som finansrådgiver er Thorgeirsson i daglig kontakt med unge som ønsker å låne penger til sin første bolig. Nå kan du også se han gjøre dette på TV-skjermen som programleder i den nye DNB-serien «Flytte for meg sjæl».  Her hjelper han unge som ønsker å realisere boligdrømmen.

Det er jo et stort skritt inn i voksenlivet som kan virke litt overveldende

– Vi opplever at mange unge synes det er skummelt å søke om boliglån fordi de ikke vet hva de må ha på plass. Derfor er de redde for at de ikke skal få gjennomslag. Det er viktig for oss at du føler deg trygg og ivaretatt når du skal søke om å låne penger til din første bolig. Det er jo et stort skritt inn i voksenlivet som kan virke litt overveldende, sier han.

LES DEG OPP: DNB har laget en digitalbok med ting du bør vite når det gjelder sparing, boliglån og det å flytte for seg selv. – Denne anbefaler jeg alle å sjekke ut, sier finansrådgiver i DNB, Truls Thorgeirsson. FOTO: Stig B. Fiksdal

Sjekk ut digitalboken «Skikk og bank» her

Ønsker hjelp

I undersøkelsen kommer det også frem at de unge ønsker det fantes mer hjelp å få rundt sitt første boligkjøp: én av to sier dette.

– Frykten og usikkerheten mange unge føler på henger gjerne sammen med at man mangler kunnskap, sier Thorgeirsson.

Ingen spørsmål er dumme og mest sannsynlig er det mange som allerede har spurt om det samme som deg

– Dette opplever jeg stadig i møte med unge lånekunder: Du føler deg gjerne usikker og overveldet fordi du går inn i det med helt blanke ark. Det gir den samme ubehagelige følelsen som når man kommer uforberedt til en eksamen, sier han.

Thorgeirsson mener at du kan gjøre lurt i å lese deg litt opp på forhånd, men at det heller ikke er noe i veien for å kontakte banken og høre hvordan du ligger an.

– Vi er her for å hjelpe deg med å realisere boligdrømmen. Ingen spørsmål er dumme og mest sannsynlig er det mange som allerede har spurt om det samme som deg, sier han.

For å hjelpe deg på veien har vi i DNB har blant annet laget boken «Skikk og bank» som enkelt forklarer litt vanskelige bankord. Her er det mye nyttig informasjon å finne for deg som skal søke om ditt første boliglån. Det er også mye å lære ved å se på andre. I serien  «Flytte for meg sjæl» kan du følge ni unge som søker om sitt første boliglån, går på visninger og er med i budrunder.

Boliglån- ABC

Vi i DNB Nyheter har også skrevet noen artikler om ting som kan være lurt å vite på veien til din første bolig: 

Dette ser banken etter når du søker om boliglån

Studiegjelden kan påvirke hvor mye du kan få i boliglån

Går det trått med boligsparingen? Disse alternativene har du

Slik fyller du opp BSU-kontoen

Les også