Simen Wiedswang (25) fikk pris for å ha skrevet årets beste masteroppgave i finans i 2017. Han råder andre studenter til å velge et tema som er dagsaktuelt, og som man selv synes er spennende.

2017 har vært et hektisk år for Simen Wiedswang. Tidligere i høst ble 25-åringen fra Oppegård ansatt som megler i DNB Markets, etter å ha fullført en mastergrad med spesialisering i finans ved NHH.

Samtidig har han sammen med studentkollega Christian August Tjaum høstet mye heder og ære for masteroppgaven som de skrev i år. De har vunnet Det Norske Finansinitiativets pris for beste masteroppgave og fikk presentere oppgaven for Oljefondet.

Koblet teori og praksis

“The Effect of Arbitrage Activity in Low Volatility Strategies” ble navnet på oppgaven. Wiedswang og Tjaum viste hvordan såkalt arbitrasjeaktivitet, forsøk på å tjene penger på feilprising i aksjemarkedet, fører til mer stabile priser. Dette gjorde de ved å lage et mål på arbitrasjeaktiviteten i en lavrisikostrategi.

Innholdet kan være litt teknisk, men hold ut. Wiedswang forklarer:

– Vi har egentlig funnet et bevis på at det vi lærer på skolen er riktig. Da lærer vi at arbitrasjeaktivitet er stabiliserende på priser. Når det er flere som bruker en strategi, så blir det mindre å hente for hver enkelt. Når færre bruker strategien, så er det mer å hente. Alle tenker at det skal være sånn. Men vi har altså funnet et bevis, ved hjelp av programmering og avansert databehandling.

Duoen fikk prisen i oktober og reiste deretter over til London for å presentere oppgaven for aksjeplukkerne i Norges Bank Investment Management, også kjent som Oljefondet.

HØYDEPUNKT. Christian August Tjaum (til venstre) og Simen Wiedswang presenterte masteroppgaven sin for Norges Bank Investment Management (NBIM), også kjent som Oljefondet, i høst. Her sammen med investeringsdirektør Ole Christian Bech-Moen (til høyre). Foto: NBIM

– Jeg var litt nervøs for spørsmålene ettersom vi skulle møte veldig mange smarte folk. Men det gikk bra og vi fikk gode tilbakemeldinger. Det som også var interessant – og imponerende – var at de umiddelbart skjønte oppgaven og hadde den dype forståelsen som vi hadde jobbet så lenge med å opparbeide oss selv.

Tilfeldig karriere

I DNB Markets jobber Wiedswang med obligasjoner og syndikerer egenkapital til eiendomsbransjen. Meglerne henter inn kapital og gjennomfører handler, i tillegg til at de fôrer kundene med statistikk, rapporter og nyheter om hva som skjer i markedet. Aktiviteten er høy, ettersom stadig flere kunder trekker til obligasjonsmarkedet for å finansiere blant annet eiendom.

Selv beskriver 25-åringen det som litt tilfeldig at han fattet interessen for finans.

– Da jeg gikk på videregående skulle jeg bli elektriker. Men det var også slik at jeg syntes aksjer var spennende. Jeg bestemte meg for å starte på BI, noe som var veldig flaks. Jeg likte fagene godt og syntes det var interessant å diskutere finans. Siden har jeg ikke drevet med noe annet.

Masterråd til andre studenter

Han la mye arbeid i masteroppgaven og angrer ikke på det.

– Vi startet skrivingen rundt juletider og hadde vel egentlig bare noen få dager etter det hvor vi ikke jobbet med oppgaven. For oss var det forståelsen, programmeringen og databehandlingen som tok mye tid. Vi replikerte også tidligere forskning for å vise at vi kunne håndtere datamengden. Det var spennende å bevise noe som, oss bekjent, ingen har gjort før oss.

– Har du noen råd til andre studenter som i disse dager sitter og tenker på masteroppgaven?

– Det er smart å komme tidlig i gang og skaffe seg en god veileder. Da tenker jeg på en veileder som er dyktig, men minst like viktig en som er interessert i de samme temaene som deg. Selv fikk jeg råd om ikke å tenke på hvilken karakter man skal få, men heller på hvilke tema man er interessert i. Det var et veldig godt råd å ha med seg på veien. Man skal bruke mye tid på oppgaven og da hjelper det godt om man finner et tema som var spennende.

– I tillegg kan det være smart å velge et tema som er dagsaktuelt, og som er «hot» innen forskingen. Vi jobbet videre med forskningspublikasjoner fra 2015 og 2016. Hvis man i stedet velger en problemstilling fra 90-tallet, så kan man være sikker på at det har vært gjort mye forskning etter det.

Les også