MINNER: Basert på SSB sine tall har Sandmæl satt opp hvordan det månedlige forbruket til en gjennomsnittsnordmann så ut i fjor. Sjekk om du bruker mer eller mindre.  Foto: Thomas Stefan Strzelecki.

I 2017 brukte vi mer av det meste, men særlig opplevelser som reise, kultur og fritid har tatt en større jafs av lønningen vår, viser SSB sin rapport.

SSB har sett på hva vi brukte penger på i 2017. Rapporten viser at gjennomsnittsnordmannen brukte 265.000 kroner på varer og tjenester i 2017. Justert for prisstigning er dette en økning på 176 prosent siden 1980.

Det er på klær og sko det har vært størst økning i volum. Her har det vært en økning på 160 prosent per person siden 2000.  Selv om volumet har økt betyr ikke det at vi bruker en større andel av lønnen vår.

Klær og sko har blitt billigere

– Tallene viser at vi derimot brukte en mindre andel av lønnen vår. Grunnen er at klær og sko har blitt billigere fordi vi importerer mer varer fra utlandet som produserer til en lavere kostnad, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Basert på SSB sine tall har Sandmæl satt opp hvordan det månedlige forbruket til en gjennomsnittsnordmann så ut i fjor.  Se egen faktaboks. (På mobil? Da finner du den helt nederst)

Gå inn på «Min økonomi» for å finne ut av om du brukte mer eller mindre

Handler mer i og fra utlandet

Utenlandskonsum har hatt den nest største veksten, etter klær og sko.

– Det henger sammen med at vi reiser mer til utlandet på ferie. I tillegg har grense- og netthandelen økt, sier Sandmæl.

På den andre siden er det er stort minus for norsk næringsliv

Sandmæl legger til at selv om dette kan være positivt for lommeboka, kan det få negative konsekvenser i tiden fremover.

– At vi kan handle varer billigere både i og fra utlandet er jo fint fordi vi sparer penger. På den andre siden er det er stort minus for norsk næringsliv. Til syvende og sist kan dette også slå negativt ut for egen lommebok – hvis det fører til økt arbeidsledighet i Norge, sier hun.

Reiselysten? Til disse byene flyr og bor du billigst i vinter

Opplevelser er viktig for oss

Vi bruker en større andel av lønnen vår på opplevelser som reise, kultur og fritid, sammenlignet med tidligere, viser SSB rapporten.

Noe vi velger å prioritere pengene våre på

– Selv om vi bruker mye penger på varer, har opplevelser tatt en større jafs av budsjettet vårt. Dette er viktig for oss, og derfor noe vi velger å prioritere pengene våre på, forteller Sandmæl.

Sandmæl peker blant annet på fjorårets ønskeliste til jul, der de fleste ønsket seg opplevelser.

Få flere minner for livet

I Norge har vi et høyt forbruk sammenlignet med mange andre land, forteller Sandmæl.

Hva med å droppe noen av de daglige lommetyvene

– Ja, vi har en god inntekt som gjør at mange kan bruke penger med god samvittighet. Samtidig har vi et sparepotensiale som mange går glipp av. Vi ser jo at opplevelser er viktig for oss, så hva med å heller droppe noen av de daglige lommetyvene eller de ubevisste kjøpene i bytte mot minner for livet, sier hun.

Sjekk hva du bruker penger på i «Min økonomi»

Sett deg et mål og spar i appen «Spare»

Les også