få mest ut av studielånet

Utbetalingen av studielånet i januar er større enn for resten av semesteret, men det er likevel lurt å holde igjen på pengebruken.

Her er tipsene som får studielånet til å rekke lengst mulig.

Med et knapt studentbudsjett skal det ikke mange ekstra tusenlapper til for å få følelsen av midlertidig rikdom, men som student er det nettopp det januarutbetalingen fra Lånekassen er: midlertidig rikdom.

For resten av semesteret er utbetalingene langt lavere.

– Siden utbetalingen i januar er mye større enn resten av semesteret, er det lurt å forsøke å spare så mye som mulig når du har kjøpt bøker og betalt semesteravgiften, råder forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Last ned appen «Spare» og kom i gang med sparingen i dag

For øvrig ble det i statsbudsjettet 2017 bestemt at studenter skal få elleve måneders studiestøtte, med en gradvis opptrapping. Det skal skje over fire år, fra 2017 til 2020. For våren 2018 trappes støtten opp med 2 uker.

Les også: Slik overlever du på studentbudsjett 

Ikke fall for fristen til å bruke opp alt 

SiljeSandmæl_Mellingsæter_Larsen_web-67
FÅ OVERSIKT: Ett av Silje Sandmæls viktigste tips for økonomien, er å få oversikt.

En fulltidsstudent kan få opp til 53.170 kroner i basisstøtte for vårsemesteret i år, opplyser Lånekassen på sine sider. Den første utbetalingen, som finner sted rundt 15. januar, er på over 21.000 kroner.

De neste månedene må du imidlertid belage deg på langt mindre, for da får du utbetalt rett under 8000. Dermed gjelder det å ikke falle for fristelsen til å bruke hele beløpet med en gang.

– Det er ikke mye penger når en tenker på hvor mange utgifter en student har, så her gjelder det å tenke smart der det er mulig, fortsetter Sandmæl.

Jobb ekstra

Selv med et nøkternt forbruk kan det være vanskelig å få pengene til å rekke – særlig i de store byene hvor bo-kostnadene er høyest.

– Jobb gjerne ved siden av studiene og i deler av ferien. Ikke bare sper det på inntekten, men det gir også arbeidserfaring og pensjonssparing, sier hun.

Det er likevel viktig å ikke jobbe så mye at det går ut over studiene. Husk også at for mye i inntekt og lån kan redusere andelen lån som kan gjøres om til stipend. For å beholde maksimalt stipend, må du ikke ha person- og kapitalinntekt på over 177.257 kroner ved støtte hele året i 2018. Grensen på formue er i år på 403 264 kroner for en enslig søker.

Tipsene for å drøye studielånet

  1. BUDSJETT: Først gjelder det å få oversikt over hva som kommer inn av penger, og hva som må gå ut. Hva er absolutt nødvendig, og hva kan du spare inn på? I nettbanken kan du få hjelp til å enkelt sette opp budsjett . DNB har for eksempel Min Økonomi som sorterer hva du har brukt penger på i ulike bolker som mat, transport og bolig. Dermed ser du hvor studielånet forsvinner, og kan lettere unngå sløsing på for dyre varer og småkjøp.
  2. VÆR PRISBEVISST: Det er mye å spare på å være bevisst på hva du bruker penger på. Planlegg matinnkjøpene og gjør en storhandel en eller to ganger i uka. Se på prislappen før du handler, og velg et billigere produkt. Bruk også internett for det det er verdt, for eksempel til å sammenlikne priser før du skal gjøre et større innkjøp. Det er også mye å spare på å kjøpe brukt – for eksempel pensumbøker.
  3. VURDER BOSITUASJONEN: Kan du spare inn noe på bo-kostnader, for eksempel ved å flytte ut av bykjernen? Leiepisene er ofte lavere i utkanten. Å leie et rom i et kollektiv og dermed dele på bo-utgiftene med andre, er det også mange studenter som gjør. Med boligpresset ved studiestart er det mange som har funnet seg dyre bo-alternativer, så vurder om du kan finne en billigere løsning.
  4. IKKE LÅN MER ENN DU MÅ: Husk at studielånet faktisk er et lån, og at det må betales tilbake etter studiene. Ikke lån mer enn du trenger. Hvis du har tatt opp mer enn du trenger, er det lurt å spare disse pengene. Husk for øvrig at også studielån teller med når banken skal vurdere om du får boliglån.
  5. BRUK STUDENTRABATTER: Noen fordeler følger det med å være student – bruk disse.
  6. TÅLMODIGHET ER EN DYD: Du trenger ikke kjøpe alt med en gang. Lag en ønskeliste og ønsk deg det du trenger til jul og bursdag.
  7. BETAL REGNINGENE: Betal regningene ved forfall, så unngår du purregebyr. Å legge inn regningene på e-faktura, avtalegiro eller Vipps Faktura er lurt, så slipper du at de går i glemmeboksen.
  8. STRØM OG MOBIL: Sjekk om det kan være penger å spare på og bytte leverandør.
  9. VENT PÅ SALG: Tenk smart og kjøp inn for eksempel gaver og annet du uansett har bruk for. Ikke la deg friste til å kjøpe ting du ikke har bruk for bare fordi de er på salg.
  10. SPE PÅ INNTEKTEN: Hvis du ser at det blir vanskelig å leve på bare studielånet, finn måter å spe på inntekten. Kanskje kan du ta en liten ekstrajobb, gjøre småjobber eller søke om støtte utover Lånekassen. Sjekk Legathåndboken for stipend og legater.

Bonustips:

TENK PÅ FRAMTIDEN: Selv om det kan være vanskelig nok å få studietiden til å gå rundt økonomisk, er det likevel lurt å tenke på framtiden. Hvis du en dag skal kjøpe bolig, trenger du egenkapital. Derfor er det lurt å spare i BSU når du har skattbar inntekt.

Les også