SELV SJEFØKONOMER TAR FERIE: DNBs makroøkonom Kjersti Haugland skal feriere hjemme i Norge i år. Her er fra en ferie i den franske byen Biarritz på sørøstkysten av Frankrike for noen år siden. Foto: Privat

Endelig slipper sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets å dra i fornøyelsesparker uten barn.

Hva skal du i sommer?

– Jeg har ferie i juli og skal være delvis i Oslo og delvis på fjellet. Barnehagefri gjør ferien litt oppdelt. I Oslo skal jeg nyte bylivet og forhåpentligvis pent vær, kanskje bade litt på øyene, dra i Frognerparken og være litt turist i egen by.  Jeg ser frem til den delen av ferien også.

Hvilken ferie glemmer du aldri?

– En tur samboeren min og jeg hadde til USA. Vi reiste til Phoenix i Arizona og besøkte Grand Canyon før vi dro videre opp til vest-kysten og Napa Valley. Grand Canyon er det mest spektakulære jeg har sett! I løpet av turen var vi var også innom Universal Studios. Det var fantastisk. Favoritten var en bane hvor du ble tatt med inn i ulike animasjoner.  Jeg er veldig glad i fornøyelsesparker og vannparker, og besøkte flere slike parker før vi fikk barn. Noen ganger har jeg hengt meg på barnefamilier for å kunne kjøre ulike attraksjoner. Nå gleder jeg meg til å reise til Dyreparken med datteren min, men hun er litt liten ennå.  Jeg har veldig lyst til å se Kardemommeby, men da må du ha et alibi.

Hvor skal du aldri tilbake?

– Las Vegas. Jeg er ikke mye av en gambler, og heller ikke særlig glad i å shoppe, så da overlater jeg heller den byen til andre.

Hva gjør du for å holde deg oppdatert gjennom sommeren? Er det lett for en markets-økonom å ta seg helt fri?

– Jeg følger med på nettaviser og leser DNB Markets faste rapporter og oppdateringer som sendes ut hver dag gjennom hele sommeren. Da får jeg med meg det viktigste. Det er naturlig for meg å følge litt med. Vi har hatt noen somre som har vært veldig begivenhetsrike, sommeren 2011 var det for eksempel mye uro omkring Italia. Da blir det litt ekstra oppdatering.

Hva blir det mest spennende å følge med på i markedene gjennom årets sommermåneder?

– Utviklingen i den mulige globale handelskrigen. De fleste europeere og amerikanere har sommerferie først i august, så her kan det komme nyheter i løpet av sommeren. Det blir spennende å se hvordan konflikten mellom USA og Kina utvikler seg, men også konflikten mellom USA og EU. Ellers kan det lett bli Italia-relatert uro igjen etter en periode med stor blest om statsfinansene i landet og deres status i eurosamarbeidet.

Hva er det mest spennende med jobben din?

– Uforutsigbarheten! Det kan dukke opp temaer på agendaen som er essensielle å svare på, og som man ikke tenkte på for kort tid siden. Det er spennende å følge utviklingen og bevegelsene  som kommer i markedene. Å få vie arbeidshverdagen til å følge med på samfunnsutviklingen og lage prognoser og risikoscenarier føles meningsfylt.

Blir du noen ganger redd av skrekkscenariene dere lager?

– Selv om de kan bekymre meg og jeg kan bli litt svartsynt når jeg ser i skjermene på jobb at ting kan gå i utforbakke, så er jeg nok skrudd sammen slik at jeg likevel klarer å skru av når jeg går hjem fra jobb. Det tror jeg er sunt i det lange løp.

Les også