VÆR OPPMERKSOM: Står du parkert mer enn sju minutter vil du få bot. Dette bildet er fra flyplassen i Frankfurt. Foto: NTB scanpix

For å sikre bedre trafikkflyt ved Oslo Lufthavn Gardermoen har det blitt automatisk nummergjenkjenning ved «kiss & fly»-feltet. Det betyr at hvis du står parkert i dette feltet i mer enn sju minutter, vil du få bot. Dette ble innført for to år siden, men det er det nok ikke alle som har fått det med seg.

Kiss and fly

«Kiss & fly» er betegnelsen for området ved inngangen til «avgangshallen», der man slipper av venner og kjente som skal ut og reise.

– Denne ordningen sikrer at alle bilister får sju gratis minutter til å slippe av reisefølget sitt til nærmeste terminalbygning. Overstiges sju minutter påløper parkeringsavgift, forteller Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef ved Avinor Oslo Lufthavn.

Ved hjelp av elektronisk registrering vil det være mulig å registrere hvor lenge du har stått parkert i «Kiss & fly»-feltet. Står du altså parkert på området «Kiss & fly» i mer enn sju minutter, vil det påløpe parkeringsavgift for de påfølgende 20 minuttene.

Kliner du for lenge, vil det bli dyrt, altså. Ved å stå parkert i bare noen sekunder over sju minutter vil du altså få en bot på 119 kr. Denne vil være på 70 kr for de følgende 20 minuttene, i tillegg til 49 kr i fakturagebyr.

Europas verste rundkjøring

 PARKERING PÅ GARDERMOEN: «Kiss & fly»-feltet på Gardermoen. NTB scanpix

Betale på automat

Ved å betale parkeringsavgiften på lokale betalingsautomater eller via Oneparks nettside unngår du å motta faktura. En mulighet er at bileieren registrerer seg som kunde via nettsiden, slik at det oppgitte betalingskortet belastes direkte. Dette kan sikre bilisten en smidig og sikker betaling.

Det er kanskje likevel ikke så lett å få med seg at du må betale en slik avgift, med mindre du er kjent med ordningen.

Dersom du har behov for å parkere i mer enn sju minutter anbefaler Avinor å velge korttidsparkeringen eller en av de øvrige parkeringsområdene på lufthavnen. Dette vil være mer forutsigbart og billigere for bilisten.

Håndbrekk-dilemmaet i Frankrike og Spania

 HOLD HODET KALDT: Bare sju minutter parkering er gratis på «kiss & fly». Foto: NTB scanpix

Mer om parkering ved «kiss and tell» kan du lese her:

Dette gjør du dersom du har bulket bilen:

Les også