Er du redd for å gå på en mobilsmell i ferien? Her kommer noen gode tips.

Prisene på bruk av telefon og andre tjenester i utlandet er langt høyere enn i Norge, og hvert år er det mange som får seg en ubehagelig overraskelse når telefonregningen etter ferien kommer.

– Heldigvis har flere operatører nå åpnet opp for å benytte dine inkluderte mobildata, minutter, SMS og MMS uten å betale noe ekstra når du er på reise i EU. Men det er fortsatt lett å gå i fella med å bruke mobilen for mye i utlandet, sier Hanna Folkvord i DNB.

– For det første må du sjekke at du har et abonnement som har «fri» bruk i EU. I tillegg må du være obs på begrensningene som ligger i abonnementet for telefonbruken og mengden mobildata du kan laste ned. Om du skal bruke mye data kan det lønne seg å kjøpe en såkalt «EU-pakke» som de fleste operatørene tilbyr.

– Husk også at det er egne takster for fly, ferger og cruisebåter, også innenfor EU/EØS. Selv en tur med danskebåten kan gi skyhøy mobilregning.

– Nettbruk utenfor fri-roaming sonen, som f.eks i land i sør-og nord Amerika, Afrika, Asia eller Australia er fortsatt dyrt, og derfor kan det være lurt å kjøpe en pakke. For enkelte som skal være borte i lengre perioder, og bruker telefonen mye, kan det faktisk lønne seg å tegne et eget abonnement i landet man reiser til, sier Folkvord.


Få kontroll på bruken

Du trenger ikke vente på telefonregningen for å finne ut hvor mye data og tellerskritt du har brukt.

– De fleste operatørene tilbyr fortløpende informasjon om din bruk. Du kan enten laste ned app eller gå på en webside der du får enkel oversikt over databruket. Der kan du også sperre abonnementet om du skulle være så uheldig å miste telefonen. Mobilen kan også være et nyttig redskap for å unngå kortsvindel.

– Sett opp sms-varsling hver gang du bruker kortete ditt. Da vil du umiddelbart skjønne om du har blitt svindlet. Det er mange kriminelle som prøver å svindle turister, og hvis du oppdager svindelen tidlig er det enklere å få stoppet omfanget.

Les også