Hovedindeksen på Oslo Børs er på sitt høyeste nivå noensinne. Siden finanskrisen har det gått i rykk og napp, men relativt jevnt oppover. Hvorfor er børsindeksen så høy? Hva skal man gjøre nå? Er toppen nådd? Ekspertene i DNB Markets kommer med sine råd.

Men først: Hvorfor går det så bra om dagen?

– At det går bra på børsen er ofte et tegn på at økonomien går bra. Og det er det vi ser nå, både i Norge og internasjonalt. Når DNB og Telenor legger frem gode tall for andre kvartal og utgjør omtrent 25 % av Hovedindeksen på Oslo Børs, skapes det en optimisme blant investorene. I tillegg er Norge er en liten, åpen økonomi og påvirkes i stor grad av hvordan det går internasjonalt, sier Kristian Tunaal, aksjestrateg i DNB Markets

Hovedindeksen på Oslo Børs de siste ti årene

Tunaals kollega Paul Harper påpeker at også oljeprisen har mye å si for hvordan det går på børsen.

– Oljeprisen er faktisk lavere nå enn det vi trodde den skulle være for en stund siden. Det knyttet seg en del spenning til hvilke konsekvenser det skulle få, men Oslo Børs har klart seg overraskende bra til tross for oljeprisen. Likevel har ikke børsen i Norge klart å klatre like høyt som i utlandet, nettopp på grunn av norsk økonomis avhengighet av oljeprisen, sier han

Spare: Appen som gjør aksjehandel enkelt og morsomt

Så over til rådene:

  1. Toppen er ikke nådd

I følge aksjestrateg Tunaal er det ikke nødvendigvis slik at du burde kvitte deg med alle aksjene helt ennå på grunn av det høye indeksnivået.

– Vi tror det er mer å gå på. Vi tror børsen vil gi brukbar avkastning fremover, så da bør man ha litt aksjer.

Harper trekker også her inn oljeprisen som en faktor som kan løfte hovedindeksen enda høyere:

– Dersom oljeprisen går opp, går også norsk økonomi bedre. Da går normalt sett børsen bedre, og Oslo Børs kan hevde seg internasjonalt. Det tiltrekker internasjonale investorer i tillegg til de norske, som igjen fører til at kursene stiger. Så hvis du har tro på oljeprisen: invester nå.

  1. Internasjonale forhold viktigere enn norske

Tunaal mener at Norge og verden er for tett vevd sammen til at norske forhold alene kan sørge for en krise i norsk økonomi. På en annen side er internasjonale svingninger godt egnet til å påvirke økonomien vår.

– Norsk økonomi er relativt åpen og avhengig av internasjonale konjunkturer. Så lenge internasjonale konjunkturer er gode, så er det begrenset hvor dårlig det kan gå i Norge. Det er internasjonale konjunkturer som er det aller viktigste, sier han

  1. Følg med på tallene for andre kvartal fra Statoil og Hydro

– Det kan være greit å følge med mot slutten av måneden når Statoil og Hydro skal legge frem sine tall for andre kvartal. Sammen med DNB, Telenor og Yara utgjør de cirka halvparten av indeksen. Da har de stor påvirkningskraft på markedet som helhet, påpeker Harper

  1. Noen sektorer har DNB Markets mer tro på enn andre

Aksjestrategene er nøye på å understreke at alle investorer har sin egen risikovilje og tilhørende krav til avkastning. Så et universelt råd er vanskelig å gi. Likevel er det noen sektorer de mener peker seg ut som attraktive:

Sjømat

– Sjømat har vi veldig troen på. Ikke alle i Norge taper på lav oljepris. Transportavhengige sektorer som sjømat gjør det bedre når oljeprisen er lav. Vi tror faktisk at markedet ikke har fått med seg lønnsomheten i sjømatnæringen nå, slik at aksjen er underpriset. Når markedet oppdager potensialet, kommer kursene til å stige raskt, sier Tunaal.

Teknologi

Teknologi har mye potensiale, men er ikke for den lettskremte, skal vi tro Harper:

– For dem som er tåler litt risiko er teknologi en god sektor. De siste årene har vi hatt mange internasjonale vinnere innen dette segmentet med høy kursstigning. Men da må man også tåle mer svingninger enn i andre sektorer.

Finans

– Finansnæringen gjør det bra når økonomien går bra. Det har vi sett på resultatene i hittil i år. Har du troen på norsk økonomi burde du derfor investere i denne sektoren, sier Tunaal.

  1. Spar i aksjer

Begge strategene er klare i talen når det kommer til hvor mye en vanlig norsk privatperson sparer i aksjer:

– Nordmenn sparer altfor lite i aksjer. Med det rentenivået vi er på nå taper du penger på å ha pengene i banken. Vi må vri sparingen vår over til å være aksjebasert!

Se flere analyser og rapporter fra DNB Markets her

Les også