KJÆRESTE? De kriminelle som står bak kjærlighets- og andre massebedragerier er godt organiserte. Utbyttet fra ofrene investerer de i sexhandel, narkotika og våpensmugling for å tjene enda mer illegale penger. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

De kriminelle som står bak kjærlighets- og investeringsbedragerier er godt organiserte og uten skrupler. Utbyttet bruker de til å finansiere annen alvorlig kriminalitet.

– Vi vet at de kriminelle som står bak massebedragerier som kjærlighetsbedragerier og investeringsbedragerier, investerer utbyttet i sexhandel med kvinner og barn, samt narkotika og våpensmugling. Dette er organisert kriminalitet, opplyser Terje Aleksander Fjeldvær, leder for Financial Cyber Crime Center i DNB.

Stadig flere blir bedratt

Økokrims siste trusselvurdering viser at digitaliseringen og globaliseringen har gjort massebedragerier – som finansierer annen alvorlig kriminalitet – enklere å gjennomføre. Fjeldvær kan bekrefte at stadig flere nå blir utsatt for slike bedragerier.

VIL BIDRA TIL Å STOPPE BEDRAGERIENE: – Som finansinstitusjon sitter vi tett på kundene og eier infrastrukturen. Det betyr at vi er nærmest til både å kunne oppdage og stoppe transaksjoner som kunder er blitt lurt eller lokket til å gjennomføre, sier leder for Financial Cyber Crime Center i DNB, Terje Aleksander Fjeldvær. Foto: Stig B. Fiksdal

Bare blant DNBs kunder har rundt 560 så langt i år, mot 240 i hele fjor, blitt utsatt for bedragerier hvor de kriminelle har brukt sosial manipulering. Banken har klart å stoppe nesten 80 millioner av kronene som så langt i år har vært på vei ut av landet til kriminelle.

Bildene som de legger ut av seg selv, er falske

– Bedragerne utgir seg for å være kjekke karer, flotte damer eller profesjonelle investeringsrådgivere, men personene de gir seg ut for å være finnes ikke. Bildene som de legger ut av seg selv, er falske, sier han.

En del av vårt samfunnsansvar

DNB bruker store ressurser på å avdekke denne typen kriminalitet. Både DNB og andre banker jobber tett sammen med Økokrim, som skriver i trusselvurderingen sin at finansinstitusjonene er nøkkelen til å få stoppet bedragerne og bedrageriene.

Vi har hørt at de har celler over hele verden, også i Norge

-Som finansinstitusjon sitter vi tett på kundene og eier infrastrukturen. Det betyr at vi er nærmest til både å kunne oppdage og stoppe transaksjoner som kunder er blitt lurt eller lokket til å gjennomføre. Å hindre slike transaksjoner ser vi på som del av vårt samfunnsansvar, sier Fjeldvær.

Det er nå kjent hvor grupper som står bak de ulike bedrageritypene har sin opprinnelse. Fjeldvær beskriver her hvor de opererer og hvordan de jobber:

– Kjærlighetsbedragerier er det stort sett er vest-afrikanske celler eller nettverk som står bak, ofte fra Nigeria og Ghana. Vi har hørt at de har celler over hele verden, også i Norge.

Kjøper dyrt elektronisk utstyr som brukes til momssvindel

– Aktørene som står bak investeringsbedrageriene er i stor utstrekning europeiske kriminelle. De er organisert nærmest som bedrifter, hvor det er nesten er umulig å finne tilbake til bakmennene. Utbyttet investerer de blant annet i narkotika- og våpenhandel.

– Ofrene som lures, betaler til hele verden. Pengene kommer tilbake til Europa i ulike kanaler. En vanlig metode som de kriminelle bruker for å få pengene tilbake på, er å kjøpe dyrt elektronisk utstyr i Asia for så å kjøre det gjennom store momskaruseller i Europa.

Europol har oppgitt at hele 800 milliarder euro hvitvaskes gjennom slike karuseller hvert år. Det foregår med skinnselskaper som kjøper og videreselger produktene mellom ulike land og tar inn moms.

-De kriminelle bedrar dermed europeiske stater i stor skala når de hvitvasker utbyttet sitt, forklarer Fjeldvær.

Les også disse sakene:

Pass på ! Det har aldri vært enklere å bedra deg

Stadig flere får beskjed om at kjæresten ikke finnes

Kjærlighetssvindelen blomstrer

Vil ukjente «bli venn» med deg?

286 nordmenn ble lurt av «nye venner» for tilsammen 164 millioner kroner

Obs! DNB merker sterk økning i investeringsbedragerier, spesielt i bitcoin eller andre kryptovalutaer

Les også