SJEKKER HAVET: – Verden vil bli sirkulær. Vi går tom for olje og andre naturressurser. La oss ta styringen, ikke la det bli noe som rammer oss, sa miljøforkjemper og teknologigründer da hun holdt foredrag DNB NXT i Ålesund nylig. Her sjekker hun ut sjøen fra flytebrygga på Skateflua. Foto: Marit E. Giske

Miljøforkjemper og teknologigründer, Christine Spiten (29), er oppgitt over bedrifter som ikke tar ansvar. Og over medieoppslag som får  deg til å tro at det ikke nytter å sortere plast. – Fortsett å sortere, oppfordrer hun.

–  Det er tydelig at mediene ikke alltid skjønner konsekvensene av oppslagene sine, sier Spiten.

Hun henviser til blant annet DN som 6.september slo stort opp at « hvis forbrukerne faktisk hadde visst hvor lite som går til gjenvinning, ville de ikke sortert plastavfallet sitt.»

– Dette er kortsiktig. Med det planlagte nye anlegget som Fortum vil bygge, har i hvert fall Østlandet snart på plass et resirkuleringsanlegg som vil ta hånd om plasten. Det er dumt å la folk venne seg av med gode vaner rett før de vil telle som mest, sier hun.

– Ingen kaster søppel i egen hage

Spiten mener at alle må sortere og bidra til å redusere plastforsøplingen.

– Ingen kaster søppel i sin egen hage. Av samme grunn skal vi sortere plast, slik at den blir forsvarlig håndtert i stedet for å havne i havet eller naturen. De som kommer etter oss må få like mye tilgang på ren natur som vi har hatt, mener hun.

PLAST FORSVINNER IKKE: – Ingen kaster søppel i sin egen hage. Av samme grunn skal vi sortere plast, slik at den blir forsvarlig håndtert i stedet for å havne i havet eller naturen, sier hun. Foto: Marit E. Giske.

Spiten presiserer at plast er et fantastisk materiale så lenge det brukes riktig. Men plast i havet er i dag det raskest voksende miljøproblemet vi står overfor.

– Plast forsvinner ikke. Over 90 prosent av all plast som er produsert siden vi fant det opp på 1950-tallet eksisterer fortsatt. Du kan derfor være sikker på at all plast du noen gang har tatt i finnes et eller annet sted fremdeles. Men plast er skapt av oss mennesker, og plastproblemet kan derfor også løses av oss. Alle kan gjøre litt.

Spiten er også opptatt av at produsentene skal ta større ansvar for at plasten de bruker blir resirkulert.

Bare 17 av Norges 100 største bedrifter tar miljøansvar

Spiten rister oppgitt på hodet når hun hører at PWC har lagt frem en rapport som sier at bare 17 av de 100 største bedriftene i Norge tar hensyn til FNs bærekraftmål om marine økosystemer og at bare tre av dem tar hensyn til dette i kjernen av forretningsplanene sine. Les Dagens Næringslivs omtale av PWCs rapport her

– Det er altfor dårlig. Det avslører at de ikke ser at naturrisiko er det samme som businessrisiko. De som ikke endrer og gjør virksomheten sin bærekraftig, vil utrydde seg selv og egen næring på sikt. Dette gjelder alle, uavhengig av hvilken næring de opererer innenfor. Det gjelder å se mulighetene for verdiskaping som ligger i bærkraftsmålene, sier hun.

Lidenskap for havet

Spiten elsker havet og ønsker å skape en tettere relasjon mellom mennesker og hav.

– Folk tar ikke vare på det de ikke ser, det de ikke forstår, sier hun.

Det er bakgrunnen for at hun sammen med Erik Dyrkoren etablerte det Trondheim-baserte selskapets, Blueye Robotics, som siden 2105 har jobbet med å utvikle en undervannsdrone som forener kapasiteten til en industriell ROV, eller fjernstyrt undervannsfarkost, med funksjonaliteten til moderne smartteknologi. Nå er den ferdig. Pioneer, som den heter, kan gå ned til 150 meters dyp, direkteoverføre video til en app på telefonen og styres med Xbox-lignende kontroller. Dronen selges nå til hele verden.

