Når Kari og Ola Nordmann blir bedt om å gi seg selv terningkast på sine egne pensjonskunnskaper blir det bunnkarakter i følge undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB.

42 prosent av mennene gir seg selv terningkast én eller to, mens 50 prosent av kvinnene gjør det samme.

Pensjonen du skal leve av består av pensjonsopptjening fra Folketrygden, arbeidsgiver og egen sparing.

– Tenk derfor på hvordan du har lyst til å leve som pensjonist. Har du noen drømmer du vil oppfylle, vil du bo i utlandet om vinteren, dra på cruise eller kjøpe båt. Kanskje er du gift med en som er eldre enn deg og dere har lyst til å pensjonere dere sammen. Dette koster penger. Det er derfor viktig at du setter deg inn i hva du kan forvente av Folketrygden og arbeidsgiver, slik at du eventuelt kan fylle på med egen sparing, sier forbrukerøkonom  i DNB, Silje Sandmæl.

Hvor mye du kan forvente deg å få i pensjon er bare noen tastetrykk unna. Sjekk ut Min pensjon!

Pensjon er ikke så komplisert som mange skal få det til, mener hun.

– Jeg tror det har gått litt myte i det. Alle sier det er vanskelig, derfor har det blitt en allmenn oppfatning. Men, tro det eller ei, pensjonsreformen er mye enklere enn det gamle pensjonssystemet, sier hun.

Er du født i 1963 eller senere gjelder kun dagens regler. Da settes det av 18, 1 prosent hvert år av det du tjener opptil en viss grense i en «pengesekk» helt fra du er 13 til 75 år. Og når du bestemmer deg for å gå av med pensjon blir denne pengesekken delt på antall år som staten forventer at ditt årskull skal leve.

– Vi lever jo lenger og lenger så tallet pengesekken blir delt på blir høyere med årene. Så er det lenge til du blir pensjonist kan pengesekken krympe fordi vi blir sunnere og lever lenger, sier Sandmæl.

Prinsippet er altså enkelt: jo flere år du har vært i arbeid, og jo lenger du venter med å ta ut pensjon, desto høyere livsvarig pensjon får du.

– Så er det pensjonen fra arbeidsgiver som kommer på toppen av det du får fra Folketrygden. Det finnes to typer pensjonsordninger fra arbeidsgiver. Ytelsesordning, hvor du får en prosentvis av lønn, gjerne 66 prosent, og innskuddsordning.

– Alle offentlig ansatte er omfattet av ytelsesordning i dag. Men, i privat sektor er det rundt en million nordmenn som er omfattet av en innskuddsordning. Og da bør du være ekstra våken for du har faktisk ansvaret for hvordan pengene dine er plassert.

 

Les også