Hvordan skal du som småsparer oppføre deg ved et børsfall? – Ha is i magen og hold deg til planen, råder forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. 

Børsene har hatt en historisk oppgangsperiode som har vart i 8–9 år, men den siste uken har de grønne pilene blitt røde.

Det hele begynte med kraftige fall på børsene i USA og Asia, og tirsdag åpnet Oslo Børs med blodrøde tall.

Frykten for økte renter får mesteparten av skylden for det kraftige fallet.

 

Ikke la deg rive med.

– Frykt er veldig smittsomt, så når flere begynner å selge er det fort gjort å la seg rive med og følge etter. Ingen liker jo å se pengene sine minske i verdi, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Børsfall: korreksjon eller krakk?

Den siste perioden har vi sett en eventyrlig oppgang i aksjemarkedet. Ifølge aksjestrategene i DNB Markets er det vi ser nå snakk om en korreksjon, ikke et krakk. En korreksjon betyr typisk at aksjemarkedet kan falle med omtrent ti prosent, mens et krakk kan gi et fall på 30-40 prosent, slik man for eksempel så under finanskrisen i 2008-2009.

Det går opp og ned.

– Vi vet at aksjemarkedet aldri beveger seg i en rett linje. Det går opp og ned. Så lenge du ikke driver med spekulasjoner og har en velfungerende plan for sparepengene dine bør du holde hodet kaldt og ha is i magen, sier Sandmæl.

– Feilen mange gjør er å kjøpe på topp og selge på bunn, legger hun til.

graf som viser viser utviklingen for hovedindeksen på oslo børs
OPPTUR: Aksjemarkedet gir god avkastning på sikt. Grafen viser utviklingen for hovedindeksen på Oslo børs fra 1996 og frem til i dag. Kilde: Infront.

Tenk langsiktig

Når du sparer i aksjemarkedet bør det være med en lang tidshorisont, ifølge Sandmæl.

Ha flere ben å stå på.

– Beløpene du sparer i aksjemarkedet skal ikke være penger du trenger for å få hverdagsøkonomien til å gå rundt, sier hun.

– Å spare smart handler om å ha flere ben å stå på. Det betyr at du bør spre investeringene dine. Penger du skal bruke om kort tid, eller en økonomisk buffer, bør stå på bankkonto. Penger du ikke skal bruke på flere år kan settes i aksjemarkedet.

 

Har du spareavtale med aksjer?

Når du har en spareavtale med aksjer tar du mindre risiko enn når du sparer i enkeltaksjer. Dette er et godt alternativ for deg som ikke vil gå «all in», mener Sandmæl.

Mindre risiko når du kjøper i all salgs vær.

– Med en slik spareavtale kommer du til å kjøpe aksjer både når det går opp og ned. På den måten blir det mindre risiko for tap, sier hun.

 

Har du enkeltaksjer?

Det ligger mye psykologi i aksjeamarkedet, og det er fort gjort å la seg rive med når andre får panikk. Ifølge Sandmæl kan man komme godt ut av å gå mot strømmen når det er et børsfall.

-Husk at når prisene går ned så betyr det også at det er «salg», sier hun.

Les også