Vurderer du å kjøpe bolig? Nå tar det bare noen minutter å søke finansieringsbevis fra PC eller mobil. Vi innhenter all nødvendig dokumentasjon og gir deg svar med en gang.

 Dette vil gjøre det enklere å komme i gang med boligkjøpsprosessen. Tiden det tar å få finansieringsbevis kan også være avgjørende for at du får kjøpt drømmeboligen, sier ny personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten.

– Har du vært på visning og falt for en bolig vil du nå med en gang kunne sjekke om du får lån, og hvor mye, slik at du er klar til å kunne by når budrunden starter morgenen etter, fremholder hun.

 Ingjerd Blekeli Spiten snakker om finansieringsbevis
Ny personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten. (Foto: Stig B. Fiksdal)

Alt vil skje digitalt

– Nå slipper du også å laste ned og sende skattemelding og lønnsslipper til banken slik du har gjort hittil. Du kan bare samtykke, så vil alt dette skje digitalt. Også hvis du har medlåntaker eller kausjonist. Da må vedkommende bare bekrefte når de får melding om å gjøre det, forklarer Spiten.

Søk finansieringsbevis her

Når du søker finansieringsbevis fra mobil eller PC vil altså både innhenting av info, vurdering, beslutning og utsendelse av bevis skje digitalt. Hvis du kvalifiserer til å få innvilget lån vil alt dette skje veldig raskt. Alle vil uansett utfall få svar med en gang.

Ny teknologi har gjort samtykkebasert søknad mulig

Det er API-teknologi som har gjort dette mulig. Samtidig som DNB lanserer digital søknad om finansieringsbevis har banken som en av pilotbankene tatt i bruk «Samtykkebasert lånesøknad», som er et resultat av Regjeringens digitaliseringsprosjekt for Norge. API-teknologi er samme teknologi som Ruter bruker nå de gir ruteinformasjon basert på hvor du befinner deg i øyeblikket. API-er (datagrensesnitt) lar DNBs og Skatteetatens systemer snakke sammen direkte.

– Grunnen til at vi har kunnet integrere «Samtykkebasert lånesøknad» i vår løsning er at offentlige myndigheter har tilgjengeliggjort informasjonen som banken trenger (siste skattemelding og lønnsslipper for siste tre måneder) via sine APIer, opplyser Spiten.

Personmarkedssjefen er klar på at DNBs løsning skal videreutvikles.

-Etter hvert skal kundene våre også kunne endre, forlenge, avslutte eller effektuere finansieringsbeviset. Har du fått tilslag på en bolig, skal du ved et tastetrykk kunne informere banken og dermed få tilsendt tilbud om lån, sier hun.

Alle bankkunder kan søke finansieringsbevis fra DNB

Er du kunde i en annen bank kan du ved hjelp av BankID bli DNB-kunde på et blunk, slik at du fra PC eller mobil enkelt og raskt kan sjekke om du i DNB vil få innvilget lån til boligen du er interessert i.

Sjekk om du kan få lån i DNB her

Priseksempel på Boliglån for unge (BLU):
Lån til nominell rente på 2,35 prosent (effektivt 2,44 prosent) på 2 millioner kroner over 25 år = totalt: 2.663.575 kroner.

Les også