SLUKK LYSET! – Ikke fyr for kråka og husk å skru av lyset i rom du ikke er i, anbefaler forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: NTB Scanpix

– Nå går vi snart inn i årets kaldeste og mørkeste periode, og da og blir strømutgiftene normalt høyere, minner forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, om.

Strømforbruket pleier vanligvis å toppe seg i de kaldeste månedene, som ofte er desember og januar, ifølge Enova.

– Strøm er ikke det folk bruker mest penger på, men når strømutgiftene er på det høyeste er det økonomisk smart å stramme inn på forbruket, mener Sandmæl.

DUMT Å SLØSE: – Har du panelovnen under vinduet på og vinduet åpent, så fyrer du for kråka, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Fot: Stig B. Fiksdal

– Det er uansett dumt og dyrt å sløse. Både med strøm og annet. Jeg har mange ganger sett at folk har på varmeovnen rett under under et vindu som står på vidt gap. Da fyrer du for kråka! fastslår Sandmæl.

Hun har flere enkle tips til hvordan spare strøm:

• Slukk lyset i rom du ikke er i
• Fyll opp oppvaskmaskin eller vaskemaskin før du setter den i gang
• Invester i en sparedusj og energieffektive tappekraner
• Bruk kortere tid i dusjen og la ikke varmevannet renne unødig
• Bruk sparepærer
• Skru ned temperaturen når du ikke er hjemme og om natten

Velge fastpris?

Sandmæl mener det kan være lurt å sammenligne prisene på strøm – og også regne på om det kan lønne seg å velge fastpris. For eksempel på strømpris.no. Hun gjør samtidig oppmerksom på at strømregningen er tredelt:

– I tillegg til selve strømprisen betaler du for nettleie (det vil si overførsel av strømmen) og skatt/avgifter (det vil si moms, elsertifikater og elavgift). Det er bare strømprisen du kan binde. Nettleien kan du ikke binde. Har du ikke allerede har fastpris kan du skifte strømleverandør og strømavtale når som helst. Hvis du velger fastpris inngår du en avtale om en bestemt pris for en viss periode, vanligvis ett år. Fordelen med fastpris er at du da vet akkurat hva strømmen koster deg i perioden, ulempen at du ikke kan bytte leverandør i bindingstiden.

Fordelen med fastpris er at du da vet akkurat hva strømmen koster deg i perioden, ulempen at du ikke kan bytte leverandør i bindingstiden.

Forbrukerrådet skeptisk til fastpris

Sjekk Forbrukerådets nettsted strømpris.no for å få en komplett oversikt over strømtilbudene i markedet. Der vil du også se at Forbrukerrådet anbefaler spotpris over tid fremfor fastpris (NB! Spotpris er prisen strømmen fortløpende blir notert til). Hvorfor? Jo fordi du da følger markedsprisen på strøm.

Nettansvarlig for strømpris.no, Hilde Uthaug, er imidlertid enig i at fastpris kan være en løsning for den som trenger eller ønsker forutsigbare utgifter.

 PASS PÅ!  – Hvis du vurderer fastpris, pass på så du ikke forveksler fastpris med “fast månedspris” eller “mobilprising av strøm», opplyser Forbrukerrådets Hilde Uthaug i strømpris.no

– Men pass på så du ikke forveksler fastpris med “fast månedspris” eller “mobilprising av strøm”. Det er ikke det samme, gjør Uthaug oppmerksom på.

– Fastprisavtale gir deg fordelen av å ha en forutsigbar strømregning. Du bør imidlertid regne med at du i gjennomsnitt vil betale mer for strømmen med en fastprisavtale enn hvis du har en strømavtale som følger utviklingen i markedet. Du kan selvfølgelig ha flaks når du inngår en fastprisavtale, men strømselskaper tar seg betalt for risikoen de tar for å kunne tilby fastpris, sier hun.

Les også