Skal du unngå å bulke bilen er det lurt å holde seg i byen under påskehøytiden.

Mens det for storbyer som Oslo og Bergen er omtrent halvparten så mange skader som vanlige dager, er det opp mot en dobling av skadesaker i påsken for typiske skisteder.

Sikker oppskrift på bulking

Det er ikke unaturlig at skadene skjer der folk ferdes, og i påsken drar mange nordmenn på fjellet. Men mange skader kunne vært unngått, mener skadeleder i DNB Forsikring, Ketil Voll.

– Byfolk som kommer på fjellet er ofte ikke vant til glatte og smale vinterveier, og veiene er heller ikke dimensjonert til å ta imot påskerushet. Det er en sikker oppskrift på mye bulking.

Dobling av assistanser på skidestinasjoner

Ikke uventet flytter også redningsselskapenes oppdrag fra byen og til fjellet i påsken. Ifølge Falck Redning var det i Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen i påsken 2016 kun 50 % assistanser mot en normaluke. For typiske skisteder (Hafjell, Kvitfjell, Gol, Geilo, Hemsedal, Trysil, Sirdal, Stryn, Beitostølen, Voss og Hovden/Setesdal) er det en dobling av assistanser av normalaktiviteten i uken før.

FLERE OPPDRAG HER: Redningsselskapenes oppdrag flyttes fra by til fjell i påsken, her ser du Gaustablikk.

Assistanse-gjengangerne

– Startvansker utgjør flesteparten av alle assistansene, mens fastkjøring er den med færrest assistanser. Punktering er også en av de store assistanseårsakene i påsken, så det kan være lurt å ta en ekstra sjekk av hjulene før man setter av gårde på påsketur. For de som reiser på påskefjellet er det lurt å ha med en reservenøkkel til bilen da vi stadig må hjelpe kunder med innelåst eller mistet bilnøkkel, sier Tommy Uttakleiv, Driftsdirektør i Falck Redning.

I påsken sett under ett er det nærmere 30 % færre kollisjoner i Norge enn på vanlige uker. Det skyldes i første rekke at det er mindre bilbruk på helligdager. Tradisjonelt har påsken vært kjennetegnet av mange stygge dødsulykker, og det skjer fortsatt alvorlige ulykker på de store utfartsdagene. Men heldigvis har det blitt mindre av både skader og dødsulykker de senere årene.

 

Du vil finne nyttig informasjon på www.vegvesen.no/trafikk, for eksempel hvis det har skjedd ulykker eller at trafikken står stille. Du vil også få god informasjon på radio.

Les også