NORWAY CUP: Hva gjør du når poden ringer hjem fra fotballcup og har gnagsår? Med eget bankkort får de tidlig mulighet til å lære personlig økonomi. Foto: NTB scanpix

I sommerferien er det høysesong for å slippe barna ut på ferieleirer, og da kan barna få mulighet til å trene på å fornuftig bruk av bankkort. Fotballskole, rideleir, seilskole eller andre aktiviteter er eksempler på sommeraktiviteter der det kan være greit for barna å ha sitt eget kort og Vipps-konto.

Hvorfor bør barnet få eget kort?

Denne uken åpner Norway Cup og med et bredt tilbud til barn og unge kan det være nyttig for barna å ha eget bankkort. Kanskje er det en kiosk på området der barnet ønsker å kjøpe seg noe å drikke, eller får barna gnagsår av de nye fotballskoene og må kjøpe gnagsårplaster? Gjør dette til en arena der barna får trening på at kortet fungerer, uten at det er noe stort som står på spill.

Kortet opprettes ved at begge foreldre har godkjent ved hjelp av bank ID. Ved å gi barnet eget bankkort så kan foreldrene ha oversikt over kortet fra egen konto og se hvor mye penger som er på kortet. Det er også grenser hvor mye penger som kan brukes hver dag.

 

Får barna gnagsår av de nye fotballskoene og må kjøpe gnagsårplaster?

 

Les om DNB og barn fra A til Å her:

 

BANKKORT: DNB tilbyr «mitt første kort» for barn fra 6 år og det gir tilgang til Vipps for barn under 15. Dette er det hvite kortet for studenter, lærlinger eller de i førstegangstjeneste. Foto: Thomas Strzelecki

 

Dette er kortene DNB tilbyr:

Mitt første kort: For barn mellom 6 – 15 år.

Ungdomskortet: For ungdom mellom 15-18 år

Hvitt kort: For studenter, lærlinger eller de i førstegangstjeneste.

Les mer om DNBs forskjellige kort her:

 

Med eget kort vil barnet lære at penger ikke bare er noe som «faller fra himmelen»

 

UKELØNN: Har man kontanter lenger? Hvordan gir man nå barna ukelønn? Foto: NTB scanpix

 

Hva er fordelene og ulempene med eget kort?

Hvis kontanter blir stjålet eller mistet, er pengene som regel tapt. Hvis kortet blir stjålet eller mistet, kan kortet sperres og fordi det står et navn på vil det være mulighet for at det kommer trygt tilbake (dukker opp igjen, eller blir levert tilbake).

Med eget kort vil barnet lære at penger ikke bare er noe som «faller fra himmelen». På den måten vil barnet tidlig forstå konseptet penger, selv når de ikke er i annen fysisk form enn på et kort.

Ved at barnet skal få tilgang til vipps for barn under 15 må barnet ha et bankkort. I DNB er aldersgrensen 6 år for å få «mitt første kort».  Dette gir en mulighet til å få overført for eksempel ukelønn eller bursdagsgave. Vipps under 15 fungerer som en enklere versjon av Vipps, der foreldrene har kontroll over hvem barnet får lov å sende penger til og motta penger fra. Barn kan ikke opprette en profil uten foreldrenes hjelp, barnets profil hører til foreldrenes, og foreldrene bestemmer om den under 15 skal få sende penger til andre, eller kun motta penger.

 Les mer her om Vipps for barn under 15:

FORNØYDE: Banksjef Liv Bekkeseth (t.v.) var imponert over hvor engasjerte mange av elevene var, og både elever og lærere var fornøyde med lærepenger. Foto: Marit E. Giske.

 

Lærepenger og kortlappen

Ungene kan lære mer om personlig økonomi ved å ta kortlappen og bruke lærepenger. Gjennom læremidler som lærepenger og kortlappen vil det være mulig for foreldre og barn og sitte sammen og gjøre oppgavene. Lærepenger skal også testes ut som hjelpemidler i skolen fremover.

I mai kunne vi lese om Arnestad skole som satt privatøkonomi på timeplanen. Både elever og lærere var fornøyde med lærepenger, opplæringsverktøyet i privatøkonomi.  Ved bruk av læremidlene kan må få en indikasjon på om barnet er klar for eget bankkort eller ikke.

Kortlappen er en test foreldre kan ta sammen med barnet for at de skal være klare for å få eget bankkort.

600 elever fikk en annerledes skoletime med Lærepenger

Les også