Det er stadig flere nordmenn som sparer i verdipapirfond, i snitt har hver nordmann nå plassert 26.500 kroner i verdipapirfond.

Da VFF (verdipapirforeningen) gjennomførte samme undersøkelse for to år siden, var snittbeløpet 19.500 kroner.

– I dagens marked er det svært lave renter og flere av oss ønsker andre sparealternativer enn bankkonto. Det er hovedårsaken til at vi sparer mer i verdipapirfond nå enn tidligere.

I tillegg ser vi at flere sparer i fond når man har mer å rutte med. Skal man spare langsiktig er det viktig at pengene plasseres et sted hvor de ikke taper seg i verdi, slik tilfellet har vært på bankkonto med lave renter de siste årene, sier Thomas Tandberg i DNB Wealth Management.

Fylkesoversikten viser at det er Oslofolket som sparer mest i fond etter rogalendingene, med et snitt på 38 858 kroner. Snittet for Rogaland er på 50 875 kroner. Hele åtte av kommunene på topp-ti-listen ligger i Rogaland. De tre nordligste fylkene våre sparer minst i fond.

Hvor risikovillige er nordmenn?
– Det er viktig å være forberedt på svingninger når man sparer i verdipapirfond, og være bevisst på at risiko og avkastning henger sammen. Tør du ta mer risiko i sparingen din, kan du også forvente høyere avkastning over tid sier Tandberg.

I følge undersøkelsen kan det virke som at nordlendingene og vestlendingene nettopp har forstått dette da de har en større andel av fondssparingen sin i aksjefond, og 20 prosent i andre typer verdipapirfond. Som eksempel har innbyggerne i Sogn og Fjordane 80 prosent av fondssparingen sin i aksjefond, og 20 prosent i andre typer verdipapirfond. Til sammenligning har oslofolk «bare» 59 prosent av fondssparingen i aksjefond, noe som er laveste andel i landet.

Det er menn som sitter på de største verdiene i verdipapirfond. Totalt sett eier menn 62 prosent av pengene som er plassert i fond på landsbasis. Blant de unge fondssparerne (under 30 år) er imidlertid kjønnsforskjellene små.

Tandberg anbefaler alle som planlegger å gå inn i verdipapirfond å velge en fast månedlig spareavtale i aksje- eller kombinasjonsfond.

– På denne måten sprer du investeringene dine i aksjemarkedet over tid og reduserer dermed faren for å overinvestere når optimismen i aksjemarkedet er stor, eller underinvestere når pessimismen råder. En spareavtale vil sannsynligvis gi deg en høyere gjennomsnittlig avkastning enn om du forsøker å gjette på om børsen skal opp eller ned på kort sikt, avslutter Tandberg.

Har du tenkt å begynne å spare i 2017?

 

Les også