PÅSKEUTFART: Påsketrafikken ut av Oslo lørdag 7. april i 2017, her ved Alnabru mot Gardermoen og Trondheim. I år anbefaler Statens vegvesen at du enten drar lørdag eller tirsdag. Foto:; NTB scanpix

Og når bør du helst dra? Statens vegvesen oppfordring er klar: Kjør til hytta lørdag eller tirsdag.

Rådet har bakgrunn i historikken om hvilke dager det er mest trafikk.

For når 1,2 millioner nordmenn skal på hytta i påsken kan det fort bli store forsinkelser på veiene. Rådet er å velge litt unormale reisetider, spesielt på hjemreisen.

Selv en sen påske trekker nordmenn til hytta. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1.

– På mange strekninger blir det både dobling og tredobling av trafikken i påskeferien. Det er når hyttefolket skal hjem at det blir mest forsinkelser, og disse dagene må du forvente kø. Et godt råd er å reise hjem fra fjellet enten tidlig på morgenen eller seint på kvelden, eventuelt unngå å reise hjem 1. eller 2. påskedag, sier Åsmund Møller Johansen, senior kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen (bildet)

FORVENT KØ: Det er når hyttefolket skal hjem at det blir mest forsinkelser, og disse dagene må du forvente kø, sier Åsmund Møller Johansen, senior kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen

De siste tre påskene er det registrert over 1500 bilskader blant forsikringskundene til DNB. Skadene har en samlet kostnad på over 30 millioner kroner.

– Det er et par ting bilistene må huske på. Vent med å skifte til sommerdekk til etter påsken og sjekk fjellovergangene. Ha fulle batterier på elbilen og planlegg hvor du må lade på veien. Ikke minst må du forvente kø og roe helt ned, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Nå får du én bulk i året uten bonustap

Ikke like utfordrende som før

De siste årene har utfartstrafikken fordelt seg jevnere fra fredag til onsdag.

– Påskeutfarten er ikke like utfordrende som før da det var mer konsentrert trafikk før palmesøndag. I år kommer påsken sent og flere vil kanskje oppsøke sjø eller by i stedet for fjellet.

Det kan bety at trafikken sprer seg på flere veier eller at det blir mindre trafikk på veiene, sier Johansen.

Her er Statens vegvesens tips til en trygg påsketur:

  • Planlegg turen! Sjekk vegvesen.no/trafikk for trafikkmeldinger. På vegvesen.no/webkamera kan du også sjekke vær og føre 537 steder i landet, 115 av disse viser video. Lytt til radio under turen.
  • Pakk bilen riktig. Tunge ting skal nederst og innerst i bagasjerommet, unngå løse gjenstander og ha kun lett bagasje i skiboksen.
  • Bruk bilbelte! Både i bilen og i bussen.
  • Tilpass farten etter forholdene og ikke kjør over fartsgrensen.
  • Ta pauser og stopp og sov hvis du blir trøtt.

Her finner du trafikkinformasjon / Vegtrafikksentralen: 175 ( ved trafikkfarlige situasjoner).

Les også