PASS GODT PÅ BUNADEN DIN: – Vi pleier å si at skal du ta seg en ordentlig fest på 17. mai så er det best å gå hjem og bytte til noe annet før du går på fest, sier daglig leder av Heimen Husfliden i Oslo, Hilde Øya og leder for systuen på Heimen Husfliden, Ellen Øverland.

Noen av Norges fremste eksperter på folkedrakten vår skulle ønske seg at folk går hjem og skifter fra bunad til andre klær før de går på fest på 17. mai.

– En del av de skadene vi får inn på bunader etter 17. mai, kan vi ikke reparere, sier daglig leder av Heimen Husfliden i Oslo, Hilde Øya, og nevner en rift i stakkestoffet som eksempel.

– Det blir aldri pent og det forringer verdien av bunaden fordi det forblir synlig.

En del av de skadene vi får inn på bunader etter 17. mai, kan vi ikke reparere

For 45 kroner kan du forsikre bunaden din i 24 timer

Skift før du går på fest

Rødvin over hele bunadsskjorta eller at bunadsskjørtet har hengt seg fast i et gjerde og har spjæret, kan gjøre festplagget vanskelig å reparere.

Det er best å gå hjem og skifte før du går på fest

– Vi pleier å si at skal du ta seg en ordentlig fest på 17. mai, er det best å gå hjem og skifte til noe annet før du går på fest. Det er av respekt for plagget, men også fordi det kan koste svært mye å få det reparert. Flatfyll i bunad er heller ikke spesielt sjarmerende, sier leder av systuen på Heimen Husfliden, Ellen Øverland.

bunad
RESPEKT: Bunadsekspertene på Heimen Husfliden i Oslo foreslår at du skifter fra bunad til annet plagg før du går på fest på 17. mai. Foto: Ellen Dokk Holm

Ikke bruk flekkfjerningsspray

Er uhellet først ute mener bunadsekspertene at det beste er å få tørket av søl med en klut og litt lunkent vann.

– Du må aldri bruke såpe. Bruk kun lunkent vann og til nød bitte litt Zalo om du har fått fet mat på skjorte eller stakk, sier Øya.

Du må ikke finne på å bruke flekkfjerningsspray

Øverland forteller at mange ødelegger både skjorte og stakk med å bruke flekkfjerningsspray som ofte inneholder blekemidler og andre kjemikalier.

– Du må ikke finne på å bruke flekkfjerningsspray. Vi har hatt skrekkeksempler med at det er brukt slik spray, men det vil bleke bunadsstoffet. Du må heller ikke bruke det på hvite linskjorter, det kan bli hvite flekker, sier Øverland.

Så enkelt kjøper du bunadsforsikring for 17. mai: Send sms til 04800 og skriv bunad.

bunad
STASELIGE PLAGG: Hallingdal-bunader utstilt på Heimen Husfliden i Oslo. Foto: Ellen Dokk Holm

 

Alle vi som jobber her grøsser hver gang det kommer inn en krøllete bunad

Respekt for bunadene

Øverland opplyser at de aller fleste tar godt vare på bunadene sine.

– Alle vi som jobber her grøsser hver gang det kommer inn en krøllete bunad, men jevnt over er folk flinke. De vet hva de har betalt for bunadene og har respekt både for høytidsplagget.

bunad
STORE VERDIER: Folk tar jevnt over godt vare på bunadene sine forteller Hilde Øya og Ellen Øverland på Heimen Husfliden. Foto: Ellen Dokk Holm

Fest bunadsvesken

bunad
GODT RÅD: Fest bunadsvesken med en sikkerhetsnål. Foto: Ellen Dokk Holm

I menneskevrimmelen på 17. mai er det den del som mister søljer, men også bunadsvesker.

– En del mister vesken sin. Et særdeles bra tips er å feste vesken med en sikkerhetsnål til stakken. Vi har også hempe i sølv som du kan sy på vesken. Den festes så i stakken, sier Øya.

Gå inn skoene før den store dagen

Et siste tips fra bunadsekspertene er å gå inn nye bunadssko i god tid før 17. mai. Kjøper du nye sko, kan det være en idé å kjøpe sko som er et halvt nummer for store og så legge inn en såle.

– Ikke ta på deg helt nye sko på 17. mai. Gå inn nye sko med å ta på tynne, litt fuktige ullsokker. På selve 17. mai bør du gå med ordentlige strømper, ikke tynne nylonstrømper, det gir mindre sjanse for gnagsår.

For 45 kroner kan du forsikre bunaden din i 24 timer for inntil 50.000 kroner

Slik oppbevarer du bunaden din

Når bunaden ikke er i bruk må den tas godt vare på. Her er bunadsekspertenes råd:

  • Luft bunaden etter bruk. Fjern flekker. Heng den opp med stropper og ikke på skuldrene. Bruk klespose.
  • Unngå rens så langt det lar seg gjøre. Bruk heller naturlig rens i tørr, kald snø. Legg bunaden i snøen og kast masse snø over og rist den skikkelig. Da får du vekk mye smårusk som støv og hår. Etterpå henger du den litt på badet så den er tørr før du henger den bort.
  • Oppbevar bunaden i klesskapet på soverommet. Der er det bra temperatur og luft. Ikke bruk loft og bod, og ikke der det er fuktighet, da kan du få møll i plagget.
  • Oppbevar søljene i plastposer som er tette. Da oksiderer sølvet saktere og det holder seg fint.
  • Rens søljene etter bruk ved å legge de en blanding av vann, bitte litt salmiakk og bitte litt Zalo en stund og følg med slik at støv og skitt forsvinner. Rist lett og legg det til tørk før du legger det bort.
  • Vask bunadsskjorta etter bruk og legg den bort. Oppbevares i en skjortepose. Har du ikke skjortepose, kan du bruke et gammelt putevar av bomull.
  • Ikke stryk skjorta rett etter vask, da kan den bli gul. Stryk den gjerne dagen før du skal bruke den, da er den kald og tørr når du tar det på og den krøller ikke så lett.
  • Noen bunader har påsydde knapper og annet sølv. Trengs det å pusses, bruk pussebrett og pusseklut, ikke pussemiddel. Har du ikke pussebrett, ta en pappbit og legg under knappen. Får du pussemiddel på bunad eller jakke blir det veldig stygt.
bunad
BESKYTT BUNADEN NÅR DU PUSSER SØLVET: Legg papp rundt sølvet når du pusser. Foto: Ellen Dokk Holm

 

bunad
NYPUSSEDE BORER: Blanke borer på Nordhordalandsbunad. Foto: Ellen Dokk Holm

Unngå bunadssjokket på 17. mai

Nytt 17. mai-antrekk til poden? Her får du bunad for hundrelappen

Derfor bør du gi barnet ditt lommepenger på 17. mai

Les også