TILBYR KONTAKTLØS BETALING: Hos konditoriet Pascal i Tollbugaten i Oslo betaler mange kunder kontaktløst, spesielt ved kjøp av takeaway. Foto: Marit E. Giske

To av tre norske brukersteder tilbyr nå kontaktløs betaling, såkalt tæpping, og maksbeløpet for betaling uten PIN er doblet fra 200 til 400 kroner.

Til å begynne med var det stort sett bare storkiosker og noen av de store kjedebutikkene, blant annet Dressmann, som tilbød kontaktløs betaling. Når tilbyr to av tre butikker det, ifølge Vipps og BankAxept.

DNB stakk innom konditoriet Pascal i Tollbugaten i Oslo for å høre om de tilbyr kontaktløs betaling.

TERMINALEN ER KLARGJORT: – Ja, vi tilbyr kundene kontaktløs betaling. Det går fortere å bruke kortet kontaktløst enn å sette det inn i terminalen, sier servitør Agneszka hos Pascal. Her sammen med kollega Giovanni. Foto: Marit E. Giske

– Ja, det gjør vi. Spesielt ved takeaway. Nesten alle som kjøper takeaway betaler kontaktløst – fordi det går fortere, sier servitøren Agnieszka.

Fra 1. januar 2020 skal alle norske butikker og andre brukersteder kunne tilby kontaktløs betaling. Kravet fra Visa, MasterCard og BankAxept til norske banker er at de skal ha byttet ut kortene sine med kontaktløse innen utgangen av 2019. Da skal også alle butikker og andre brukersteder kunne tilby kundene å betale kontaktløst.

De som ennå ikke har skrudd på er stort sett dagligvarebutikker, men noen kjeder er godt i gang med å forberede omleggingen.

TILBYR KONTAKTLØS BETALING: Butikkene i Oslos kjente stormagasin, Steen & Strøm, tilbyr også kontaktløs betaling. Foto: Marit E. Giske

Nesten alle DNB-kort er byttet ut med kontaktløse

– Klargjøringen av betalingsterminaler har tatt seg opp raskt den siste tiden, mye fordi de fleste forbrukerne har fått byttet ut kortene sine med kontaktløse, sier fagansvarlig for kort i DNB, Morten Storholm.

DNB har så langt byttet ut 85 prosent av debetkortene og 70 prosent av utstedte DNB MasterCard med kontaktløse kort.

Fortsatt stort potensial

Men altfor mange nordmenn har fortsatt ikke vennet seg til å betale kontaktløst. Noen har ikke engang prøvd det. Selv om de fleste butikkene tilbyr det, utgjør kontaktløse betalinger med vanlig bankkort (BankAxept) bare 9 prosent av alle betalinger med slike kort, ifølge Vipps og BankAxept.

Kontaktløse kort er like sikre som vanlige kort

Kontaktløse kort er like sikre som vanlig kort. Selv om du for kjøp opptil 400 kroner kan bruke kortet uten å taste PIN-kode, vil du av sikkerhetsmessige årsaker bli bedt om å taste PIN av og til. Derfor er det ikke mye å hente for kriminelle som eventuelt skulle finne på å holde en betalingsterminal inntil lomma hvor du har kortet. Som noen har antydet og stilt spørsmål om faktisk kan skje. For å få dette til må den kriminelle i så fall også ha en avtale med et kortselskap om innløsning av transaksjoner, og da vil den som står bak lett kunne spores.

Skulle du være uheldig å miste eller bli frastjålet kortet er sperrerutinene de samme som med tap av vanlige bankkort. Norske kortbrukere som blir utsatt for svindel er uansett godt beskyttet av norsk lov og vil bli holdt økonomisk skadesløse med mindre de har opptrådt uaktsomt.

Her kan du lese mer om kontaktløse kort og hvordan du aktiverer dem

Les også disse sakene:

Nå kan du bruke kortet som billett på T-banen i London

Flere nordmenn bruker kortet kontaktløst

 

 

Les også