Når man skal velge feriedestinasjon er det flere faktorer som avgjør hvilke land som gir dere mest ferie for pengene. Disse faktorene er valuta, landets prisnivå og hvor mye det koster å komme seg dit.

Faktorer som kan endre seg fra år til år:

  • Transport: Det er gjerne dyrere å fly jo lenger bort du skal. Men det er også slik at flyselskapene stadig kommer med nye og forenklede ruter som gjør det rimeligere å fly til destinasjoner som er langt unna.
  • Prisnivå i landet: Et land som er billig å leve i kan bli dyrere når økonomien tar seg opp grunnet økt turisme.
  • Valuta: Endringer i landets valuta og den norske kronen påvirker om det blir dyrere eller billigere for nordmenn å feriere i landet.

 Det er viktig å se på helheten når du skal velge deg ut årets reisemål. Det hjelper ikke at flybilletten er billig hvis det koster skjorta å bo og leve der. Det kan lønne seg å bruke mer på fly for å komme seg til et land der det er rimelig å leve, sier Sandmæl.

Last ned appen «Spare», slik at det bli enklere å nå målet ditt

APPEN SOM HJERLPER Å SPARE: – Ikke la feriedrømmen gå opp i røyk fordi du ikke har spart nok, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

I spare-appen kan du sette deg sparemål, regne ut hvor mye du trenger og velge mellom ulike sparemetoder. Du kan blant annet spare penger hver gang du trekker kortet eller betaler en regning, spare fast hver måned og impulsspare når anledningen byr seg.

Slik sikrer du deg drømmeferien i 2018:

  • Kartlegg hvor mye du skal bruke: Hvor mye trenger du for å kunne få ferien du drømmer om? Regn ut alle kostnadene knyttet til ferieturen. Hva koster flybilletten, hvor mye skal du bruke på mat og bo osv.
  • Hvor mye mangler du: Etter å ha lagt sammen alle kostnadene forbundet med ferieturen må du se på hvor mye du allerede har spart. Ved å trekke fra sparebeløpet sitter du igjen med hvor mye du må spare de neste ukene.
  • Kan du gjøre det billigere: Hvis du sitter igjen med et urealistisk beløp må du gå gjennom hva du kan kutte ned på eller spare ved å endre på ting i feriebudsjettet. Kanskje kan du bo billigere, spise på steder som ligger utenfor turistområdene, leie bil i stede for å ta taxi eller lignende. Bruk nettet for å få tips fra andre som har vært i landet før.
  • Ta grep og spar: Hvor mye kan du egentlig spare frem til du reiser? For å finne ut av dette må du gå gjennom forbruket ditt for å kartlegge hva pengene dine faktisk går til. Deretter ser du hvor du kan kutte. Å leve noen uker uten restaurantbesøk, kjøpekaffe og impulshandling er kanskje verdt det i bytte mot en ferietur?
  • Bruk hjelpemidler: I dag finnes det apper som gjør det enklere for deg å nå målene dine. Kom i gang med sparingen i dag ved å last ned «Spare».

Les også