PÅTROPPENDE KONSERNSJEF. – DNB er mer enn en konsernsjef. Det er 9.600 dyktige medarbeidere og det er laget. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å bidra på best mulig måte, men det er laget som teller, sier Kjerstin Braathen. Foto: Stig Fiksdal

Kjerstin Braathen har jobbet i DNB i 20 år. Nå blir hun bankens neste konsernsjef.

Torsdag ble det kjent at Braathen overtar som ny konsernsjef fra 1. september. Hun etterfølger Rune Bjerke som har vært konsernsjef i nesten 13 år.

Kjerstin Braathen kommer fra stillingen som finansdirektør (CFO) i DNB. Før det var hun konserndirektør for DNB Bedriftsmarked. Hun har også jobbet ti år i bankens avdeling for shipping og offshore, og har vært styreleder i flere av DNBs heleide selskaper.

– Jeg gleder meg vanvittig til å komme i gang. Det første som er viktig for meg er å komme meg ut og bli kjent med enda flere DNB-ere. Jeg skal bruke ørene mer enn munnen, sier hun.

«Smooth», planlagt og grundig

Styret i DNB har siden i vinter kjørt en grundig prosess for å finne ny konsernsjef. I Rune Bjerkes ansettelsesavtale har det vært avtalt at han skulle gå av innen 2020.

Bjerke sier følgende om timingen:

– Det er behov for å ha en «smooth», planlagt og grundig overgang. Jeg har sittet snart 13 år som sjef, og nå er det på tide med et skifte. Så enkelt er det.

– Kjerstin har alle forutsetninger for å gjøre en bedre jobb enn meg, sa avtroppende konsernsjef Rune Bjerke da han møtte pressen sammen med påtroppende konsernsjef Kjerstin Braathen, styreleder Olaug Svarva og kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide. I perioden Bjerke har vært konsernsjef har DNB gått fra å være den 5. største banken i Skandinavia til å bli den største målt i markedsverdi. Foto: Stig Fiksdal

Under Rune Bjerkes ledelse har DNB gått fra å være den femte største banken i Skandinavia målt i markedsverdi, til å bli størst. Bjerke trekker fram samlingen av DNB i 2011 – fra flere forskjellige merkevarer – som et høydepunkt.

– Det var følelsesmessig sterkt da det skjedde. Jeg vil også huske starten på Vipps-eventyret, for det er et eventyr som så vidt har begynt. Og så vil jeg huske den utrolig fine kulturen i DNB, med godt samarbeid på tvers av forretningsområder. Det er en kultur jeg vil savne når den tid kommer, sier Bjerke.

Bjerke har avtalt at han skal følge opp styrevervene i Vipps og Fremtind fram til neste sommer.

– Det er to utrolig viktige strategiske investeringer for DNB. Å bruke tid på å utvikle verdiene der gleder jeg meg til å gjøre – litt utenfor organisasjonen. For det er utrolig viktig at gamle sjefer ikke står i veien for den nye kraften som kommer inn.

Overtar stafettpinnen

Kjerstin Braathen har sittet rundt samme bord som Rune Bjerke i DNBs konsernledelse siden 2013. Hun fortsetter som finansdirektør fram til 1. september, når hun overtar som konsernsjef.

– DNB er mer enn en konsernsjef. Det er 9.600 dyktige medarbeidere, og det er laget. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å bidra på best mulig måte, men det er laget som teller, sier Braathen.

Har du hatt en filosofi, eller en plan om å bli konsernsjef?

– Nei, virkelig ikke. Hvis noen hadde sagt det for 20, 15 eller ti år siden så hadde jeg tenkt at det var utopi. Min filosofi er å gjøre den beste jobben der jeg er. Og så er jeg sulten etter å lære nye ting, og det er en av de kule tingene i DNB at det er flinke folk å lære fra hele tiden. Og så har det blitt sånn.

Les mer: Kjerstin Braathen blir ny konsernsjef i DNB

Les også