piratkopierte varer

GATESALG: Ved kjøp av piratkopier kan du nå få bot. Her fra et gatesalg i Barcelona, som spanske myndigheter nå begynner å slå stadig hardere ned på. Foto: NTB scanpix.

I sommerferien reiser mange nordmenn til utlandet, og da bør du være oppmerksom på hva konsekvensene av kjøp av piratkopierte varer kan føre til.

I Spania gis det nå bøter til selgere og kjøpere av piratkopierte varer. Og en slik metode for å hindre kjøp og salg kan spre seg til andre land i Europa. I Norge har nettsiden velgekte.no som mål å opplyse om hvorfor du bør unngå piratkopier.

piratkopierte varer
ET KJENT SYN: Mange har sett dette synet på ferie i Spania: gateselgere som selger piratkopierte varer. Foto: NTB scanpix

Hva er velgekte.no?

Velgekte.no er en opplysningsside opprettet av Patentstyret, Kulturdepartementet og Tolletaten og tar for seg piratkopiering og forfalskning av varemerker. Nettsiden informerer forbrukere og bedrifter om farene ved å kjøpe piratkopier,  for eksempel i forbindelse med shopping i utlandet, på internett eller ved import av piratkopierte varer fra utlandet. Det blir også informert om hva bedrifter kan gjøre for å begrense piratkopiering av sine varer.

– I samarbeid med andre myndigheter har Patentstyret opprettet nettsiden velgekte.no for å informere forbrukere og bedrifter om farene ved å kjøpe piratkopier og varemerkeforfalskninger, forteller Bernt Boldvik, avdelingsdirektør i Patentstyret.

Ikke støtt kriminelle, ikke lek med livet ditt og vern om miljøet, for skadene av piratkopiering rammer oss alle

 

AVDELINGSDIREKTØR I PATENTSTYRET: Bernt Boldvik anbefaler å være en oppmerksom kjøper uansett om du handler på et kjøpesenter eller på butikken ved stranda. Foto: Trond Isaksen

Organiserte kriminelle står ofte bak piratkopierte varer

Hvorfor bør vi ikke kjøpe piratkopierte varer?

– Undersøkelser viser at piratkopierte varer ofte blir laget og solgt av organiserte kriminelle. Du kan derfor risikere at ditt kjøp er med på å finansiere andre alvorlige illegale aktiviteter, for eksempel menneskehandel, narkotika, hvitvasking og ulovlig våpenhandel. Handelen med piratkopier utgjør hvert år milliarder av kroner på verdensbasis.

Hvem står ofte bak piratkopierte produkter?

– Undersøkelser de siste årene har vist at organisert kriminalitet står bak piratkopiering og varemerkeforfalskning i stadig større grad. Omfanget er så alvorlig at salg av piratkopier står på Europols liste over Europas største kriminalitetstrusler. Internettet  er den største distribusjonskanalen som organiserte kriminelle benytter seg av.

Rapport fra Storbritannia peker på at organisert kriminalitet er dypt involvert

Kan dere forstå at et barn får mamma eller pappa til å kjøpe en piratkopiert fotballskjorte, når den originale er mye dyrere i butikken?

– Jeg kan forstå at forbrukere av flere grunner søker etter rimelige produkter og alternativer når de handler. Nå som vi imidlertid kjenner til de alvorlige konsekvensene av å kjøpe piratkopier, både som globalt samfunnsproblem og med farene for den som mottar piratkopien, vil jeg klart anbefale å avstå fra slike kjøp, særlig når salgsstedet eller andre forhold tilsier at «prisen er for god til å være sann», sier Boldvik.

Hvilke tips kan dere gi til forbrukere som er på ferie for å unngå å kjøpe piratkopierte varer?

– Mitt generelle tips er å være en oppmerksom kjøper uansett om du handler på et kjøpesenter eller på butikken ved stranda.

DU KAN FÅ BOT: Kos deg på ferie: men unngå strandselgere som selger piratkopierte varer. Foto: NTB scanpix

Piratkopierte varer er skadelig for helsen og miljøet

Kjøper du for eksempel piratkopiert medisin på nett, risikerer du at den ikke virker eller inneholder helseskadelige stoffer fordi den er tilvirket utenfor myndighetenes kontroll og sikkerhetsrutiner. Derfor bør du også unngå å kjøpe piratkopierte klær eller leker til barna dine.

Det er dessuten en stor risiko for at piratkopierte varer slipper ut og håndterer skadelige giftstoffer, kjemikalier og ukjente stoffer i miljøet under produksjon. Når varene destrueres av myndighetene, gjør det resirkuleringen vanskelig og kostbar.

Boldviks budskap er derfor tydelig: – Ikke støtt kriminelle, ikke lek med livet ditt og vern om miljøet, for skadene av piratkopiering rammer oss alle.

Hvorfor unngå piratkopiering

Omfanget er så alvorlig at salg av piratkopier står på Europols liste over Europas største kriminalitetstrusler

 

piratkopierte varer
FALSKE VESKER: Piratkopierte vesker på et marked i Hongkong. Foto: NTB scanpix

Problematisk med piratkopierte varer

Det er viktig å være oppmerksom på at stadig flere land i Europa gir bøter ikke bare til den som produserer og selger piratkopier, men også den som kjøper slike varer. Du kan risikere å bli stoppet under kjøpet eller rett etterpå, og du kan også bli stoppet på flyplassen ved utreise hjem.

I september 2018 skriver NRK at en norsk kvinne måtte betale over 38.000 tusen kroner i erstatningskrav etter at hun hadde kjøpt piratkopierte varer på nett. Dette viser at dette ikke bare er et omfattende problem på reiser i utlandet, men også når du bestiller piratkopier hjemmefra.

Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

Her er noen eksempler fra Velgekte.no om hva det kan koste deg å kjøpe piratkopierte produkter:

«Det var oppslag i norske aviser, blant annet i Aftenposten i 2011, da en dansk turist fikk en bot på 10 000 euro for å ha kjøpt en falsk Gucci-solbrille til ti euro. Det samme skjedde med en østerriksk turist som kjøpte en falsk Louis Vuitton-veske for sju euro, og fikk en bot på 1000 euro. VG omtalte i 2010 en norsk skoleelev som var på klassetur til Italia, som hadde på seg en falsk Rolex- klokke. Han fikk en bot på 1000 euro. Det er med andre ord en nærliggende risiko for å bli tatt av det lokale politiet for kjøp av piratvarer som turist på ferie.»

Og disse tipsene kan du ta med deg på reisen for å unngå piratkopierte varer:

  • Mangler varen kvittering og garanti?
  • Er emballasje, tekst og bilder av dårlig kvalitet?
  • Lukter produktet sterkt av lim, plastikk og kjemikalier?
  • Er det slurvete og ujevn søm i tekstiler og lær?
  • Står salgsstedet i stil med merkevarens image?

Les mer om piratkopiering her

Her kan du lese mer om shopping i utlandet

Les også