FOREDRAGSHOLDER PÅ DNB NXT, ÅLESUND: Spiten fortalte gründere, investorer og næringslivsledere i Ålesund om hvordan de utviklet undervannsdronen Pioneer og hva den kan gjøre. Blant annet ble alle bildene som NRK viste fra fregatten Helge Ingstad da den lå under vann, filmet fra en slik, opplyste hun. Foto: Marit E. Giske

Tjener dere penger allerede?

– Vi øker salget og har en sunn utvikling. Men på grunn av de store investeringene vi har gjort, er tallene fortsatt røde. Det mest interessante er at teknologien vår allerede løser reelle utfordringer og tjener kundene våre – i alt fra industriell inspeksjon til miljøovervåkning og forskning, sier Spiten.

Spiten er ett av unntakene som bekrefter regelen

Selv ble Spiten forelsket i havet allerede før hun kunne svømme.

Professor og forsker, Ellen K. Nyhus, har i forskningen sin sett på økonomiske forskjeller mellom kvinner og menn fått bekreftet myten om at gutter tar mer risiko enn jenter. I et eksperiment der gutter og jenter skulle blåse en ballong så stor som mulig uten at den sprakk, blåste guttene ballongen størst.

Som tekno-gründer er Spiten er ett av unntakene som bekrefter regelen. På flere måter. Da hun var 4 år hadde hun, lilleboren og kompisen hennes en konkurranse om hvor langt ut i sjøen de turt å gå. De stoppet da vannet nådde dem til lårene. Hun gikk lengre og sklei da vannet rakk henne til skuldrene. I det hun falt åpnet det seg en ny verden for henne. Verdenen under vann. Den fikk henne til å føle trygghet og nysgjerrighet.

– Det jeg ønsker, er å la folk få se med egne øyne alt det fantastiske som skjuler seg under havoverflaten, men også alt det som ikke hører hjemme der. Og jeg tror vi er nødt til å gjøre det personlig.

HVA SKJULER SEG UNDER HAVOVERFLATEN? – Det jeg ønsker, er å la folk få se med egne øyne alt det fantastiske som skjuler seg under havoverflaten, men også alt det som ikke hører hjemme der, sier tekno-gründer Christine Spiten. Foto: Marit E. Giske.

Selskapet Blueye Robotics er tuftet på lidenskap

Men for å starte dette selskapet og utvikle undervannsdronene, hvordan fikk dere skaffet kapital?

– Vi har vært tydelig på hvilke investorer vi ønsker. Vi trengte ikke bare penger, men også døråpnere til markedet og nettverk. Disse personene har vi også fått inn i styrene. Dette har ikke vært en ren venture capital-investering! fastslår hun.

– Det er lidenskap bak selskapet vårt. Vi har fått med partnere som er opptatt av det samme, folk som har sagt opp gode jobber for å jobbe med noe større enn seg selv, noe de brenner for, sier tekno-gründeren.

Lidenskap mener hun bør være viktig for alle arbeidsgivere

-Det ligger mye kraft bak visjonen i selskapet. Dagens arbeidstakere er mer krevende. Vær derfor tydelig på det oppdraget du har som selskap, hvorfor dere gjør som dere gjør – og endre. Stikkordene er lidenskap, lagspill og læring underveis, mener Spiten.

Som seiler og grunder har hun forstått viktigheten av å endre kurs i tide. At seilene må trimmes etter værforholdene. Det er nøkkelen til å overleve.

– Verden vil bli sirkulær, vi går tom for olje og andre naturressurser. La oss ta styringen, ikke la det bli noe som rammer oss, avslutter tekno-gründer og miljøforkjemper Spiten.

DAMER MED TEFT: Banksjef Camilla Hoddevik (t.v.) var strålende fornøyd med at hun hadde fått Christine Spiten (t.h.) til Ålesund for å holde foredrag på DNB NXT. – Jeg booket henne inn før hun ble kåret til «årets ledestjerne», forteller hun. Bildet er tatt i byparken rett etter foredraget. Foto: Marit E. Giske.

Les også denne saken på NRK.no:

DNB innfører klimakrav – nektet lån til firma som drev med engangsplast

Les også