REISEVANT: Dagmar Goovaerts Bern har reist mye og plukket opp en del smarte triks på veien. I denne saken deler hun de med deg. Foto: Privat

Dagmar Goovaerts Bern er bereist. Og Dagmar kan ett og annet om å pakke. Hun har skrevet bok om teamet: Den lille pakkeboken – hvor hun deler sine seks beste pakketriks: blant annet urinprøveglass og bærenett. Mer om det senere …

Dagmar har vokst opp med foreldre som har jobbet over hele verden. Barneårene ble tilbrakt i Uganda, ungdomsårene i Miami, og i dag brukes mye av fritiden til å utforske både nye og kjente steder.

Den elegante mote-, marketing- og business-utdannede damen, som ble født i Horten og nå bor med familien i Oslo, har dessuten et pakkemotto, «Pakk smart – reis lett». Du vil aldri se Dagmar ved bagasjebåndet på en flyplass – hun reiser kun med håndbagasje. I disse dager i alle fall.

– Haha, ja, det gjør jeg ! Tidligere har jeg reist med mer bagasje, men nå har jeg lært.

SMART: – Hvis tingene er pakket mens kofferten står på hjulene, så blir de ikke forskjøvet, forteller Dagmar. Foto: Privat

Pakketriks: Pakk i høyden

Og noe av det Dagmar har lært, er å pakke trillekofferten i høyden. Noe de fleste av oss ikke gjør. Et pakketriks som flere burde lære seg.

– Når kofferten blir trillet vil tingene synke sammen. Hvis tingene er pakket mens kofferten står på hjulene, så blir de ikke forskjøvet, da holder ting seg penere. Det er ekstra elegant hvis alle tingene synes med åpen koffert, da finner du tingene med en gang.

 

Hvis tingene er pakket mens kofferten står på hjulene, så blir de ikke forskjøvet, da holder ting seg penere

Et annet triks Dagmar lærer bort er å rulle klærne istedenfor den mer tradisjonelle brettingen. Men blir ikke klærne fryktelig skrukkete, da?

– Haha, ja, i hvert fall hvis du er på TV og skal gjøre alt i full fart mens du prater, uten å ha plass til å rulle på. Det er ikke så stor plassforskjell om du ruller eller bretter klærne, og de veier det samme uansett. Bretting kan gi skarpe brettekanter. Rulling kommer best ut i de fleste tester, men det er en smakssak. Velg klær som ikke skrukker, strikkede plagg er fine.

Dagmar råder også til å alltid pakke etter et lag-på-lag prinsipp, slik at det passer uansett vær på destinasjonen.

ENKELT: Dagmar reiser kun med håndbagasje på ferie. Her i Miami. Foto: Privat

Ja, menn og kvinner pakker forskjellig

Ja, det er vel ingen hemmelighet, Dagmar tror mennene generelt tar en raskere beslutning om hva de skal ha med seg, mens kvinner generelt ønsker å skyve beslutningen til det momentet de skal kle seg.

Derfor har kvinner med mer klær, flere sko og mer tilbehør i kofferten.

Tenk så herlig om alle hadde gjort det!

Når skal du IKKE pakke lett?

– Når du vil! Personlig ser jeg ingen grunn til IKKE å pakke lettest mulig, men det kan være at det er viktigere å ha med akkurat de rette tingene enn vekten på dem. Noen turer krever mye utstyr, som for eksempel alpinferie, salgsturné, eller flytting, forteller pakkeeksperten.

Selv en proff pakkespesialist som Dagmar har også opplevd uhell med bagasjen, den gang hun brukte en stor koffert med hele familiens ting.

– Ja, da barna var små. Kofferten kom ikke fram samtidig med oss til Linate, Milano. Jeg rapporterte, fikk et sporingsnummer og et telefonnummer jeg kunne ringe. Vi var på rundreise i Italia, og kofferten lå alltid én dag etter oss. Heldigvis fikk vi tingene våre den tredje dagen. Siden jeg hadde reiseforsikring kunne vi kjøpe toalettsaker, badetøy og noen ting så vi klarte oss. Jeg anbefaler en helårs reiseforsikring til alle.

DNBs reiseforsikring er kåret til best i test

Dagmars seks beste pakketriks.

  • De små urinprøveglassene er 60 ml, det er like mye som en vanlig krukke med ansiktskrem. Det gir plass til sjampo til flere hårvasker, balsam, godt med solkrem, eller andre produkter du bruker mye av. Det fine er at prøveglassene har stor åpning og er lette å fylle, og har et skrulokk som holder tett. Prøveglasset kan vaskes og brukes flere ganger.
  • Det er flott å ha et bærenett til dagligvareshopping, til stranden, til strikketøy, skittentøy, eller andre løse små ting. I sikkerhetskontrollen kan du spare deg selv for mye bry ved å ha pakket klart alt som skal vises fram og skannes på båndet: Kamera, mobil, PC, nettbrett, nøkler, mynter, belte og posen med flytende toalettsaker. Ha det klart i hånden, eller øverst i kofferten. Når det er din tur tar du bare ut nettet, legger toalettsakene og det elektroniske synlig, og du kan raskt gå gjennom kontrollen. Tenk så herlig om alle hadde gjort det!
  • Ta med noen 1-lites plastposer med glidelås til toalettsaker i håndbagasjen. Flyplassene deler dem ikke lenger gratis ut. Ta med en ekstra til hjemreisen, hvis du kjøper noen nye produkter, som solkrem eller lignende. De er fine til badetøy og for å samle småting. Jeg kjøper dem på REMA 1000, de finnes i alle dagligvarebutikker.
  • Ta med flere kort, kanskje et kredittkort og et vanlig bankkort. Ha kortene på forskjellige steder, eller bytt kort med din reisevenn. Lagre telefonnummeret for å sperre kortet hvis det blir borte: +47 22 21 40 55. Eller gå inn her.
  • Sjekk at hjulene virker og at du har en navnelapp med mobilnummer ditt.
  • De letteste tingene du har! De tørker raskere ved vask, tar mindre plass og veier lite.

Dagmars andre tips til å reisen:

Skaff deg et HELFO-kort som dekker sykehusopphold i EU
• Planlegg shoppingen hjemme
• Lær noen gloser og les om severdigheter
• Ha med litt sunn snacks som en pose mandler og litt frukt på reisen
• Ta med gnagsårplaster og smertestillende

pakketriks

Les også