KLARE FOR Å «SLOKKE BRANN»: Fra venstre: Kristoffer Løkberg, Christian Eggen Rismark, Magnus Blakstad og Aleksander Foosnæs. FOTO: Pål Jørgen Bakke

Lørdag sparkes fotballsesongen i gang når nyopprykkede Ranheim tar imot Brann. Fire av spillerne på hjemmelaget kombinerer toppfotballen med jobb på kundesenteret til DNB.

At Ranheim skal spille eliteseriefotball er et lite eventyr i seg selv. Den lille bydelsklubben fra Trondheim sto på konkursens rand for tre år siden, og årets budsjett på ca. 12 millioner kroner er rekordlavt i Eliteserie-sammenheng.

Mens konkurrentenes er helprofesjonelle og kan konsentrere seg om trening og hvile, møtes Ranheim-spillerne til trening etter at arbeidsdagen er over

Til sammenligning opererer naboklubben Rosenborg denne sesongen med et budsjett på over 150 millioner.

Ettersom klubben ikke har råd til å tilby fulltidskontrakter, har samtlige Ranheim-spillere jobb eller studier i tillegg til fotballen. Mens konkurrentenes er helprofesjonelle og kan konsentrere seg om trening og hvile, møtes Ranheim-spillerne til trening etter at arbeidsdagen er over …

Solid DNB-avtrykk

Christian Eggen Rismark er en av hele fire Ranheim-spillere som har arbeidsdagen sin i DNB. Den lovende midtstopperen, som er barnebarn av trenerlegenden Nils Arne Eggen, er både kollega og lagkamerat med Kristoffer Løkberg, Aleksander Foosnæs og Magnus Blakstad. På vei til siste trening før seriepremieren, forteller gutta at det går fint å kombinere toppidrett med jobb på DNB Kundesenter Trondheim.

Det er jo ikke akkurat som å være snekker

– Kombinasjonen er egentlig perfekt! Vi har fleksibel arbeidstid og kan bytte vakter om det trengs. Og vi kan møte uthvilt på trening, for det er jo ikke akkurat som å være snekker. Vi sitter og prater med folk eller chatter. I tillegg har vi en forståelsesfull arbeidsgiver. Sånn sett er vi veldig heldig og privilegert. Vi har ledere som forstår at fotballen noen ganger må komme først, og at det kan dukke opp ting på kort varsel som gjør at vi må bytte en vakt, sier Aleksander.

Midtbaneturboen Kristoffer Løkberg, som tidligere har testet profflivet i engelske Sheffield United, legger til at det er en faktor til som gjør kombinasjonen optimal: Det gode arbeidsmiljøet.

– En av styrkene til Ranheim er at vi er en ung spillergruppe med veldig godt samhold. Og samholdet er veldig bra på jobben også. Vi er mange i samme aldersgruppe, med mange felles interesser på fritiden. Du får venner når du jobber på Kundesenteret, og da er det lett å ofre litt fritid. For det er jo det vi på en måte gjør ved å jobbe ved siden av fotballen.

Vant til at det stilles krav

Selv om tilværelsen som Kunderådgiver i DNB og fotballspiller på toppnivå kan virke som natt og dag, er det faktisk noen paralleller. En voldsom vinnervilje og evnen til ikke å gi seg på tørre møkka er bare noen av egenskapene de drar nytte av på begge arenaene.

– Vi lever av resultater, både på fotballbanen og på jobben, og vi er vant til at prestasjonen vår måles. Vi blir målt på jobb, og det er veldig overførbart til fotballen der tabellen til en hver tid forteller hvordan laget gjør det. Som enkeltspiller får du raske tilbakemeldinger fra publikum og presse hele veien, forklarer Christian.

– Er dere like «på» når dere skal veilede kunder i banken, som når dere skal sette inn en sugende sklitakling på fotballbanen?

– Det er kanskje ikke helt overførbart, men det gir jo litt den samme mestringsfølelsen når du lykkes. Som rådgiver er målet å skaffe henvisninger til boliglån, og å kapre kunder. Å kommunisere godt med kundene og få flyttet dem over til DNB, gir en mestringsfølelse. Det blir jo ikke helt det samme adrenalinet og trykket du får på fotballbanen, og det er ikke tusenvis av tilskuere som jubler for deg, men det er jo en prestasjon og du får gjerne et klapp på skuldra av lederen.

Tippes nord og ned

Så godt som samtlige fotballeksperter har Ranheim som en soleklar nedrykkskandidat. Tabelltipsene gir Ranheim-gutta ekstra motivasjon, og de akter å kjempe som løver for å overleve i Eliteserien.

– Vi skal bite godt fra oss og vise at vi er gode selv om vi «bare» er semi-profesjonelle. Spillergruppa og hele klubben er sterk i trua på at vi skal få det til, og at vi er gode nok til å berge plassen, samtidig som vi vet at det blir knalltøft. Vi er ikke her bare for å delta, og vi er ikke skremt av nivået, sier Kristoffer.

Vi kan skyte nedenfra

Han får støtte av lagkameratene. Venstrebacken Magnus Blakstad, som dessverre må stå over seriepremieren med skade, tror dessuten at det kan være et konkurransefortrinn for Ranheim at «alle» tror de rykker rett ned.

– Det gjør at vi ikke har noe å tape og alt å vinne. Vi kan skyte nedenfra, og det er en bra posisjon å være i.

Det er på grunn av at det kun er trøndere på laget

Samhold gir styrke

Mange tror at manglende økonomiske muskler vil gjøre det tøft å overleve i eliten. Ranheim har lenge vært nødt til å sette tæring etter næring og består derfor nesten bare av lokale unggutter. Men det trenger ikke nødvendigvis være noen svakhet:

– Mange sier at vi er gode på tross av at vi ikke har råd til å hente spillere utenfra, men det er jo faktisk på grunn av dette vi er gode! Det er på grunn av at det kun er trøndere på laget, og den lokale tilhørigheten som gir ekstra stolthet. Du kommer langt med en kompisgjeng som har gode relasjoner både på og utenfor banen, og det tror jeg folk skal få se! Lagene som kommer hit for å møte oss har alt å tape, og mange vil sikkert undervurdere oss. Da skal de få det tøft!

– Til og med Rosenborg?

Det er tydelig at gutta gleder seg til å måle krefter med «storebror», og de trenger ingen betenkningstid før de svarer i kor:

– Til og med Rosenborg!!!

Les også