Bildet viser kontaktløs betaling med kort

KONTAKTLØS BETALING MED KORT: Kontaktløse kort slipper du å sette inn i betalingsterminalen. For småkjøp opptil 200 kroner trenger du heller ikke å taste kode. Du kan bare holde kortet inntil betalingsterminalen, så har du betalt. (Foto: Stig B. Fiksdal)

Nå tilbyr og bruker nesten hele Europa kontaktløs betaling med kort. Unntaket er digitale Norge, som på dette området plutselig er blitt en sinke.

Kontaktløse kort slipper du å sette inn i betalingsterminalen. For småkjøp opptil 200 kroner trenger du heller ikke å taste kode. Du kan bare holde kortet inntil betalingsterminalen, så har du betalt.

Bilde av personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten.Kravet fra Visa, MasterCard og BankAxept til norske banker er at de aller fleste kort skal være byttet ut med kontaktløse innen utgangen av 2019.

DNB begynte å utstede kontaktløse kort allerede høsten 2014, og utskiftingen pågår fortsatt for fullt. Men fortsatt er det bare 10 prosent av kundene som har slike kort, som bruker dem kontaktløst.

– Alle som kan betale kontaktløst, bør gjøre det. Se etter kontaktløs-tegnet og prøv, oppfordrer personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten (bildet).

-Å betale kontaktløst har bare fordeler. Det går fortere, spesielt til småkjøp. Og fordi du slipper å taste kode er det også sikrere, ingen kan se deg taste den, sier hun.

-Dessuten er NFC-teknologien som har gjort kontaktløs betaling mulig, spennende fordi den har flere anvendelsesområder. Snart vil du kanskje få muligheten til å betale kontaktløst med en ring eller et armbånd istedenfor med kort. Slike løsninger vurderer og tester vi allerede, opplyser Spiten.

 

Bare 40 prosent av betalingsterminalene i Norge er klargjort for kontaktløs betaling med kort

Kontaktløs-tegnet

Grunnen til at Norge er blitt en sinke på kontaktløs kortbetaling er todelt – og litt som høna og egget. Bankene mener at flere butikker nå må oppgradere betalingsterminalene sine. Så langt er bare mellom 35 til 40 prosent av betalingsterminalene i Norge klargjort for kontaktløs betaling. Butikkene på sin side venter på at bankene skal bytte ut flere kort med kontaktløse, spesielt de vanlige bankkortene med BankAxept, som har lavest kostnad for butikkene.

DNB på sin side har allerede utstedt nesten 900.000 kontaktløse debetkort med både Visa og BankAxept, og innen utgangen av 2018 skal banken ha utstedt hele 1,6 millioner slike kort. I august 2017 begynte DNB å utstede MasterCard med kontaktløs funksjonalitet. Ved utgangen av 2018 skal nærmere 800.000 MasterCard være byttet ut med kontaktløse.

Dagligvarebutikker har utfordringer med kontaktløs betaling

En av Norges største dagligvarekjeder, NorgesGruppen, ser imidlertid flere utfordringer med å ta i bruk kontaktløs betaling. For deres del er dagligvarebutikkenes kundefordelsprogrammer hovedårsaken til at de ennå ikke har klargjort terminalene for kontaktløs betaling.

-Vi kunne skrudd på kontaktløs betaling i morgen om vi ville, men det kan vi ikke på grunn av at kundene som har fordelsprogram ikke vil få rabatten sin hvis de betaler kontaktløst. Det er hovedårsaken til at vi ikke har skrudd på. En annen viktig årsak er at mange banker fortsatt ikke har utstedt kontaktløse kort med BankAxept, kun Visa og MasterCard, som er dyrere for butikkene, bekrefter ansvarlig for verdiøkende tjenester og Trumf Visa-samarbeidet i NorgesGruppen, Odd Birkenes.

Vil tilby dette neste år

Han sier at NorgesGruppens butikker tar sikte på å tilby kontaktløs betaling fra begynnelsen av 2019.

-Vi vet at dette kommer for fullt nå og jobber nå med å utvikle ny infrastruktur for betaling. I det ligger det at vi skal ha bytte ut terminalene med nye som også kan håndtere rabattene i fordelsprogrammene.

Birkenes kan ikke se at kontaktløs betaling har store fordeler for dagligvarebutikkene.

-Tidsbesparelsen betyr mer for kioskene, som har mye småkjøp. I dagligvarebutikkene er effekten av tidsbesparelsen begrenset, også fordi det nå blir mer og mer vanlig å scanne varene selv, mener han.

I tillegg til dagligvarekjedene Meny, Jacobs, Kiwi, Spar/Europris, Bunnpris og Joker omfatter NorgesGruppen også Deli de Luca, Mix, Dolly Dimple´s, Jafs og Kaffebrenneriet, Tiger butikk (på Esso-stasjonene) og Veimat. Mange av de sistnevnte har allerede klargjort terminalene sine for kontaktløs betaling.

Les mer om kontaktløse kort her

Les også