netthat

MOTARBEIDER NETTHAT: – Vi skal vi lage et netthat-filter som snapper opp trigger-ord. Du får da en varsling som spør om du helt sikkert vil publisere dette, og som gjør at du kan tenke deg om en ekstra gang, sier Preben Carlsen, initiativtageren til No Hate.

 

Da Preben Carlsen leste om alt netthatet som ofrene etter terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 fremdeles opplever, bestemte han seg for å jobbe mot netthat og No Hate ble etablert. Nå samler No Hate inn penger via startskudd.no for at deres organisasjon skal opp og stå.

– No Hate begynte som en ren provokasjon på at jeg leste en sak i A-Magasinet i sommer om de overlevende fra Utøya. Selv etter syv år blir de fortsatt utsatt for grovt hets og trusler fra nettroll på internett, sier Preben Carlsen, leder av No Hate.

Dugnad mot netthat

Initiativtageren var på ferie i Portugal, men fikk ikke sove etter å ha lest saken. Han skrev derfor en Facebook-post der han spurte om flere ville jobbe mot netthat.

– 120 mennesker meldte seg raskt og ville hjelpe til med å finne nye løsninger. Jeg bestemte meg for å lage en dugnad mot netthat, sier Carlsen.

Her kan du støtte No Hate på startskudd.no

Netthat
SLIK SER NETTHAT UT: Dette er eksempler på hvordan netthat kan se ut. Foto: No Hate

Workshop

Preben Carlsen inviterte til workshop og 70 personer møtte opp og jobbet i seks timer med ulike ideer for å motarbeide netthat.

– I oktober hadde vi klar 12 konkrete tiltak, og begynte å sette det i system. Mange er opptatt av netthat og folk opplever det som et stort problem, men det er alt for få som jobber med det.

Carlsen forteller at andre jobber inn mot skoler og at organisasjonen Stop Hatprat også arbeider veldig godt mot netthets.

Kjemper for en sunn og god samfunnsdebatt

No Hate mener at vi må snakke om netthat og finne gode løsninger for å motarbeide netthat.

Det skal være trygt å ytre meningen sin

– Øker hatet kan det bli vanskelig å opprettholde et godt demokrati. Det skal være trygt å ytre meningen sin. Netthat rammer mange enkeltpersoner, men det blir enda verre hvis vi ser det fra et samfunnsperspektiv når politikere ikke tør å ytre seg og mange ungdommer velger bort politikk. Da blir det et samfunnsproblem. Vi vil kjempe for å bevare en sunn og god samfunnsdebatt, sier Carlsen.

Se video fra No Hate:

Netthat-filter

No Hate jobber med mange løsninger. Så langt har de jobbet med hvordan unngå netthat, teknologi for å blokkere hat, hvordan få frem motkrefter i diskusjoner mot dem som utfører netthat, knekking av koder for å gå inn skumle nettdebatter og hvordan ansvarliggjøre politikere.

Netthat-filter vil snappe opp trigger-ord

– Vi har en plan for det vi skal gjøre. For eksempel skal vi lage et netthat-filter som snapper opp trigger-ord. Du får da en varsling som spør om du helt sikkert vil publisere dette, og som gjør at du kan tenke deg om en ekstra gang, sier Carlsen.

Organisasjonen lager også en nettside for mennesker som utsettes for netthat, seksuell trakassering, mobbing og drapstrusler.

– Denne siden skal være en veiviser som kan hjelpe deg å håndtere det du har blitt utsatt for.

Netthat
NETTHAT-FILTER: No Hate har utviklet et netthat-filter som skal stoppe nettroll fra å legge ut hatmeldinger. Foto: No Hate

Bruker startskudd.no

No Hate ønsker å samle inn penger på startskudd.no for å bruke pengene til å drive sin nye organisasjon.

– På startskudd.no håper vi at mange vil støtte oss. I tillegg snakker vi med bedrifter og stiftelser for å få finansiering til å drive No Hate.

Nær halvparten av oss vil droppe julegavene

Lett å bli nettlurt i julestria

Camilla og sjokoladefabrikken

Les også