ISTRIA: Mange nordmenn er god kjent med Kroatias sørlige deler, men vår ekspert sier at det er vel så fine områder i nord. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector

Sent ute med å bestille sommerferien? Tirsdager og fredager er viktige dager å merke seg, og Danmark og Kroatia er to land som sjelden blir «utsolgt», forteller reiseekspert Odd Roar Lange.

Reiseveteranen er kjent som mannen bak Nordens største reiseblogg The Travel Inspector, og er en av Norges fremste reiseeksperter. Han har jobbet som reiselivsjournalist i over 26 år, og hatt reiseblogg siden 2006. Lange har også skrevet tre reisebøker og bidrar i tillegg til reisebloggen med reisestoff og reisetips i Dagbladet og TV 2s «God Morgen, Norge».

Appen som gjør det morsomt å spare til ferie

Her er den bereiste nordmannens beste tips for deg som er litt sent ute:

Tips 1: Restplasser på fredag

Alle de store charterselskapene har egne sider hvor de legger ut restplasser. Noen av disse er plasser de selger billig fordi det er «lokkemat». Dette kan også være tilleggsplasser de har fått, avbestillinger i siste liten eller plasser de overtar fra andre selskap. Her er det mulig å gjøre et kupp i siste liten. Vær fleksibel, ha passet ditt og reiseforsikringen i orden, og vær klar for å kaste deg rundt i siste liten. Nye restplasser legges ofte ut på fredager.

Slik fikser eksperten billige flybilletter

Ikke bestill flybillett før du har sjekket at du får overnatting på bestemmelsesstedet

Tips 2: Fly uten hotell fra charterselskapene

Husk at du også kan kjøpe svært billige flybilletter uten hotellovernatting via charterselskapene. Men ikke bestill flybillett før du har sjekket at du får overnatting på bestemmelsesstedet. Ta gjerne kontakt direkte med hotellene, eller sjekk utleiesteder som Novasol, Airbnb og Friendlyrentals.

Tips 3: Tirsdag er den nye billig-å-bestille-dagen

Når det gjelder flybilletter så har weekender – og 60 dager før avreise – vært nøkkeldager for deg som vil ha de billigste reisene. Nye undersøkelser viser at tirsdag er i ferd med å seile opp som den nye billig-å-bestille-dagen. Bruk gjerne søkemotorer når du sjekker tilbudet, men bestill alltid hotell og flybillett direkte fra flyselskapet/hotellet/charterselskapet.

Tips 4: Betal med kredittkort

Betal alltid reise og opphold med kredittkort, siden dette gir deg muligheter til å få pengene tilbake dersom noe går galt på reisen.

Tips 5: Dra på oppdagelsestur i eget land

Selv om mye er utsolgt i Syden så kan du naturligvis få en veldig fin ferie ved å reise på oppdagelsestur i eget land. Du kan sannsynligvis reise på kryss og tvers i ditt eget fylke i mange uker uten å gå tom for nye reiseopplevelser. Ta kontakt med det lokale turistkontoret eller destinasjonskontoret. De kan komme opp med en lang liste over steder du kan besøke. Du kommer garantert til å bli overrasket over alle mulighetene.

(Saken fortsetter under bildeserien)

Bildeserie: Sommerferie i siste liten (klikk på bildene for å se hvilket sted de viser)

  • SKAGEN HELT NORD PÅ JYLLAND
  • TYPISK FERIEHUS BLANT SANDDYNENE PÅ VESTKYSTEN AV JYLLAND
  • ORDRUP NÆS PÅ SJÆLLAND
  • BYEN UMAG NORD PÅ ISTRIA I KROATIA
  • FISKEBYEN NOVIGRAD NORD PÅ ISTRIA I KROATIA
  • KOTOR I MONTENEGRO

De beste landene å dra til når det begynner å bli utsolgt

Lange sier at det skal godt gjøres at alt er utsolgt. Og sier at veldig høye priser er for mange det samme som «utsolgt». Men er du først sent ute, er noen land enklere enn andre. Lange peker spesielt på Danmark og Kroatia.

– Et godt valg er å satse på hyggelige Danmark. Det er ikke uten grunn av Danmark er nordmenns foretrukne feriemål år etter år. For badeferie, velg østkysten. For de beste familieparkene  som Legoland og Fårup, og de fineste naturopplevelsene, velg vestkysten. Dersom du vil ha sol og varme, velg Istria i Kroatia. For når det er utsolgt i sør er det fortsatt veldig gode – og vel så fine – områder i Istria i nord. Eller velg nykommeren på feriekartet, Montenegro. Begge deler er veldig gode valg.

Reiseekspert Odd Roar Lange hjelper deg som er sent ute med å bestille sommerferie

REISING SOM ET YRKE: Odd Roar Lange har en misunnelsesverdig jobb. Her er en nylig selfie tatt på Island. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector

 

Les også